Efter Kalmar, Inför Bajen
Nobbes Djurgårdsbilder

Efter Kalmar, Inför Bajen

Micke DIF är Nr 1

Micke DIF är Nr 1

över ett år sen

All elitidrott jag sett sen jag var väldigt ung har jag väldigt ofta blivit förvånad över hur det kan skilja så mycket i prestation. Ibland från vecka till vecka, ibland över tid. Jag har sett spelare som sett ut som träben i ett sammanhang som i en annan uppsättning kan hålla hög klass. Sett lag som "borde" vara jättebra pendla i prestation på ett sånt sätt att jag tvivlat på mina ögons vittnesbörd.
Sen finns det ett annat sätt också. Laget i mitt hjärta har detta år inte alls fått till det "på riktigt" som jag både trodde och hoppades inför säsongen. När jag tittar på hur säsongen utvecklat sig tänker jag att matcherna mot Lech Poznan "förstörde" vår säsongsplanering. Då människor med betydligt större kompetens än vad jag har ska analysera vad som är vad efter säsongen ska det bli intressant att få veta om det blir bedömningen. Om jag jämför årets säsong med förra årets så är den i stort sett identisk med 2022 med skillnaden att vi är några veckor senare på det trappsteget där prestation och resultat sammanfaller.
Matchen mot Kalmar gjorde mig lyrisk. Dels för poängen, som i det läget vi var i men också är i, är poängen det viktigaste. Men också för det sättet vi genomförde matchen. Jag sa till min dotter ett antal gånger under matchen "fan, vad vi spelar smart". Vi sprang inte "tomt" och pressade, utan vägde vår press utifrån hur skickliga Kalmar var i sin speluppbyggnad. Vad jag kan påminna mig om var det första gången vi var så smarta. När jag torgfört mina ögons vittnesbörd till andra så har några trott att jag tyckte vi la oss lågt. Det är inte vad jag själv tänker. Jag tycker vi la oss där som matchen krävde. I min värld gjorde det att kraften hos våra spelare, när vi fick tag i bollen, var högre. Om jag har rätt så undrar jag, har vi nått dit som lag att vara så smarta? Eller var det ett synligt sätt hur Oliver (Berg) styr vår press? Oavsett vad, var jag otroligt stolt när jag gick från Tele2. Genomföra den matchplanen med den mentala press som alltid finns i elitfotbollen i allmänhet och storlagen i synnerhet var på en nivå högre än till och med jag trodde vi var mäktiga. Tänkte, hoppas vi kan spela så smart även när underlaget inte är som vi önskar. När vi möter lag som kanske inte är så bra, men ändå spara kraften till när vi verkligen behöver den. Trots allt det jag skrivit ovan, så hade vi marginalerna med oss då Kalmars första boll i mål blev felaktigt avvinkad för offside. Den andra saken i matchen som fyllde mig med stolthet var sättet vi spelade på när Kalmar fick sitt reduceringsmål. Rent ut skrivet, så jävla bra. Tror inte dom hade en riktig chans till efter matchen. Återigen i den kontexten vi spelade matchen var det för mig, ett riktigt styrkebesked. Alla i vårt lag var okej, bra eller jävligt bra. Det fanns ännu fler embryon till en kommande succé än i tidigare matcher. Löpningar, dueller, bollmottagning och spelförståelsen var med något undantag på hög nivå matchen igenom.
Dags för bajen. Dom har gjort en säsong så långt som är rätt lik vår, resultatmässigt. Tycker däremot inte att dom tagit steg, utan mer pendlat mycket i prestationerna. Ibland högt. Ibland lågt. Alla deras unga spelare som fick lovord i media inför säsongen och under Svenska Cupen matcherna, verkar inte, räcka till ännu. Deras stabila stomme har med något undantag lämnat inför denna säsong. Läste i någon media att bajen har den yngsta truppen i Allsvenskan, men deras startelvor har varit bland dom äldsta i serien. Tränaren Marti Cifuentes sa i en kommentar på detta faktum, ålder är ingen parameter när jag tar ut laget. Vilket borde vara en självklarhet. Andreas Johansson i Halmstad svarade på en fråga om en 40-åring som han ska hålla ungdomar från planen "så länge tränarna tycker att jag är bättre är det upp till dom unga att bli bättre än mig och förtjäna sin plats inte få den på grund av ålder”. En gång i tiden när jag försökte bli elit sa dom äldre i mitt lag samma sak till mig. Kommer ihåg hur orättvist jag tyckte det var där och då. Mina toppar var förmodligen högst i laget, men mina dalar var också djupast av dom som var aktuella. Svårt det där. Jag tror i dag, den som har utbildning och erfarenhet kan säkert ta ut en "säker" spelare då och då. Men över tid är jag övertygad om, är spelaren tillräckligt bra, oavsett ålder, finns det inte en tränare i hela världen som inte skulle ta ut det bästa laget.
