Namn: Stefan Johannesson
Ålder: 49 år
Civilstånd: Sambo
Barn: En 11-åring från ett tidigare förhållande plus ett nyförvärv på 4 månader
Funderar den äldre på att följa pappas fotspår?
— Nej, min dotter har sett alldeles för många baksidor med det yrkesvalet för att vilja det
När det är val i Sverige, röstar du då?
— Ja
Fordon: Bil
Intervjun genomfördes den 21 september 2021
Välkommen till min frågestund med svensk fotbolls domarbas Stefan Johannesson.
När man är domare. Nuvarande schemat är match söndag - söndag, hur ser det ut då, räknat när matchen är slut första söndagen?
— Så fort domaren kommer in i rummet så finns domarobservatören där. Då går man igenom matchens situationer. Vad var bra? Vad var inte bra? Om det är någon situation där det bedöms att man behöver hjälp, då går det vidare till något som kallas bedömningsgruppen. I den ingår åtta personer. Dom bästa vi har i Sverige på att göra bedömningar. Dom åtta går igenom situationen individuellt, skickar in sina beslut till domarcoachen som är Martin Ingvarsson. Han tar del av experternas åsikter. Utifrån det går han sedan igenom med domarna som dömer vad som är rätt och fel. Är det något som vi inte klarar av på alla dom vägarna, då skickar vi det till UEFA för vidare råd. Allt sådant sker för att domarna ska VETA vad det är som gäller. Dagen efter match så träffar domaren som har dömt en match Martin. För eventuella ytterligare genomgångar men även avsluta den matchen och börja förbereda sig på nästa.
Så dagen efter match ett, med en vecka till nästa match, börjar domaren förbereda sig för nästa match?
— Ja, så är det. Börjar med att titta på matcher som dom kommande lagen spelat. Hur dom gör vid fasta situationer, både offensivt och defensivt. Dom här genomgångarna sköter man själv. Utöver det måste varje domare sköta sin fysiska träning. Våra domare tränar två gånger om dagen. Sju av tio i Allsvenskan är heltidsanställda. Dom sju som är heltidsanställda är dom som har internationella uppdrag. Dom tre som inte är det har andra jobb och är domare som extrajobb. På damsidan är det 3 domare som är heltidsanställda.
Är du chef över damerna också?
— Alla domare i Allsvenskan, OBOS Damallsvenskan, Elitettan och Superettan ligger på mitt uppdrag.
Ett önskemål från nästan alla de som jag har mött i Allsvenskan är fler och tätare kontakter med domarna. Är det möjligt? Om inte, varför då?
— Att träffa tränarna mer gör dom inte. Inte meningen heller att dom ska träffas på det sättet. Då kan vi hamna i situationer där någon ifrågasätter om man träffat någon fler gånger, som i sin tur kan ge upphov till rop på jäv. Däremot träffar och pratar jag med tränare och sportchefer när de önskar eller när jag själv känner att det skulle vara bra. När jag tog den här tjänsten för tre år sen, var det ett önskemål från mig att jag skulle ha kontakt med de sportsliga representanterna i klubbarna. I dag har vi kommit en bit påväg. Jag upplever att vi har en bra, löpande och öppen dialog för svensk fotbolls bästa. Det är respektfullt för varandras roller och då kommer vi alla att tjäna på det. Min syn är att domarna utför en servicetjänst till lagen och publiken. Vi från vår sida, tycker att dom förtjänar så bra service som vi klarar av att leverera. Våra förberedelser, allt vi gör, är för att ge en 100 procentig leverans. Men det kommer aldrig att hända så länge vi alla är människor, men målet är där.
Kim (Bergstrand) har sagt till mig, att efter matchen brukar det inte vara något bra tillfälle för kommunikation, för att både han och domaren är fulla av adrenalin. Men om olika domare, en gång i kvartalet besöker varsitt lag, då blir det rättvist ändå.
— Kim är en av dom tränare jag har kontakt med. Vi ringer och skriver till varandra. Han säger vad han tycker och jag vad jag tycker och på så vis upprätthåller vi en dialog. Ska sägas att vi inte alltid är i symbios, men om vi vore det skulle utveckling inte ske. Jag i min roll, uppskattar väldigt mycket att dom ringer till mig eller Martin direkt, mycket bättre att ha direkt dialog. Grunden är ändå en respekt för det vi håller på med. Om någon ringer till mig och säger att dom domarna eller alla är värdelösa, då får man inget gehör hos mig. Jag sa det till en tränare att “inte fan springer jag in till dig och säger att du eller dina spelare är värdelösa”, så kan vi inte ha det. Jag får ofta frågan till mig “men varför säger ni inte att domaren är dålig för?” Då brukar jag svara “Blir du och dina spelare bättre av att höra hur dåliga ni är”. Vi går igenom situationer och missar, men ibland får vi även där förklara reglerna. Bosse Andersson och jag hörs då och då, oftast är det att vi behöver lufta situationer och få det ur systemet.
Angående det, såg jag en match förra året, tror att det var Kaspar Sjöberg, som blev intervjuad efter matchen och kommenterade en situation som blev fel. Är inte det bra?
— Varje domare får själv välja hur han ska bemöta eventuella förfrågningar. Om domarna frågar mig, brukar jag säga att de kan säga vad de vill. Men med den dramaturgi som är så är det så att om en domare "erkänner" 3-4 misstag, då kommer det som ett brev på posten, “men när har du rätt då?”. Som jag ser det, tillför det ingenting. Att nå fram i det flödet när media, publik och klubbar har bestämt sig för att domaren har fel, som han eller hon inte alltid har, är det oerhört svårt. Självförtroende är en viktig komponent för domare också. Om då misstag ältas i oändlighet kommer det inuti alla människor. Finns gråzoner i fotbollen där två liknande situationer ska ge olika utfall. Finns absolut svartvita gränsdragningar, men gråzonerna är dom dominanta. I dom situationerna är det jag som matchledare som tar dom ultimata besluten. Precis som på alla arbetsplatser, någon kanske inte är bekväm med att ta avgörande beslut på en mikrosekund, medan andra verkligen lever upp då. Bekvämligheten kommer oftast från rutin.
