Edward Chilufya
edward-chilufya:zm

Edward Chilufya

E. Chilufya

Yttermittfältare

24 år (född 1999-09-17)

Edward Chilufya föddes fredagen 17 september 1999 i Kasama, Zambia.
Chilufya spelade i Mpandeakademin när han som 17-åring blev uttagen i Zambias U20-landslag till det afrikanska mästerskapet hemma i Zambia tillsammans med sin framtida blårandiga lagkamrat Emmanuel Banda 2017. I sin grupp hade Zambia Egypten, Guinea och Mali. Zambia gick hela vägen och vann turneringen efter en finalvinst över Aliou Badjis Senegal. Chilufya gjorde det andra målet i 2⁠–⁠0-vinsten på Nationalhjältarnas stadion i Lusaka. Chilufya spelade alla matcher och med sina fyra mål i turneringen blev han delad skytteligavinnare.
Framgångarna gjorde att ungdomslandslaget några månader senare även fick spela världsmästerskapet i Sydkorea och Chilufya blev återigen uttagen. Denna gång vann Zambia sin grupp med Costa Rica, Iran och Portugal, slog ut Tyskland i åttondelsfinalen på Jejus VM-stadion, men fick respass mot Italien i kvartsfinalen på Suwons VM-stadion. Chilufya spelade alla fem matcher och gjorde ett mål i turneringen.
Edward Chilufya anslöt till Djurgården från Mpandeakademin i februari 2018. Han debuterade för Djurgården i 1⁠–⁠0-vinsten över BK Häcken hemma på Tele2 arena i kvartsfinalen av Svenska cupen måndagen 12 mars 2018, när han byttes in för Jonathan Ring i den 69:e matchminuten. Det blev också hans enda insats i turneringen som Djurgården sedermera vann. I Allsvenskan debuterade Chilufya torsdagen 24 maj 2018, i 3⁠–⁠1-vinsten över IFK Göteborg. Chilufya blev inbytt vid ytterligare sju tillfällen under sin debutsäsong. Säsongen efter, guldåret 2019, präglades av skador för Chilufyas del och han spelade nio matcher och gjorde ett mål.
Hösten 2020 debuterade Chilufya för Zambias A-landslag i en träningslandskamp mot Kenya. Matchen på Nyayo National Stadium i Nairobi fredagen 9 oktober 2020 slutade med en 1⁠–⁠2-förlust. Hösten därefter spelade han tre matcher i kvalet till världsmästerskapet 2022, hans första tävlingslandskamp var bortamötet mot Mauretanien på Nouakchotts Olympiastadion där han var med i startelvan i laget som vann med 2⁠–⁠1 fredagen 3 september 2021.
Det blev fyra år i blårandigt för Chilufya, i januari 2022 lämnade han Djurgården och gick till danska FC Midtjylland. När han lämnade hade han representerat Djurgården i 78 matcher i Allsvenskan, Svenska cupen och Europakval och gjort 18 mål i dessa. Han var med och spelade hem ett SM-guld, ett litet SM-silver, ett SM-brons och en cuptitel.