Linda Motlhalo
Nobbes Djurgårdsbilder
linda-motlhalo:za

Linda Motlhalo

L. Motlhalo

Mittfältare

26 år (född 1998-07-01)

Linda Motlhalo föddes onsdagen 1 juli 1998 i sydafrikanska Brandvlei.
2016 och 2017 spelade Motlhalo med JvW FC i Bedfordview utanför Johannesburg. 2016 vann de delstaten Gautengs provinsserie och kom tvåa i det nationella mästerskapsslutspelet efter att ha förlorat finalen mot Bloemfontein Celtic med 0⁠–⁠1 på D'Almeida Stadium i Mossel Bay.
Som 18-åring blev Motlhalo uttagen i Sydafrikas trupp till de olympiska sommarspelen i Rio de Janeiro tillsammans med likaledes framtida djurgårdaren Stephanie Malherbe. Sydafrika ställdes i gruppspelet mot Brasilien, Kina och Sverige med djurgårdaren Emilia Appelqvist, tidigare djurgårdaren Magdalena Eriksson och framtida blårandiga lagkamraten Olivia Schough. Motlhalo blev inbytt i den inledande 0⁠–⁠1-förlusten mot Sverige på Estádio Olímpico João Havelange och var i startelvan i de andra två matcherna, 0⁠–⁠2-förlusten mot Kina på samma stadion och den avslutande mållösa matchen mot värdnationen på Arena da Amazônia i Manaus, för Sydafrika som slutade fyra i gruppen och inte kvalificerade sig därmed inte till vidare spel.
Senare under 2016 blev hon uttagen i Sydafrikas trupp till det afrikanska mästerskapet i Kamerun. Sydafrika var i samma grupp som Egypten, Kamerun och Zimbabwe och slutade tvåa däri, vilket tog dem till semifinal mot tidigare djurgårdaren Onome Ebis Nigeria. Nigeria blev dock för svåra och Sydafrika fick spela match om tredje pris efter en 0⁠–⁠1-förlust på Stade Municipal de Limbe i Limbe. I matchen om tredje pris på Stade Ahmadou Ahidjo i Yaoundé förlorade Sydafrika mot framtida lagkamraterna Elizabeth Addo och Portia Boakyes Ghana med 0⁠–⁠1 och blev fyra i turneringen. Motlhalo spelade alla Sydafrikas matcher i turneringen och gjorde ett mål, när hon fastställde slutresultatet 5⁠–⁠0 i den avslutande gruppspelsmatchen mot Egypten i Limbe.
2018 spelade Motlhalo med Houston Dash i National Women's Soccer League. Hon gjorde 21 matcher och ett mål för laget som slutade sexa av nio lag. 2019 spelade hon för kinesiska Beijing BG Phoenix.
2018 blev hon återigen uttagen i truppen till det afrikanska mästerskapet. Denna gång avgjordes turneringen i Ghana och Sydafrika var i gruppspelet lottade mot Ekvatorialguinea, Onome Ebis Nigeria, och Zambia. Sydafrika vann gruppen efter vinster över Nigeria och Ekvatorialguinea och en oavgjord match mot Zambia. I semifinalen på Cape Coast Sports Stadium väntade Mali, som slogs med 2⁠–⁠0. Finalen mot Nigeria på Accra stadion slutade mållös och Sydafrika förlorade den efterföljande straffläggningen och tog därmed silver i turneringen.
2019 hade Sydafrika kvalificerat sig till sitt första världsmästerskap och Motlhalo blev uttagen i truppen till mästerskapet. I gruppspelet hamnade Sydafrika i samma grupp som Kina, Spanien och Tyskland och slutade fyra däri efter tre raka förluster. Motlhalo spelade två av matcherna, hon startade i den inledande matchen mot Spanien på Stade Océane i Le Havre och blev inbytt Kina på Parc de Princes.
Linda Motlhalo anslöt till Djurgården från Beijing BG Phoenix i januari 2020. Hon debuterade i blårandigt i 4⁠–⁠2-vinsten i derbyt mot AIK i Svenska cupens gruppspel lördagen 22 februari 2020 borta på Skytteholms IP och blev debutantmålskytt med två mål. Hon debuterade i Damallsvenskan lördagen 27 juni 2020, i 2⁠–⁠3-förlusten borta mot IK Uppsala på Studenternas IP i säsongspremiären.