Ett av mina favoritcitat har orden "omdöme får man av erfarenhet" i sig.
Stefan var tyst en liten stund. Hans mobil, som var på tyst läge, surrade hela tiden, detta var dagen efter matchen bajen - Varberg. Stefan fortsatte.
— Vi hade en situation igår. Varför ska den assisterande gå ut och säga något som alla som kan regler såg? Alla vet att det domslutet blev fel. Det är 2 meter fel. Finns på bild. Finns på tv. Då faller det helt. Det hjälper ingen. Spelarna och ledarna är upprörda, inte fan blir dom gladare om en ångerfull domare säger att han missat som alla redan har sett. Han vet det. Han lider som fan. Sulan före offsiden är en bedömningsfråga. Inte säker alls på att 10 av 10 domare skulle döma frispark. Men offsiden, sådant får vi inte missa, det är för dåligt.
Hur är det med domare, scoutas dom?
— Ja, självklart. Det funkar så, från det du kommer in i seriesystemet, vilket är olika för olika städer. I Stockholm tror jag att det är division 8. Där jag började var det division 6. Först är det på distriktsnivå upp till division 3. Dom som är intresserade och har dom egenskaper som krävs får gå utbildning som först är i steg 1-4.
Hur går utbildningen till?
— Steg 1 är väldigt enkelt, du lär dig alla regler. Upp till steg 4 byggs det på utifrån situationer som lär domaren att hantera det som händer i en match. Steg 5, är det sista steget, då vill domaren och vi att hon eller han ska bli en elitdomare. När du kommer till steg 5 ska du vara fullärd. Då ska du kunna lära dig nyanser men framförallt att du är en matchledare med allt vad det innebär. Vi har ingen utbildning av psykologisk typ. Kommer du upp till steg 5 är det något du har i dig. Jag brukar säga att 99% av att döma fotboll är psykologi. Regler är en sak, men det som utmärker en bra domare är hur domaren hanterar människor. Att ta människor i den situationen där kroppen är full av adrenalin. Du måste lära dig och även förstå alla signaler som är på en plan. Olika kulturer. Om jag till exempel dömde ett ryskt lag mot ett italienskt lag, så var det två helt olika kulturer som drabbade samman. Det handlar mycket om sunt förnuft i en ofta upphetsad situation. Har du inte den egenskapen att kunna tackla den typen av problem, då blir du inte elitdomare.
Är det så att någon domare är bra nog för Sverige, men inte klarar av dessa olika kulturer?
— Nej, det skulle jag inte vilja säga. Klarar du av en allsvensk match, klarar du av en internationell match. På vägen fram till att bli en elitdomare i Sverige har du stött på så många olika människor med olika uttryckssätt, så det klarar du då. Att bli UEFA domare är en lång väg att gå. Om vi tar som exempel nu, när Malmö mötte Juventus mötte deras ungdomslag varandra samtidigt. Då är det domare som inte riktigt är klara ännu som dömer ungdomslagen. Man åker på mini turneringar. Det ger oss domare chansen att lära oss. Lär vi oss inte, kommer vi inte vidare.
Hur är återväxten inom domarna i Sverige?
— På toppen, där har jag flera lovande som jag tror kommer att lyckas. Nedåt i divisionerna, där är det svårt att hitta idag. När jag började var det skrivande press och media. Jobbigt i sig. Jag kunde skita i att läsa vad kvällstidningarna tyckte om mig. Idag kommer du inte undan, det finns överallt. Jag kan inte säga till en ung tjej eller kille att de ska skita i sociala medier, det är ofta många procent av en modern människas liv. Finns inget sätt att skydda sig där. Utifrån dom förutsättningarna, ska vi lyckas få folk att tycka det är värt det.
Stefan tog ett djupt andetag och hans allvarliga ansikte fick en ton av sorg men även en sorts trots. Sedan fortsatte han.
— Många frågar mig, hur fan kan man blir domare? Ja, det är förmodligen så att det är något fel i huvudet. Jag har upplevt så otroligt mycket som domare, tacksam för det. Funktionen som den är idag, domaren får bara skit. Det händer att spelare och ledare ger beröm, men det sker internt. Externt är det bara dåligt. Finns domare som gör 18 bra matcher. I sin 19e samma säsong gör han en dålig match, då definierar den matchen hans domargärning. Inom klubbarna skyddar dom sina spelare, men domaren, den som gjorde en dålig match, han är bara dålig nu.
Är en av dina arbetsuppgifter att bemöta den typen av tyckande?
— Jag försöker bemöta det. När det är stora misstag kan fans tycka “stäng av han nu”. Men jag brukar jämföra med en målvakt som gör en jättetavla eller en spelare som missar en straff - att det tillhör spelet. Finns väl ingen klubb som skulle stänga av en målvakt eller spelare som gjort ett stort misstag? Det är en del av spelet. Om alla vore robotar hade det inte skett tavlor. Som domare ska du ha tur, om du lyckas gå igenom en säsong utan en dålig match eller ett beslut.
Hur ser du på tvs roll?
— Jag brukar säga det till experterna, det du sa nu, var ett sakfel. När du säger så ut till din publik visar du att du inte kan reglerna. I dom forumen, tror publiken framför tvn att dom alltid vet vad dom pratar om, vilket inte alltid stämmer. Jag kan skriva sms under matcher till dom jag har kontakt med, för att försöka få med en rättning av en uppenbar felaktig kommentar. För mig, som tidigare domare men även nu som chef över domarna, att dom är inlästa på vilka regler som finns. En match är full av komplexa situationer. En expert kan säga “där måste domaren visa lite känsla”. Just i den situationen kanske det inte finns några känslor. Kanske är ett svartvitt beslut. Det spelrum som finns för att döma beror på så mycket hur matchen utfallit. I vissa matcher klarar spelarna en hög nivå med tufft och hårt "på gränsen" spel. I nästa match klarar dom det inte alls.
