I den första delen tittade vi på lagets insats och det är nu dags att bryta ner det i lagdelar och först ut är målvakterna.
Widell Zetterström har som bekant varit förstavalet i två års tid och under året klockade han in på 2222 spelade minuter fördelat
på 23 tillfällen. Att jämföra med 28 matcher och 2789 minuter säsongen 2022. Differensen på fem matcher har sin förklaring i den avstängning och skada som han drog på sig borta mot Sirius under våren.
Med tanke på att han stått mellan stolparna i de flesta av matcherna och hans ersättare har för lite speltid för att statistiken ska spegla verkligheten så kommer vi att fokusera på "JWZ" i den här delen. Vi sätter årets säsong i jämförelse med förra året men ska även avsluta med att ta en titt på vårt nyförvärv inför 2024, Malkolm Nilsson Säfqvist.
De insläppta målen
Widell Zetterström släppte in precis lika många mål under säsongen som under den föregående, 23 stycken. Den uppmärksamme har dock med sig att han spelade 5 matcher färre under 2023. Totalt blev det 10 hållna nollor jämfört med 12 under föregående säsong. Det som står ut är dock det som kallas för xG against, det vill säga hur många mål som vi borde ha släppt in i de matcher han vaktade kassen. Under 2022 var den siffran 21,69 jämfört med årets 27,46.
Vad säger då det? Jo, JWZ släppte in 1,31 mål fler under förra året än han "borde" medans han i år stoppade 4,46 mål som normalt sett letar sig in mellan stolparna. Med andra ord en fjäder i hatten och ett tecken på han vid minst 4 tillfällen räddat bollar som förväntas gå i mål, något utav en överprestation.
När vi tittade på hur laget presterat som helhet i den förra delen av serien så såg vi snabbt att offensiven försämrats avsevärt jämfört med 2022 men att defensiven stod sig relativt stabilt. För Widell Zetterströms del innebar det i siffror att han fick 80 avslut emot sig under säsongen (i snitt 3,24 per 90 min) jämfört med 87 stycken 2022 (i snitt 2,81).
Räddningsprocenten
En del supportrar reagerade på att han saknades när Discovery lade upp en bild på de fem målvakter som hade högst räddningsprocent. Förklaringen är enkel och ligger i antalet avslut som han får emot sig och således hur pass bra försvar han har framför sig. Av de målvakter som återfinns på topp fem så har de mottagit mellan 20 och 98% fler avslut emot sig än Widell Zetterström. Han har till exempel mästarmålvakten Johan Dahlin bakom sig. Tittar man på parametern insläppta mål per 90 minuter så är det bara Elfsborgs Valdimarsson och Johan Dahlin som är bättre och det kan ge ett annat perspektiv.
Sett till duellspelet är det ingenting som sticker ut åt något håll, varken mot andra målvakter i serien eller sett till Widell Zetterströms 2022 till 2023. 78,57% vunna dueller 2022 ökade till 81,82% under året. En genomsnittlig målvakt i serien som är ordinarie i sitt lag har värden på mellan 75 och 85%.
Spelet med fötterna
Det finns mycket som är positivt med Widell Zetterströms målvaktsspel och det utvecklas fortfarande men man kan inte blunda för spelet med fötterna som är den solklara akilleshälen. Bara 51,85% av de längre bollarna når rätt adress (sämst av alla målvakter som har varit ordinarie i sina lag) och det gör också att den allmänna passningsprocenten dras ner rejält.
Widell Zetterström är faktiskt den målvakten som i genomsnitt slår de längsta passningarna och passningsprocenten går hand i hand med längden. Det är inga toppsiffror han uppvisar på det kortare spelet jämfört med konkurrensen men kanske skulle han tjäna på att dra ner längden på dessa lite grann för att istället bli skickligare på att nå fram till rätt spelare?
Hur står sig då vårt nyförvärv Malkolm Nilsson Säfqvist i konkurrensen?
Bra, är svaret! Han var en stor del i Halmstads starka säsongsinledning och spelade 16 matcher under året, 7 färre än Widell Zetterström.
Sätter vi hans siffror bredvid Widell Zetterströms så ser vi att det är två målvakter som på många sätt presterar likvärdigt. Han släptte in 20 mål men förväntades släppa in 23,5 och överpresterade således på samma sätt som JWZ. Han fick dock betydligt fler avslut emot sig (4,81 avslut per 90 min jämfört med 3,24 Widell Zetterström) och det i kombination med att han spelade färre matcher gör att hans räddningsprocent letar sig upp till 74,03%, tredje bäst i Allsvenskan.
Duellspelet är några procent sämre än Widell Zetterströms men antalet matcher skiljer sig ganska mycket mellan de två i år så man ska inte stirra sig blind på det. Sett över en hel säsong är de ganska likvärdiga även där.
Vi får dock en målvakt som har en passningsprocent på längre passningar som ligger på cirka 64%, betydligt bättre än Widell Zetterströms. Man ska dock ha i bakhuvudet att hans genomsnittliga långa passning är 42 meter lång, jämfört med Widell Zetterströms som är en bit över 50 meter och det gör naturligtvis sitt.