Portia Boakye
Nobbes Djurgårdsbilder
portia-boakye:gh

Portia Boakye

P. Boakye

Mittback

35 år (född 1989-04-17)

Portia Boakye föddes måndagen 17 april 1989 i Ghanas huvudstad Accra.
Boakye spelade i Faboulous Ladies i Kumasi när hon 2010 blev uttagen i Ghanas landslag till det afrikanska mästerskapet i Sydafrika. Laget spelade i gruppspelet mot Algeriet, Ekvatorialguinea och Kamerun och kom trea däri. Boakye spelade alla tre matcherna för Ghana.
Klubblaget Faboulous Ladies var med i den första upplagan av ghananska Premier League 2012–13 och gick till mästerskapsfinalen efter att ha vunnit den ena gruppen av två, vilken de förlorade mot Sekondi Hasaacas. Även säsongen efter tog de sig till final mot samma lag som även den slutade i förlust.
Boakye blev uttagen till sitt andra mästerskap för Ghana till det afrikanska mästerskapet 2014 i Namibia. Där kom Ghana återigen trea i gruppen som även innehöll Algeriet, Kamerun och Sydafrika och Boakye spelade alla tre matcherna. 2015 spelade hon med Ghana i de afrikanska spelen i Brazzaville i Kongo. Ghana kom tvåa i gruppspelet i en grupp som även innehöll Kamerun och Sydafrika och gick till final efter att ha slagit ut Elfenbenskusten i semifinalen. I finalen mot Kamerun gjorde Boakye matchens enda mål i den 88:e matchminuten på Stade Alphonse Massemba-Débat och Ghana vann turneringen.
2016 flyttade Boakye till Europa och spelade med Östersunds DFF i Elitettan. Hon spelade 20 matcher för laget som kom på tionde plats och gjorde sju mål.
2016 blev Boakye återigen uttagen i Ghanas trupp till det afrikanska mästerskapet i Kamerun, denna gång tillsammans med framtida blårandiga lagkamraten Elizabeth Addo. Ghana var i samma grupp som Kenya, Mali och tidigare djurgårdaren Onome Ebis Nigeria. Med två vinster och en oavgjord match kom Ghana tvåa i gruppen och gick till semifinal. Ghana ställdes där mot hemmanationen och förlorade med 0⁠–⁠1 på Stade Ahmadou Ahidjo i Yaoundé. I matchen om tredje pris på samma stadion tog Ghana brons efter att ha vunnit med 1⁠–⁠0 över framtida blårandiga lagkamraten Linda Motlhalos Sydafrika. Boakye spelade alla Ghanas matcher i turneringen och gjorde 3⁠–⁠1-målet som fastställde slutresultatet i den inledande gruppspelsmatchen mot Kenya på Stade Municipal de Limbe i Limbe.
Portia Boakye anslöt till Djurgården i april 2018 efter att ha spelat med turkiska Trabzon İdmanocağı och ungerska Ferencvárosi TC under 2017. Hon debuterade för Djurgården och i Damallsvenskan på Myresjöhus arena lördagen 21 april 2018 i bortamötet mot Växjö DFF som slutade med en 0⁠–⁠1-förlust.
Hösten 2018 blev Boakye uttagen i Ghanas trupp till det afrikanska mästerskapet för fjärde gången, denna gång på hemmaplan i Ghana och tillsammans med lagkamraten Sherifatu Sumaila och Addo. Ghana kom trea i sin grupp som också innehöll Algeriet, Kamerun och Mali och kvalificerade sig därmed inte för vidare spel. Boakye spelade alla tre matcherna för sitt Ghana och gjorde ledningsmålet i gruppspelets sista omgång på Accra stadion mot Kamerun, som dock kvitterade till slutresultatet 1⁠–⁠1.
Lördagen 27 juni 2020 gjorde hon sitt första mål i Djurgårdströjan när hon gav laget ledningen med 2⁠–⁠1 i bortamötet mot IK Uppsala. Matchen, som spelades på Studenternas IP, slutade i en 2⁠–⁠3-förlust.