Om vi tar det som hände igår då (bajen - Varberg) då mår väl assisterande ganska dåligt kan jag tro, hur tar ni hand om honom då?
— Ja, han mår pissdåligt. Vi träffas och går igenom dom beslut som han själv, publiken och klubbarna inte är nöjda med. Jag säger till domarna, när felet är som igår, släpp det. Att missa det när du är domare är på samma nivå som att missa öppet mål från en meter. Kanske händer en gång på en karriär. Om man sedermera utbildar sig inom hjärnan kanske det skulle vara intressant vad det är inom oss som gör att vi kan göra såna oförklarliga misstag. När jag var aktiv och gjorde den typen av misstag kunde jag fan inte sova på nätterna. Låg bara och ältade: “Hur fan kunde du missa det?”. Nu har vi min roll och domar coachens roll, att få upp dom på banan igen. Döma. Göra en okej eller bra match igen för att låta det dåliga försvinna. Om domaren inte klarar av släppa det efter genomgång och analys utan fortsätter att älta, då kommer han eller hon inte kunna fortsätta att vara domare. När domaren dömer en match ska allt gå på den instinkt och det som dom har lärt sig. Inga analyser. Domslut. Gå vidare. Börjar du tänka under en match på dina eventuella misstag, då är det oftast kört. Fel läggs på fel. Sen ska det kompenseras. Ja, du hör.
Det där med kompensation, något jag tycker illa om. Hur snackar ni om det?
— Vi snackar om det hela tiden. Något som jag väldigt ofta snackar med tränarna om också. Dom kan visa mig två identiska situationer och påpeka att “där blåste han, men inte där?”. Då brukar jag säga till dom att han gjorde fel första gången och fråga om de vill att han ska fortsätta göra fel, eller upp på hästen igen? Till syvende och sist tror jag det är, det mesta, beroende på vad ditt lag har för färg på tröjan, med dom färgerna för ögonen görs bedömningarna. Efteråt kan hända att en tränare som kritiserat ett domslut mot dom match 1, får samma domslut med sig match 5, då tycker han att det är rätt.
Hur ser uttagningen ut till matcherna?
— Det är coachen Martin, som tillsätter matcherna. I Allsvenskan funkar det så att dom tas ut efter sista matchen i varje omgång. Om sista matchen är på en måndag så vet dom efter match vilka lag dom ska döma nästa omgång. Man får aldrig mer än en match i taget.
Är det så då, att om någon haft en bra match eller dålig match så kan man flyttas upp eller ner till nästa omgång?
— Nej, inte på en match… eller, det beror på vad som har hänt. Det kan hända men det är extremt ovanligt. Om det är något som syns överallt i press, tv och sociala medier, då kan domaren och coachen i samförstånd säga att domaren står över nästa omgång. Säg att det är två till tre skadade, då kan det även vara så, då vi är tio domare i Allsvenskan, att vi inte kan ställa över en domare. Vilket brukar vara det bästa alternativet. Stort misstag - döm snabbt igen, då kan man gå vidare. Domare har andra domare till hjälp, under och efter match. Men sen verkar man oftast själv. Där spelare har alla sina lagkamrater som kan backa dom när dom gjort misstag ska domaren i stora drag hantera det själv. I ett lag kan spelaren också göra en jävligt dålig match, men det kanske inte syns så mycket eller kan spelaren bli utbytt. En domare som gör en dålig match, står där själv. Men det finns fler variabler för om du dömer några eller inte. Om en klubb och en domare har svårt att få ihop kemin, försöker vi hålla ner antalet matcher där dom springer på varandra.
Får domarna ha önskemål vilka dom ska döma?
— I sitt eget huvud kan vi inte göra något om vad dom önskar och vill, men dom får inte önska en match, även om en sådan önskan kom upp bifölls den inte. Däremot kan det vara så, som jag sa, att om en domare och en klubb inte lirar kan vi bifalla i det infekterade läget att domaren och klubben slipper springa på varandra i närtid.
Jag intervjuade Jesper Karlström och frågade då hur han som spelare skulle känna om domaren sprang fram och skrek till honom att “fan vilken dålig pass, skott eller tackling”. Får en domare svara tillbaka?
— Det där är återigen en fråga om kemi. Förr hade vi flera domare som gjorde precis så. Dom svarade tillbaka. Mitt råd är att ska du uttrycka något till någon spelare, se till att det bara är ni som hör. Det har hänt när jag dömde att jag fick det i ansiktet av någon spelare att !du är så jävla kass”. Då svarade jag till spelaren att “du kan säga att jag varit kass idag, men har du satt en passning rätt?”. Det var ett tjafs mellan honom och mig. Jag visste att den spelaren kunde ta det. Han hade lite fågelperspektiv på det som händer i en match. Normalfallet, är dock den vägen ganska farlig. Innan du som domare gör det måste du vara helt säker på att du kan ha det spelrummet med den spelaren. För att veta det krävs det att du byggt upp mycket rutin. Mitt råd till domarna är därför att stå över det. Du har dina kort om spelarna går över din gräns. För det ska alla veta, det är inget gulligull snack där ute. Hårda ord är legio. Som jag ser det är det att om kritiken är till mig som matchledare kunde jag ta det men om det blev personligt var det slutsnackat. Det svåra i det är att om vi skulle snacka tillbaka då skulle den spelaren förmodligen torgföra att “så här tycker den domaren om mig”. Nej, det är bättre att låta bli sådant.
Jag upplever att vissa, framförallt kända spelare verkar komma undan med betydligt mer än gemene man. Är det så och i så fall varför?
