Ajdarevic - en statistisk analys

Ajdarevic - en statistisk analys

Ajdarevic tog nu i juli 2020 en paus från fotbollen och kritiken för hans prestationer på planen har varit rätt stor.
Ajdarevic tog nu i juli 2020 en paus från fotbollen och kritiken för hans prestationer på planen har varit rätt stor. Han har inte gjort mycket poäng varken denna säsong eller förra säsongen. Denna säsong har har inte bidragit med mål, assist eller 2a assists (all data om 2a assists har jag samlat ihop personligen och finns därmed bara för Djurgårdens spelare). Säsongen 2019 bidrog han med (i Allsvenskan) med en assist till Ring mot Östersund hemma och en andra assist i målet mot Hammarby borta. Jag kommer i denna text jämföra Ajdarevic prestationer 2020 och 2019 statistiskt med 13 andra spelare (alla säsongen 2020 förutom Curtis Edwards där vi har data för både 2019 och 2020). 
Spelarna som jag har använt för denna analys är: 
Astrit Ajdarevic 2019, 2020 Curtis Edwards 2019, 2020 Kalle Holmberg 2020 Fredrik Ulvestad 2020 Anders Christiansen 2020 Daleho Irandust 2020 Nahir Besara 2020 Darijan Bojanic 2020 Abdul Khalili 2020 Simon Thern 2020 Fouad Bachirou 2020 Besard Sabovic 2020 Sebastian Larsson 2020 Elias Andersson 2020
undefined
All data för denna analys är insamlad 2020-07-18 och källorna jag använt är Sofascore, Fotmob, Transfermarkt och data som jag samlat in själv.
Position
Dessa mittfältare spelar på lite olika positioner i mittfältet och bidrar således med en mer nyanserad analys enligt min mening då vi ser kontrasterna om hur en spelare kan förväntas prestera enligt statistiken. Fouad Bachirou är ett bra exempel på detta där han i princip inte skapar något framåt själv utan är mer ett understöd för Malmös kreativa mittfältare och yttrar samt anfallare.
Det man kan använda sig av för att jämföra positionering av spelare är heatmaps. Dessa är Ajdarevic heatmaps för säsongen 2019 och 2020.
undefined
Ajdarevic heatmap 2019
undefined
Ajdarevic heatmap 2020
Eftersom Ajdarevic inte har spelat jättemycket i år så är hans heatmap för denna säsong lite mer tom men jag anser att man kan se en trend av att han har backat hem djupare i år. 
Jag lägger inte upp heatmaps för alla spelare men man kan ta vissa exempel för att se vem som kliver fram mer/befinner sig längre bak. Två spelare som håller sig längre fram från det man kan se i heatmapsen är Besard Sabovic och Anders Christiansen. 
undefined
Besard Sabovic heatmap 2020
undefined
Anders Christiansen heatmap 2020
Poäng
Vi börjar med det mest basala man kan kolla på, nämligen poäng. Ajdarevic bidrog under den Allsvenska säsongen 2019 med en assist och en andra assist och har inte bidragit med något poäng denna säsong. Det är inte speciellt mycket att komma med och om man jämför med Curtis Edwards så gjorde han under ungefär hälften så många minuter för Djurgården 1 mål, 1 assist och 3 andra assists (2 mot Sundsvall borta och 1 mot Malmö borta, dock så kan man säga att den mot Malmö var halvt Rings 2a assist). 
Av de spelare som jämförs här har endast Curtis Edwards, Abdul Khalili och Fouad Bachirou inte bidragit med mål eller assist under denna säsong. De som bidragit med flest poäng är: Sebastian Larsson, 6 poäng, varav 2 mål och 4 assist; Fredrik Ulvestad 5 poäng, varav 5 mål; och Anders Christiansen, 5 poäng, varav 4 mål och 1 assist. (Curtis Edwards gjorde 6 poäng förra säsongen, varav 2 mål och 4 assist för både Östersund och Djurgården).
Poängmässigt får Ajdarevic underkänt men det blir intressant att se vad han bidrar med utöver få poäng. 
Skott
undefined
Skott kommer jag inte gå in så djupt på men det finns rätt mycket mer att analysera här, t.ex. var skotten kommer ifrån, hur många går på mål, xG, osv. Men här ser vi bara lite snabbt att Ajdarevic 2019 sköt rätt mycket per 90, han lyckades inte göra mål men för att ge Astrit en liten boost så sköt han trots allt skottet som ledde till hörnan där Karlström gjorde 1-2 målet mot Norrköping borta. Christiansen, Holmberg och Besara ligger rätt högt här men det kan delvis förklaras att de spelar rätt högt upp (framförallt Holmberg och Besara). Ajdarevic 2020 har skjutit hälften så många skott som förra året vilket kan vara ett tecken på att han inte kommit till samma bra lägen denna säsong. 