Bajen är ett av dom lag där jag inte har någon kontakt längre. Hade inte ryggen strejkat hade jag tänkt åka ner till Årsta och se om jag kunde fått tag i Marti. Men då kroppen på denna gubbe sagt nej längre än säsongen hållit på får jag ännu en säsong acceptera uteblivna svar från dom. Igår förmiddag (lördag) hördes jag och Kim (Bergstrand) där han återigen svarade på mina frågor inför dagens derby. STORT tack till Kim.
Hur är det med dig? – Jag är på väg till Tele2. Det finns inget att klaga på. Än.
Har dom hällt på det där på planen som skulle göra att spelarnas kroppar slipper se ut som en skräckfilm? – Jag är inte så insatt. Fokuserar på det jag kan påverka. Men jag tror inte det. Först är det enorma mängder sand som ska bort vad jag hört.
Sista veckorna har det i media visat hur ni ser ut efter match/träning. – Det har varit likadant hela tiden. Vi har försökt fokusera på vårt och låtit vår ledning kommunicera med dom som bestämmer. Nu när media tagit tag i det verkar det som det kommer hända något.
Hur har denna veckan fortlöpt då? – Det har varit bra. Det blir lite lättare när vi vunnit en fotbollsmatch. Ser vi på alla som jobbar i och runt laget. Ännu tydligare hos oss storklubbar.
Tänkte fråga det. Hur syns det när vi vunnit? – Du behöver inte ha ögon för att märka skillnaden. Bara när du närmar dig omklädningsrummet så hör du det. Det är en enorm skillnad. Vi förlorar två matcher i rad och det mesta är tungt. Då mår alla människor runt laget väldigt dåligt.
Är det så att dom kamratliga orden, skämten blir mer naturliga, uppsluppna? – Ja, absolut. Sen tror jag det var mycket lättnad också. Det är en stor skillnad på att verka i en storklubb än en mindre klubb i hur resultaten tas emot. Det mottagandet påverkar sen självklart alla. Den mindre klubben är självklart lika besvikna som vi är, men det finns en annan tydlig dimension i det, när det är lite större klubbar.
Hur ser truppen ut då? – Den är inte uttagen än. Görs efter dagens träning som jag är på väg till. Tror inte det kommer bli några stora ändringar om ens någon.
Slutanalys Kalmar då? – Var en ganska väl genomförd match, på många sätt, tycker vi. Släpper till väldigt lite. Målet dom får är väl lite bekvämt och slappt från vår sida, men i övrigt släpper vi knappt till någonting. Vi kommer själva till ganska många bra lägen. Vi accepterade att dom är skickliga, framförallt i match inledningen. Våra anfallare fick göra mål vilket ger lite extra i det totala.
Jag tyckte det var en av dom smartaste matcher jag set Djurgården göra. – Vi har 27 stycken höga bollvinster så vi var inte låga. Var lite chimär det det där. Dom tvingar ner oss lite lägre, för att dom är så skickliga. Vår ambition är att ta bollen ännu tidigare. Fler gånger. Men vi accepterade att vi inte kunde det, då anpassade vi oss till det. Den delen som du pekar på, gjorde vi på ett bra sätt. Problemet i början var att vi vann bollen på samma sätt som vi gjorde under hela matchen, men då gav vi bort den lika snabbt. Då blir det jobbigt. Inledningen var inte som vi önskade. Men spelarna löste det. Fick tag i det. När vi vinner bollen gäller det att vi behåller den inom laget. När vi fick in 1-0 efter det har vi full kontroll på matchen. Ändrar där, inte fullt, men väldigt bra kontroll. Efter vårt första mål kom dom inte in bakom oss. I början har dom några lägen när vi inte kom åt dom riktigt. Kalmar FF är verkligen inte lätta och tas med, vi är nöjda med prestationen och utfallet.