— Vi pratar om, hela tiden att alla ska behandlas lika. Det finns en mänsklig aspekt i det. Oavsett vad du håller på med, finns det vissa personer som alltid får mer spelutrymme. Uttalat, att visa spelare får spelrum? Nej. Händer det? Alldeles säkert. Dom spelarna som jag har hört från folk som dig är i stort sett alltid väldigt rutinerade. Dom har ofta utomlandskarriärer. Landslagsspel. Dom har lärt sig alla delar av spelet på ett väldigt bra sätt. Jag vet själv när jag dömde och såg att spelaren var på väg fram mot mig tänkte jag “nu får han kortet”.... då var han borta. Han hade vikt av. På samma sätt som jag kände, kände han. Han visste inom sig, att om jag går fram nu, då får jag kort. Då kan jag inte ändå springa fram till den spelaren, då blir det patetiskt. Dom spelarna du förmodligen tänker på är otroligt skickliga på den delen av spelet. Dom som inte är uppmärksamma på samma sätt, inte kan den delen av rävspelet, fortsätter att tjafsa och då får han kort.
Är det skillnad på orden som typ Jonas Olsson/Sebastian Larsson säger till domarna än som dom mindre rutinerade?
— Nej, det är ingen skillnad. Det som skiljer är att dom spelarna, som kan det där, är duktiga på att läsa av människor.
Angående duktiga domare, jag såg Tess Olofssons debut i Superettan, där hon var riktigt bra. Sedan hade hon oss (Djurgården) i cupen. Vad har hon tagit vägen?
— Hon slet tyvärr av hälsenan i Jönköping. Maj tror jag att det var. Riktigt tråkigt.
Jag intervjuade Joakim "Jocke" Persson (Varberg), han ruttnar på när domare säger “Hörru Seb, kom hit får jag prata med dig” men sedan när det gäller Jockes spelare så säger samma domare “du, nummer 8, kom hit”. Vad tycker du om det?
— Där tycker jag att Jocke har rätt. Har sagt det ofta till domare. Antingen så lär du dig alla namnen, eller så "kan" du inte något namn. Även om det utanför planen kan upplevas som en petitess, så kan det på planen upplevas som att någon står högre i rang. Jag vet att när jag dömde internationellt och fick en svensk spelare i ett av lagen, genomfördes all kommunikation på engelska. Jag tror att det är mänskligt. Seb Larsson är en av dom mest kända spelarna som är aktiva nu i Sverige. Jag gillar samspelet i tilltal med namn. Något som går att träna på. Men det är en sådan sak där alla ska behandlas lika. Det är en av dom saker som jag tycker att en matchledare måste kunna.
Jag läste om någon match i närtid där en av spelarna sa att “det gick inte att kommunicera, han kunde bara ryska”. Är talspråket också viktigt?
— För att döma internationellt är det en förutsättning att du ska kunna engelska. Jätteviktigt att det finns ett vedertaget språk som dom flesta kan. Alla domarkurser hålls på engelska. Domaren ska kunna och kan också engelska. Sen återigen, olika domare innebär olika sätt att vara. Den domaren kanske inte ville ha en massa snack?
Vad är din/er åsikt om VAR?
—Min personliga åsikt är att det är obegripligt att vi inte har VAR. För att följa med i utvecklingen som pågår runt om i fotbollsvärlden. Motsätter vi oss utvecklingen då bromsar vi oss själva. För mig är det likvärdigt med “jag gillar inte mobiltelefoner, så jag är inte tillgänglig”. Vi måste följa med utvecklingen. Ta dom hjälpmedel som finns. Alla pratar om att det är så mycket pengar ofta som står på spel. Ta situationen igår igen (bajen - Varberg). Superenkel situation som får jättestora konsekvenser för ett lag. Med VAR, inga problem. Det är sådana situationer som vi vill ha det till.
Jag såg något VAR beslut i Premier League (PL) för något år sen…
Stefan avbröt
— Du kan inte jämföra med PL, dom har sitt eget sätt att använda VAR.
… Då var det så att dom gick tillbaka till en sekvens till mittplan, en frispark, men sekvensen innan var det en frispark åt andra hållet. Återigen, vissa situationer blir utvalda och det är inte rättvist?
— Själva uppbyggnaden till målet måste man kolla. Det är såhär att om du missar en tydlig frispark, i något som leder till mål, då går du tillbaka till den. Du använder inte VAR för missade frisparkar. Det används för missade röda kort, felaktiga mål, offside eller dylikt. Alla mål som görs, kontrolleras av VAR.
Jag förutsätter att du älskar fotboll, tycker inte du att avbrotten förstör spelet?
— Jag älskar fotboll. Det är inte så många avbrott egentligen. Snittet i senaste EM var 2,24 VAR granskningar per var 3:e match. Det är väl som allt annat när verkligheten ändrar förutsättningarna, jag gillar inte att man inte kan fira mål direkt. Med det sagt, skulle jag hålla på ett lag och det laget får eller inte får ett felaktigt mål med sig eller mot sig är det just den delen av diskussionen som jag inte riktigt förstår. På den ena sidan, blir dom galna på att få det här målet emot sig men på den andra sidan motsätter dom sig VAR. Då som jag ser det måste vi släppa diskussionen, då har vi valt att den mänskliga faktorn kommer att påverka. Som jag ser det, kan man inte både klaga på domaren i sådana situationer där VAR är svaret men samtidigt vara motståndare till VAR.
Det där är en löpande diskussion. Tycker ni att det är jävligt orättvist när det blir som du säger ovan? Tyckarna kräver VAR rättvisa, men vill inte ha VAR.
— Vi tänker väl inte riktigt så. Men det vi tänker och tycker mycket är att vi tappar mark i Europa och världen. Har vi inte VAR kommer vi inte få dom stora matcherna i Europa. Vi kommer inte att bli uttagna till mästerskap, för vi dömer inte med VAR hemma. UEFA och FIFA är tydliga med det, du ska vara van med VAR. För att döma med VAR går man en utbildning. Om man sen inte använder det i sitt dagliga värv, då räknar organisationerna oss som ovana. Samma med dom som kontrollerar VAR, som sitter i bussen eller tältet, dit blir vi inte heller uttagna. Dom flesta toppdomare dömer idag. Men det finns väldigt många före detta toppdomare som sitter med bland VAR folket. Vi känner själva att för varje gång vi möts eller är i dom situationerna ligger vi efter. Vi tappar mark, som vi ser det av onödiga skäl. Jag vet att diskussionen är mångfacetterad, men för mig, är det ett enkelt beslut. Vill återigen trycka på att det är min personliga uppfattning.