Passningsspel
undefined
Lyckade passningar per 90 x Passnings % x Nyckelpassar per 90
När det kommer till passningsspelet så har jag på diagrammet ovanför jämfört hur många lyckade passningar spelarna har per 90 (Storleken på bubblan), hur precisa de är i sitt passningsspel (Y-axeln) och hur många nyckelpassningar de gör per 90 (X-axeln). Den som har gjort flest passningar per 90 (störst bubbla) är Fredrik Ulvestad med 98,2 passningar per 90 och den som har lägst är Besard Sabovic med 24,2. Detta påverkas självklart med vilket lag man spelar för och hur det laget spelar, därmed att Sabovic inte har jättemycket passningar per 90 beror dels på att han är rätt högt upp i planen och att Mjällby inte är så bollförande som t.ex. Djurgården eller Malmö. Ajdarevic bidrog med 48,1 respektive 32,6 lyckade passningar per 90 säsongen 2019 och 2020. Det som är anmärkningsvärt däremot är att han, trots sin relativt höga position i planen inte bidragit med fler nyckelpassningar. Under säsongen 2020 så upplever jag att han backat hem mer i planen och det syns tydligt på hur hans nyckelpassningar per 90 är på delad sista plats i urvalet tillsammans med Fouad Bachirou. Precisionen i Astrits passningsspel är ungefär i genomsnittet med urvalet, de som sticker ut är Ulvestad som är otroligt säker i sitt passningsspel medans det är rätt tydligt att Irandust och Sabovic tar mer risker och därmed har en sämre passnings %.
undefined
Långbollar per 90 x Långbollar %
Långbollar är en annan aspekt som jag kommer att analysera. I grafiken ovan jämförs hur många långbollar per 90 som slås (X-axeln) och hur precisa deras långbollar är (Y-axeln). En trendlinje är tillagd för att få en bättre inblick till vem som presterar bättre/sämre utifrån urvalets tendens. Simon Thern har inte var precis i sina långbollar, möjligtvis kan man dra förklaringen att han slår mer riskabla långbollar. Ett intressant exempel som inte finns på denna grafik är Kim Källström 2017 som bidrog med 9,1 långbollar per 90 med en precision på 52% som enligt mitt tycke hade rätt offensiva långbollar och flera sådana men hade ändå en hyfsad precision i dessa, åtminstone rätt mycket bättre än Sebastian Larsson. 
Här kan vi också se en positivare bild av Ajdarevic, under 2019 så stack han ut rejält med dels hur precis han är i sina långbollar samt hur många han slår. Djurgården spelar rätt mycket med att passa från kant till kant för att öppna upp motståndare och i det avseendet passar Ajdarevic egenskaper mycket bra. Under 2020 har han däremot fallit lite in mer i genomsnittet av urvalet men det finns fortfarande en positivt tendens här. Kanske skulle han passa bättre i en djupare spelfördelningsroll i Djurgården? Det kräver dock att man tar ett större ansvar defensivt och det leder till nästa aspekt som kommer analyseras. 
Defensiv och duellspel
undefined
Tacklingar per 90 x Brytningar per 90
I diagrammet ovan så har jag de två parametrarna tacklingar per 90 och brytningar per 90. Tacklingar per 90 kan ge en indikation om hur ofta de går in för att vinna bollen och brytningar per 90 kan ge en indikerar hur bra defensiv positionering spelaren har. I grafiken finns även en trendlinje för urvalet. 
Här ser vi verkligen hur Ajdarevic inte gör mycket hemjobb. Han har både 2019 och 2020 gjort 0,8 tacklingar per 90 och gjorde 0,2 brytningar per 90 säsongen 2019 medans han inte lyckats bryta en boll denna säsong. Argumentet jag drog i sektionen innan att Ajdarevic bör kanske spela djupare fallerar här om han inte backas upp ordentligt med defensivt skickliga spelare. Det innebär att vid en kontring så kan man inte riktigt räkna med Ajdarevic och behöver därför backa hem med en extra spelare vilket kan i sig hämma offensiven. 
