Sead Hakšabanović
Nobbes Djurgårdsbilder
sead-haksabanovic:me

Sead Hakšabanović

S. Hakšabanović

Yttermittfältare

25 år (född 1999-05-04)

Sead Hakšabanović föddes tisdagen 4 maj 1999 i halländska Hyltebruk. Han spelade ungdomsfotboll i Halmstads BK.
I februari 2015 debuterade Hakšabanović som 15-åring i Halmstads BK:s a-lag i Svenska cupens gruppspel och torsdagen 9 april 2015 debuterade han i Allsvenskan i HBK:s 0⁠–⁠3-förlust hemma mot IFK Norrköping. Han spelade ytterligare nio matcher för laget som åkte ur Allsvenskan och säsongen därefter spelade han alla matcher och gjorde åtta mål när Halmstads BK på nytt gick upp.
2016 spelade Hakšabanović med Sverige U17-landslag i elitkvalrundan i kroatiska Pula och Rovinj till kommande sommars Europamästerskap. Han spelade alla tre matcher mot gruppmotståndarna Kroatien, Portugal och Wales och var med och tog laget till mästerskapet i Azerbajdzjan. Han fick dock inte tillåtelse av sin klubb Halmstads BK att åka till mästerskapet. Året efter spelade han elitkvalrundan med Sveriges U19-landslag, denna gång tillsammans med djurgårdaren Besard Sabović och likaledes framtida djurgårdaren Felix Beijmo i belgiska Beveren och Hamme mot Belgien, Irland och Italien, och var återigen med och tog landslaget till ett mästerskap, som denna gång skulle hållas i Georgien. Hakšabanović valde i stället att representera Montenegro och gjorde debut för det montenegrinska A-landslaget i VM-kvalmötet mot Armenien lördagen 10 juni 2017. Matchen hemma på Stadion pod Goricom i Podgorica slutade med montenegrinsk vinst, 4⁠–⁠1.
Sommaren 2017, när Halmstads BK var tillbaka i Allsvenskan, värvades Hakšabanović av engelska West Ham Utd. i Premier League. Efter ett år utan ligadebut för Londonlaget, men med en match i FA-cupen och en i ligacupen, lånades han ut till Málaga CF i spanska andradivisionen Segunda División. Där fick han heller inte mycket speltid utan lånades från och med våren 2019 i stället ut till IFK Norrköping, där blivande blårandiga lagkamraten Kalle Holmberg fanns. Efter en förstasäsong med 29 matcher och sju mål värvade Norrköpingskamraterna honom permanent inför den senarelagda säsongspremiären sommaren 2020.
Sommaren 2021 gick Hakšabanović vidare till Rubin Kazan i ryska Premjer-Liga. Hakšabanović blev ordinarie i laget som huserade i tabellens nedre halva, men när Ryssland anföll Ukraina i februari 2022 valde Hakšabanović i stället att flytta hem till Sverige. Hakšabanović anslöt till Djurgården i mars 2022 för att spela i Stockholm under tre månader. Måndagen 4 april 2022 debuterade Hakšabanović i blårandigt i den allsvenska säsongspremiärsvinsten mot Degerfors IF hemma på Tele2 arena och blev debutantmålskytt. För målet, som kom i 11:e matchminuten, tilldelades han DN-klockan för säsongens tidigaste målskytt.