Hur är uppfattningen på SvFF och SEF då, förstår dom era argument?
— Det är en kombination av klubbarna och SvFF, jag tror att det är många klubbar som vill ha det men där deras årsmöte säger nej. Känns som att vi har hamnat i moment 22. Motståndarna samlar kraft, går till årsmötena och säger nej och då blir det så. På sikt tror jag inte bara att det kommer att drabba domarna. Över tid kommer det att drabba spelet och spelarna också. Vi står där med häst och vagn när det finns elbilar.
Målområdesdomare?
— Nej, det ska vi inte ha.
Målkamera?
— Ja, men det är VAR egentligen. Det är samma teknik. Då kan vi lika gärna ha VAR. Inte samma kostnad. Inte lika stor operation, men då är vi ändå på VAR spåret. Om dom som bestämmer skulle vilja ta det som ett första steg, bra. Om vi tittar hur många gånger det blir en sådan diskussion på ett år kontra VAR situationer, ja, då är vi tillbaka till ruta 1. Ett missförstånd till som kanske ska redas ut, med eller utan VAR, är att det alltid är domaren som dömer. VAR folket kan säga till domaren, vi vill att du kollar på detta men det är alltid domaren som tar det sista beslutet. Om han väljer att använda VAR går domaren och tittar på den uppkomna situationen och tar sitt beslut utifrån det. VAR folket har ingenting att säga till om i det fallet. Dom beslut VAR folket kan ta som domaren följer är offside och om bollen varit innanför eller utanför linjerna. Alla andra beslut tar domaren. Domaren dömer som vanligt.
Så domaren kan strunta i VAR om den väljer det?
— Strunta i gör dom aldrig, men domaren tar besluten. Förutom dom undantagen jag sa, så är det alltid domaren som tar det sista beslutet. Teoretiskt, ja, domaren kan skita i att lyssna på VAR folket, men då är oftast karriären godnatt.
Har ni någon form av samarbete med Discovery+ och dess experter?
— Alla matcher som spelas ligger på ett system som heter Aurora. Där finns alla matcher i dom högsta serierna för både dam och herr. Säkert några fler. Men det är dom divisionerna jag jobbar med. Vänta, just det, damerna har ett eget arkiv. I det systemet kan jag gå in efteråt och kolla på precis allt som har hänt.
Jag menar, om experterna själva inte ser felet i realtid men efter fem repriser kan hitta det, anser jag att dom har ett ansvar mot sporten att tydliggöra att det är enkelt att påpeka felet efter en repris. Utbildar ni experterna på något sätt?
— Vi har inget officiellt samarbete. Men dom jag har kontakt med, har deras nummer, har dom fel i det dom säger så kan jag skriva sms till dom i realtid. I övrigt, ringer dom ibland och frågar om regeltolkningar. Dom flesta är jätteöppna för att lära sig. Dom kan rätt mycket. Vi har gett samtliga regelböcker. Alla kommentatorer har vi genomgång med i början av året. Där förmedlar vi nyheter. Hur domarna tänker i vissa situationer. Även hur vår organisation ser ut med observatörer i varje match.
Då är min uppfattning att dom inte alltid förmedlar den kunskap dom har fått.
— Återigen är samma igen. Vissa kanske är vrålintresserade, medan andra bara lyssnar pliktskyldigt. Dom som gör det har oftast egna tankar på hur fotboll ska vara.
Angående assisterande, först matchen igår, men sen även förra veckan när en assisterande dömde hands på Antonio Colak, felaktigt. OM ni anser felet är graverande, och tagit hårt på den domaren, byts den ut då? Eller byter man hela teamet?
— Om assisterande byts ut, så blir det bara den. Inte hela teamet.
Okej, så det är inte domarteam som känner varandra utan och innan?
— Jo, vissa domare har det. Oftast dom som dömer mycket internationellt. Dom dömer oftast relativt konstant hemma också. Om det är en som haft en dålig dag, då byts den ut om alla parametrar slagit in.
Jonas Eriksson införde ett begrepp jag aldrig hört förut i vår match mot Malmö 2017, att en armbåge är ett verktyg eller ett vapen, vad betyder det?
— Om man använder det för att ta sig fram, eller skydda sig då är det ett verktyg. Om man tar sats med armen eller armbågen, då blir det ett vapen.
Har ni någon genomgång med lagen innan avspark, tänker på vissa spelare eller tidigare incidenter?
— Nej nej, det gör vi aldrig. Då blir det som om vi har en förutfattad mening. Blir väldigt felriktat. Om vi skulle göra så, säga typ: “idag gör vi så här” men sen på matchen blir det inte så då skulle lagen bli tokiga. Vår ambition inför varje match är på samma sätt som spelarna, vi ska göra en bra match. Men ibland blir det inte så för alla aktörer, varken domare eller spelare, för vi är alla människor.
Jag hörde på, vad jag tror var, Jens Fjellström som inför säsongen berättade att i ligorna i Europa har dom assisterande rätt i 98,2% av offside fallen. Det är otroligt högt.
— Ja, så är det. Offside är vi duktiga på. Det var ett VM, kommer inte ihåg vilket, så bjöd FIFA in journalister till en praktisk AD (assisterande domare) träning. Den går till så att man simulerar situationer med inhyrda spelare. Det är ett sätt att träna som domare också när man korsar varandra på planen. Det var ett jättebra initiativ. Då fick journalisterna gå som assisterande domare. Det var fler fel än rätt när dom dömde. Betydligt fler fel. Det var nyttigt, för dom fick en insikt hur jävla bra dom är som går på linjen. Den övningen gav dom två insikter: 1) Hur duktiga domarna är och 2) Hur svårt det är. Det brukar leda till förståelse. Har man en insikt, brukar oftast åsikterna börja överensstämma med verkligheten. Vi hoppas att det ska leda till att om en person har rätt 9,9 gånger av 10, då får vi köpa den sista tiondelen.