Man kan även se att Curtis har försämrats ganska markant denna säsong om man tittar ur dessa parametrar. De som sticker ut är t.ex. Bachirou som har överlägset flest tacklingar per 90 bland de jag har jämfört med. Även Ulvestad sticker ut med 2,3 brytningar per 90 och visar på en mycket bra defensiv positionering. 
undefined
Duells % x Markduells % x Höjdduells %
undefined
Vunna dueller per 90 x Markdueller per 90 x Höjddueller per 90
I denna grafik presenteras duellspel. Storleken på bubblorna visar hur många dueller per 90 som spelaren vinner, X-axeln visar hur många markdueller per 90 som de vinner och Y-axeln hur många höjddueller vunna per 90. Storleken på bubblan är således summan av de båda axelparametrarna. 
Medans det förra diagrammet visar hur många dueller spelarna vinner så visar denna hur många dueller de vinner av de dueller som spelarna “ger sig in i”. Här är axlarna och bubblan samma som innan bara att det är procenten vunna av duellerna de har gett sig in i. 
Här ser vi att Ajdarevic 2019 vann helt okej många dueller 2019, speciellt höjddueller medans 2020 så har markduellerna minskat rejält. Däremot så ligger han rätt bra till i antalet höjddueller jämfört med urvalet. När man kollar på procenten också så får man en ännu mer nyanserad bild av duellspelet. 2019 så var Ajdarevic rent ut sagt riktigt bra i duellspelet. Han vann 60% av markduellerna och 45% av höjdduellerna (54% totalt). Dock finns det spelare som är tydligt bättre än honom i duellspelet, däribland Ulvestad, Sabovic och Bachirou tycker jag sticker ut.
undefined
Lyckade dribblingar per 90 x Dribblings %
Det sista diagrammet för denna analys är en som tar upp antal lyckade dribblingar per 90 (X-axel, notera LOG-skala här) och hur många dribblingar, av de som spelarna försöker sig på, lyckas. En trendlinje för urvalet finns också för att se vem som sticker ut ur urvalet. Här kan vi se att Ajdarevic 2019 var rätt bra på dribblingar. Han lyckades med 79% av sina dribblingar och hade 2 dribblingar per 90 vilket är tredje bäst i detta urval. Däremot ser det rätt mycket sämre ut i år. Han har endast lyckats med hälften av sina dribblingar och har endast haft 0,8 lyckade dribblingar per 90. Endast Edwards 2020 (0,5 lyckade dribblingar per 90), Holmberg 2020 (0,6) och Elias Andersson 2020 (0,6) har färre. Ulvestad har gjort lika många dribblingar per 90 som Ajdarevic i år men han visar en hög “success rate” likt Nahir Besara. Simon Thern sticker ut mest här med hela 4 lyckade dribblingar per 90 även fast han lyckas med 60% av sina dribblingar, som är under trendlinjen, så är det fortfarande imponerande. 
Avslutande kommentarer och slutsatser
Först lite kommentarer om andra spelare än Ajdarevic. Besard Sabovic tycker jag definitivt har imponerat. Han har gjort rätt många nyckelpassar trots Mjällbys stundtals låga bollinnehav. Han vinner många dueller och personligen hade jag velat se honom i Djurgårdströjan före Ajdarevic och Edwards. 
Abdul Khalili i Hammarby känns rätt undermålig i de mesta jag tagit upp i analysen. Varken defensivt eller offensivt sticker han ut. Nu har jag inte sett någon av Hammarbys matcher men det ser inte så bra ut från mina ögon.
Fredrik Ulvestad är verkligen fantastisk, han gör kanske inte flest nyckelpassningar men han är i princip felfri i det mesta han gör. Vilken spelare det är!
Kommentarer om Astrit Ajdarevic
Ajdarevic är från det lilla vi har sett av honom i år statistiskt markant sämre på det mesta. Även fast det är få minuter han spelat så ser det inte bra ut alls. Om man tyckte att han var lite undermålig förra året så kan jag ändå förstå att man tycker att han inte hållit måttet i år.
Det som jag tycker jag kan se är att Ajdarevic har sökt sig lite djupare i år och man kan även se att han är riktigt bra på att slå långbollar och passningar överlag. Det kan kanske vara en idé att ha honom längre ner i planen, lite som en regista möjligtvis. Det kräver dock att det finns understöd till defensiven vid exempelvis en kontring när laget står högt upp. Det kan krävas att en extra spelare sitter djupare än om t.ex. Karlström skulle vara i den rollen. Ett möjligt upplägg skulle kunna vara som nedan.
Omslagsbild: dif.se