För en okunnig som jag är, skulle vi kunna spela så här mot alla lag, även dom som är på pappret sämre? – Din fråga indikerar att vi låg lågt. Sparade kraft men vi sprang mycket. Vår ambition är att alltid spela så här men Kalmar FF var så bra så dom tvingade ner oss lägre än vad vi egentligen vill ligga. Vi sprang lika mycket som mot BK Häcken. Rejält mer än vad vi gjorde mot Degerfors IF till exempel. Tycker du överdriver den delen. Som vi såg det spelade som vi brukar, men kanske tog konsekvensen av motståndarens styrka på ett bättre sätt. Matchen påminner mycket om den mot BK Häcken, men då gjorde vi inte mål.
Jag menade inte ligga lågt. Jag menade att vi var smarta. Spelade efter den verklighet som infann sig. – Vi sprang mycket, eller i alla fall tillräckligt mycket för att vinna. Var inte så att vi stod och vilade. Vi spelade inte heller det som kallas "shape" fotboll. Möjligt att vi försvarade oss det du kallar smartare, men som vi ser det är det så vi vill spela vår fotboll. Vi utförde inte eller hade på det sättet några andra taktiska direktiv.
Vad säger vi om Jesper (Löfgren)? Tycker han dels blivit som du och "Tolle” (Thomas Lagerlöf) så tuff rejäl. Men dessutom smidigare. Snabbare? – Han är snart tillbaka på alla plan där han ska vara. Han har haft en enorm otur att när det börjar klicka i på alla plan har han drabbats av något. Förra året körtelfeber. Nu är han frisk. Då finns alla chanser att han blir jättebra. Men precis som för dom flesta behöver han kontinuitet i träning och matcher. Han har utvecklats mentalt att inte tänka på eventuella misstag. Hans storlek som han tidigare inte använt fullt ut är också under positiv utveckling. Han har hittat sin auktoritet. Du vet det där vi pratade om tidigare. Långa spelare hukar sig ibland för att dölja sin längd. Tycker hans kroppsspråk bara blir bättre och bättre.
Vad tror du om morgondagens match då? – Det är inte jättelätt. Kortfattat och prata om Hammarby IF. Dom är fortsatt passnings- och bollskickliga. Ganska hög individuell kvalitet. Dom har inte fått full effekt ännu. Han gjorde en bra match mot AIK i Svenska Cupen. Sen ska vi ha klart för oss att dom har haft fyra svåra bortamatcher. Med det i åtanke känns dom svårbedömda. Dom är jävligt bra i sina bästa stunder. Skillnaden mot tidigare årgångar är att deras lägstanivå har varit lägre. Derbyn är derbyn. Dom brukar leva sina egna liv. Men att dom har en massa outlöst potential i sin trupp är helt klart.
Fick vi bra känsla när Oliver var nära Samuel Gustafson i BK Häcken? Tänkte om det skulle kunna funka mot Nahir Besara? – Besara är mer en släpande anfallare. Helt annan position på planen än vad Samuel har. Det tror jag inte vi kommer göra. Däremot får vi inte ge bort en massa yta mellan vår backlinje och mittfältarna. Får han ytor där, då är han fantastisk skicklig. Skulle vi spela man-man där då skulle vi behöva ändra så otroligt många saker i den andra organisationen. Med det sagt, självklart ska vi ha koll på var han befinner sig på planen.
En helt annan fråga. Hur är det med och hur går det för JWZ (Jacob Widell Zetterström)? – Experterna är väl ense om att han har en bit kvar.
Vad gör han då när han tränar? – Han jobbar på sitt spel med fötterna. Jobbar med sin fysik. Jobbar på sin spelförståelse. Ja, egentligen allt som har med sitt fotbollsspelande att göra just förutom den spetskompetens han har det vill säga, han kan inte träna något på sitt målvaktsspel. Han är med oss på passningsövningar men ingenting som skulle kunna innebära fysisk kontakt.
Ovan var sista frågan med svar för denna gång. För alla er som varit med förr. För alla er som ännu inte velat eller vågat prova. Nu, denna söndag morgon när jag sitter och skriver detta så är himlen vackert Djurgårdsblå. Solen skiner. Riktigt skön värme. BEVÄPNA DIG MED VINGAR och njut av allt skönt och jobbigt en derbydag för med sig.