Stefan tog ett andetag, tittade till på mobilen igen, sen fortsatte han.
— Vi hade besök av en podd som skulle få en insikt i vad som krävs för att bli domare. Många tror att domarna inte tränar så mycket, dom här killarna fick då veta att en domare ska klara 44 intervaller under en viss tid för att bli godkänd. Dom klarade 5 intervaller. Sen skulle dom få prova på att döma. Vi fixade en internmatch med BP där dom fick vara assisterande och domare. Efter det sa dom “FAN va svårt det här var”. Det ser vi för det mesta oavsett var vi verkar i samhället, med insikt skapas förståelse, vilket i sig tar bort okunniga åsikter. Jag kan fascineras av otroliga yrkesmän. Ta en snickare, jag ser vad dom gör och tycker “fan va duktiga dom är”. Sen försöker jag själv, hyggligt händig och då ser man hur svårt det är att utföra. Jag lirar en del racketsporter, samma där, någon man tycker är skitduktig, är kanske inte ens nummer 500 i Stockholm. Domarrollen är till sitt upplägg svår att prova på, men om fler skulle göra det, då hade förståelsen ökat rejält tror jag.
Det är väl lite av det jag menar. Jag på läktaren kan bröla, skrika och gapa, men jag tycker att aktörerna på planen skulle visa varandra större respekt.
— Ja, det kan man tycka. Men där kommer adrenalinet fram.
En sak jag undrat väldigt mycket över. I straffområdet, på en fast situation, om det blåses av är det 99 gånger av 100 för försvarande lag. Vad beror det på? För det måste vara omöjligt att det bara är anfallande lag som foular?
— Det är något vi snackar om också. Det enkla svaret är att det är "lättare" att ge frispark till försvarande lag. Konsekvensen är låg.
Ja, jag tycker det är minst 10 regelbrott vid hörnor till exempel.
— Ja, men där talar jag av erfarenhet. Om du tar ett regelbrott, dömer straff, så är det otroligt svårt att hålla den nivån matchen igenom. En av många komplexa saker med att döma. Finns många som säger till oss: “men döm så får dom anpassa sig, efter 6 månader är det borta”. Men jag kan bara säga, det ÄR svårt.
Så för att få en straff i en fast situation krävs det mycket mer handpåläggning än om samma sak händer i öppet spel?
— Vi säger såhär, om vi dömer straff i en fast situation, då är vi 110% säkra. Jag såg en sådan match i PL i helgen. Domaren gick fram till en spelare, jag förstod att han sa: “jag ser dig”. Nästa hörna, spelaren hänger som en fallskärm på en motståndare, då är det lätt att blåsa. Det förekommer också runt om i världen, att spelarna får chans att bättra sig innan ett så stort straff som straff utdöms, men lär dom sig inget, då gör domaren sitt jobb. I den bästa av världar, ska det inte vara så. Men om du tittar runt om i världen där det spelas liga fotboll, skulle jag säga att det är så det fungerar. Sen finns det en aspekt till som många supportrar inte vet, det som ser klart ut på tv, kanske inte är där domaren har sin blick. Varje domare studerar dom lag som ska dömas. I det ingår att läsa in sig hur dom slår sina fasta situationer. Dom vet varianter. Vilka spelare som är inblandade. Men om dom då kör en variant dom aldrig gjort eller den som slår fasta situationen hamnar på helt annan plats, ja då är det inte där domaren tittar. Allt sker fort. Ofta 17-20 spelare inne i straffområdet. Då är domaren ganska såld i den situationen. Men för att lägga till ytterligare en variabel om det som domaren läst in på händer, att någon försvarare hänger på sin motståndare framför domarens ögon, ja men då är det straff. Men jag skulle vilja säga att en sådan tur har man sällan som domare.
Vad går gränsen för målvakter? Såg Peking - Örebro i helgen. En Örebrospelare tog emot bollen med hukning vid höften, målvakten springer rätt in i ryggen/rumpan på den spelaren, målvakten får frispark själv, vilket för mig inte är begripligt.
— Nej, så ska det inte vara. men det är samma sak där. Målvakten får spela med händerna. Utespelarna får inte använda händerna. Det gör att en kollision mellan spelare och en målvakt blir ofta konstig, för målvakten hänger ofta över spelaren, det är på det sättet han kommer åt bollen. Genom denna faktiska förutsättning blir en sådan situation alltid väldigt svårbedömd. Konsekvensen också kommer in. En mänsklig reaktion, instinkt som med facit kan upplevas fel eller möjligen feg.
Är det någon skillnad på utespelare och målvakter förutom spelet med händerna?
— Nej egentligen inte, men precis som en utespelare, är du i luften krävs det inte mycket för att få frispark. Då är det så farligt att en liten touch kan gå riktigt illa. I det spelet är alla spelare mer skyddade. I dueller så är målvakten ofta i luften, vilket ofta ger frispark.
Är det av regler eller bedömning?
— Av bedömning. Konsekvenserna av en liten tackling i luften kan bli väldigt ödesdigra för spelarna. Det är en vanlig situation i en match att forwards får en liten knuff i ryggen när han ska nicka vidare en boll. Men den lilla träffen kan ge stora konsekvenser, det är till för att skydda spelarna helt enkelt.
Jonas Eriksson sa också inför vår match mot bajen, att derbyn är intensiva och då höjs nivån. Är det att spelarna klarar av det, eller är det att matchen kräver det annars blir det avblåsningar hela tiden?
— Både och skulle jag säga. Temperaturen på matchen, läktarna, spelarna och bänkarna. Fyllt med energi, adrenalin. Det har blivit nytt med konstgräs också. Jag dömde derbyn långt innan det, där varje närkamp small ordentligt. Man kunde se satsningar som sekunden innan den hände, att genomför spelaren den då blir det rött. Var tufft på ett annat sätt. Idag är det inte riktigt samma. Spelet är så mycket snabbare. Regelbrotten kan ibland ske i det dolda. Idag, i den skillnad som faktiskt är på gräs och konstgräs, får du inte riktigt samma typ av kampmoment. På konstgräs, när det blir en riktig duell, blir den oftast solklar för att du inte hunnit med. Men nivåmässigt, ja självklart anpassas nivån efter vad spelarna klarar av. Jag brukade säga: “ni bestämmer nivån själva. Kör på bara, så kommer jag in och avbryter när jag tycker det är oschysst”. Budskapet är att jag sätter ribban efter det spelarna klarar av. Jag ville alltid ha en tuff rejäl match, men vissa lag och spelare, klarar inte det. Jag som domare bryter då när det inte är tufft längre utan bara fult. Återigen, inget är skrivet i sten. Båda lagen ska klara den nivån. Jag hade en match där en centertank och en mittback hade stentuffa dueller hela matchen. Jag såg att dom brottades med varandra hela tiden. Båda lika mycket. Båda tyckte om det. Inget extra gnäll. Dom fattade hur det var. Frispark varenda situation eller låta spelat fortlöpa. I slutet på matchen byttes centertanken ut, in kom en ny, som inte alla fattade detta med tufft men rättvist. Då bröt jag, för det han gjorde var inte tufft, bara fult. Efter matchen förklarade jag skillnaden. Dom två som var med först, tufft, på gränsen hela tiden men klarade det. Den nya, fula saker. Då måste jag avbryta och ge frispark. Väldigt uppenbart för mig som matchledare hur det förändrades i dom duellerna som uppstod. Den nya klarade inte av det och gjorde fel. Återigen, klarar spelarna av det, då kan ribban höjas rejält. Vill något av lagen ha frispark så fort det smäller, då blir det svårare. Då tvingas jag blåsa ibland i sådana tillfällen där två tuffa lag som älskar kampen, tycker att spelet ska fortgå.
Upplever du att dom domare du basar över och dom tränare som jobbar i dom klubbarna som finns där, har en bra relation?
— Generellt ja. Absolut. Det tycker jag.
Vad skulle du vilja förmedla till supportrar runt om, vad domarens uppgift är i en match?
— Vi är där för att 22 spelare på planen ska kunna utföra den uppgift som dom tränar på. Vi utför den uppgift vi tränar på men vi är människor. Vi kommer att göra fel. Om vi tar det igen, om dom som tittar på fotboll reagerar på samma sätt på domarens misstag som sitt lags misstag, inser att det aldrig är personligt, bara en människa som gör sitt bästa, då är vi en bit på väg. Det finns en bild som ofta upprepas, att vi domare inte bryr oss. Det vill jag slå fast, när domarens misstag påverkat en match, då är det den domaren som mår sämst av dom som varit aktiva i den matchen. Där kan jag prata av egen erfarenhet och timtals med samtal med dagens aktiva domare.
Anser du, där vi är som liga i Europa, att domarna är ungefär på samma nivå? Eller är dom bättre? Sämre?
— Bättre, definitivt. Det är något som ofta anförs av olika tyckare, bättre domare utomlands, men i den nivån vi är som liga så säger jag bestämt att det stämmer inte. Dom ligorna som har VAR har mindre fel, men i själva spelet så begås samma fel som hos oss, men där har dom fått hjälpmedel att rätta till dom fel som blir. I första läget kanske den domaren tog samma beslut som vi gör, men får då hjälp som vi inte har.
När vi spelade Champions League (CL) kval förra året mot Ferencváros, så tänkte jag “fan va tufft det var”. Jag frågade Kim om det och han svarade “det är tuffare där ute”. Vad är din uppfattning om det?
— Generellt, nej. Men många olika saker som påverkar. En stor sak är vilka länder lagen kommer ifrån. Det finns länder och lag som alltid gör precis allt för att skaffa sig fördelar. Lura till dig frisparkar. Ligger ner i parti och minut. Fördröjer spelet. Det är en kultur att handskas med. Sen har du dom som bara vill spela. Köttar på. En annan kultur. Det jag upplever skiljer mest är det som jag definierar som cyniskt när vi kommer till den nivån. Svenska lag kan oftast inte den delen. Malmö är undantaget. Dom förstår och har lärt sig hur det fungerar i internationell fotboll. För att lyckas där, måste alla som medverkar följa det som gäller där och då. Dom övriga svenska lagen blir ofta väldigt irriterade på hur det fungerar där ute. På att det andra laget försöker fuska hela tiden. Att dom upprepar något som våra lag är ovana med, hela tiden. Då tappar övriga svenska lag fokus på det dom ska koncentrera sig på. Det som vore ett framgångsrecept är att känna av matchen. Anpassa sig till där och då. Jag tror inte nivån på ett generellt plan är tuffare. Men en sak som skiljer stort är cynismen och alla tjuvknep som förekommer. Upplevelsen, som din då, att det är tuffare fysiskt, tror jag inte det är.
Hur skulle du se på ett system där spelare som bryter reglerna typ filmningar eller dylikt, skulle bestraffas i efterhand?
— Det vore jättebra om vi som i England fångar upp fula grejer eller filmningar som missas i realtid. I England blir du avstängd i efterhand om du filmat uppenbart eller gjort en ful grej som inte någon uppfattat. Trots att engelska ligan har väldigt mycket olika kulturer och spelsätt, har alla fått lära sig att det inte funkar inte här. Att bli utsedd till en som fuskar vill ingen, så återigen, alla anpassar sig till den verklighet som råder.
Den här delen av intervjun genomfördes på min arbetsplats. Men som så ofta hade jag missat ett gäng frågor, som jag genom Stefans generösa tilldelande av tid till mig, fått besvarade nedan. Denna gång hade han varit iväg på ett nytt uppdrag han fått från UEFA, varit nere i Israel och kollat in en match som observatör. Ett VM kval. Ett nytt uppdrag som Stefan lät väldigt nöjd med att ha fått. Det vill säga, att förutom alla andra kontrollpunkter som har dom ytterligare en. Undrar om alla vi förstår hur mycket jobb som läggs ner för att vi ska få se våra lag bedömas på ett så bra sätt som är mänskligt möjligt?
En fråga som ofta kommer upp i supporterkretsar är, hur går det till med att lägga till tid? Finns det regler? Bestämmer domaren? Finns det gråzoner?
— Dom generella reglerna är att ett byte tar cirka 30 sekunder. OM det tar längre tid kan/ska domaren lägga till mer tid. I övrigt är det bara att stoppa tiden när det blir övriga skador eller avbrott.
När jag har pratat med spelare, tränare och ledare så upplever samtliga att extratiden ofta maskas bort utav laget som tjänar på det?
— Domaren kan lägga till precis så mycket som domaren vill. Det har blivit mer och mer vanligt runt om i världen att man lägger till mer tid på grund av det du säger. Det känns som att det har skett ett bryt där sen 2020, att tiden kommer ikapp dom som vill att den ska gå. Det ska spelas 90 minuter fotboll.
Hur håller domaren reda på avbrott då? Har domaren stoppur på armen?
— Nej det är en vanlig klocka. Men om det blir många avbrott så ber domaren om hjälp från fjärde domaren, så att inget tappas bort.
Flera av dom jag pratat med tycker det skulle vara en bra idé med effektiv speltid sista 10 minuterna. Kan svensk fotboll bestämma det själv?
— Nej det går inte. Den typen av regler och bestämmelser tas av IFAB (International Football Association Board), det är dom som beslutar om något ska ändras.
Domaren kan alltså lägga till tid för långsamma fasta situationer eller annan maskning utefter det som skett i domarens ögon?
—Ja, så är det. Domarna hjälps åt, men det är huvuddomaren som tar det slutliga beslutet.
Har ni något som helst med att göra om saker ska anmälas i efterhand eller inte? Tänkte på Hjalmar Ekdals näsa mot Halmstad?
— Nej, det finns det andra som sköter. Men om någon anmäler, brukar domaren bli tillfrågad om sin åsikt också. Det kan vara åt andra hållet också. Har hänt att kort tagits bort. Men då ska det inte vara en bedömning utan en regelmiss.
Har du sett derbyt mellan aik - DIF? Om du gjort det, vad är det för skillnad på Rasmus (Schüller) tackling och Stefanelli tvåfotare mot Hampus (Finndell)? Som den amatör jag är, tycker jag att den var lika röd. Sen har jag hört att man kan få rött för en satsning. Stämmer det?
— Ja, jag har sett derbyt. Nej håller inte med dig alls om det. Stefanelli avbryter sin aktion och ändrar vinkeln på fötterna. Rasmus fullföljer situationen och landar med dobbarna på benet. Sen nej, du kan inte få rött för en satsning om du inte träffar. Eller jag ska inte säga "kan inte", men då ska det vara en väldigt grov satsning, att domaren betraktar att spelaren missar på ren tur. Att om den träffade kunde varit fara för spelaren hälsa.
Påverkar det något när spelare gör Neymar utmaningen på plan till skillnad mot dom som tar smällen och reser sig upp?
— Nej, det ska inte påverka alls. Det kan jag dementera. Däremot vet vi att åker man på en stämpling eller tuff smäll så kan det göra rejält ont i x antal sekunder. Det som kan förändra är om det finns synliga skador på spelaren eller kläderna. Där är det bra att vara kylig och skaffa sig en överblick först.
Ofta diskuterat också, är provokation. I derbyt slet Hussein ner Kalle (Holmberg), Kalle blir förbannad och sätter en arm uppe vid skulderbladen. Han som provocerat Hussein lägger sig då ned som att han har fått en kniv i ryggen. Kalle får, enligt min åsikt ett välförtjänt gult kort, men provokatören gick fri. Vad gäller där?
— Om man anser att det är en provokation så ska självklart provokatören också få kort. Nu håller jag inte med dig om att det var någon stor provokation.
Jag såg en match mellan Häcken och blåvitt 2018 tror jag. Yasin (numera ÖSK) får bollen i ett omställningsläge. Blåvittspelaren hänger inte med, slänger sig runt midjan på Yasin. Yasin försöker springa sig fri, träffar då med armbågen i huvudet på blåvittspelaren vilket ger honom rött kort. Ska han lägga sig ner? Sluta spela?
— Nu kommer jag inte ihåg det du refererar till, så det blir på ett generellt plan. För att träffa med armbågen i det läget måste du nästan aktivt sätta dit den. Då blir den ett vapen. Man får inte slå sig fri. Man får lita på att domaren tar rätt beslut i det uppkomna läget.
När någon får en tackling som inte träffar bollen, i straffområdet, men inte faller är det regelmässigt straff då?
— Ja, det är det. Regelmässigt spelar det ingen roll om spelaren står eller faller. Utan VAR så gör det domarens beslut mycket svårare om han inte faller. Men med VAR så hade VAR gänget bett domaren titta på situationen. Utan VAR är det ögonblicket. Står spelaren då, ja då kan det vara riktigt svårt att hinna se.
Ni finns i samma hus som aik. Du nämnde tidigare det där om jäv. Om ni finns i samma hus, finns det regler hur ni får umgås då?
— Nej vi har inga regler om hur vi får umgås. Det är ju heller inga domare på kansliet. De bor och verkar ute i landet.
Där var även följdfrågorna slut. I den hätska stämning som råder överallt idag, precis när matcher fortgår. På planen i synnerhet är jag förundrad över hur vi har så många domare som det ändå finns. Som jag skrev ovan, jag kan bli skogstokig på beslut domaren tar. Jag har sagt ord som jag inte är stolt över, men i denna sena del av mitt liv är min övertygelse om att domarna gör maximalt vad dom kan för att synas så lite som möjligt. Göra det så bra dom kan. Det är en nyckel också. För självklart, precis som spelare och tränare, finns det sämre domare. På läktaren begär jag inte att folk ska hålla tand för tunga. Upplever inte att domarna heller tycker det. Men precis som med spelare, att gå in på deras sociala medier och tala om precis vad du tycker i ett upprört tillstånd, tillför absolut noll till förbättring. Utan en domare - ingen match. Utan en bra domare - ingen bra match. Det är väl det jag vill förmedla.