Inför säsongen tippades vi som den stora utmanaren till Malmö FF om SM-guldet 2024. När våren summeras ligger vi tvåa i tabellen, har tagit oss till cupfinal och säkrat en plats i sommarens kval till Conference League. En mening som jag tror att många hade varit rätt nöjda med för några månader sedan.
Det går dock inte att komma ifrån de nederlag som vi haft under våren. Förlust på stopptid mot Malmö på Tele2 Arena, en missad cuptitel och dubbla derbytförluster tär naturligtvis på känslorna. Vad betyder det när man i princip går rent mot resten av motståndet när man förlorar de matcher som betyder som allra mest?
Allt och ingenting skulle jag säga. De 25 inspelade poängen ger oss en andraplats i tabellen och cupfinalen gjorde att vi lottades mot Progres Niederkorn från Luxemburg. En bra plattform för resterande del av säsongen som har potential att bli riktigt. I den här texten ska vi summera våren och ta en titt på vad den underliggande datan säger. Har vi över- eller underpresterat? Hur står vi oss mot de allsvenska konkurrenterna och inte minst, hur står vi oss mot förra årets prestationer?
Ett mångsidigt anfallsspel med potential
Med 25 poäng på kontot ligger vi tvåa i tabellen bakom Malmö FF och även räknat i gjorda mål (24 st) är vi näst bäst i serien. Det är dock lite utav en överprestation sett till de förväntade poängen och målen. xP (förväntade poäng) visar att vi "borde" ligga femma i tabellen och xG säger att vi förväntades ha gjort 19,81 mål istället för de 24 stycken vi har fått fira.
Om vi tar ut ett flertal offensiva parametrar och ser var vi ligger i respektive tabell så får vi en överblick som ser ut som nedan:
Utöver mål och xG som vi precis avhandlade så ser vi bland annat att vi är de som gjort flest mål på straff och näst flest mål utanför straffområdet. Överlag ligger vi på en placering runt 3-7 på de flesta delarna men det som sticker ut ordentligt är hur svaga vi är att få våra avslut på mål där vi ligger på en tiondeplacering. Lite otur ska även räknas in då vi är det lag som har haft tredje flest avslut som träffat stolpe- eller ribba.
Hur som helst så ser vi att vi anfaller och avslutar på många olika sätt med potential att bli ännu bättre. Det hade varit en större utmaning och betydligt mer lättläst om vi var väldigt bra på en enskild parameter och låg sämre till på resterande.
Inte så direkta som vi kan vara
Tar vi ett steg tillbaka från de direkta avsluten och fokuserar på passningsspelet för en stund så ser vi att det finns stor potential här. När spelvändningar, timing och relationerna sitter ute på planen kan det se ut som under den första halvtimmen hemma mot Halmstad. När vi inte vågar att slå de mer avgörande passningarna upplevs det ofta som att vi står och stampar på bollen och det blir frustrerat på läktarna. Det är inte fel att göra det i perioder men här kan vi bli mer direkta och utnyttja de skickliga offensiva spelarna.
En översikt av passningsrelaterade mätvärden ger oss en bild kring hur vi presterar mot våra konkurrenter. Sett till antalet så är det passningar till den sista tredjedelen som är där vi presterar som ett topp fyra lag.
I övrigt är vi ett övre mittenlag oavsett om man tittar på den allmänna parametern i antalet passningar (oavsett var i planen den slås och i vilken riktning) men om man tittar på både genomskärare och nyckelpassningar är vi bland de sämre i ligan. En nyckelpassning är en passning som slås till en medspelare som tar ett avslut som missas, det är därmed en parameter som man inte behöver lägga så mycket vikt vid - vi vill ju att avsluten ska gå i mål även om det indikerar på att passningen skapar en målchans.
Däremot bör vi titta på både genomskärare- och progressiva passningar per 90 som är två typer av passningar som kan vara avgörande. En genomskärare definieras som en passning som slås bakom eller igenom motståndarnas backlinje och en progressiv passning är en boll som gör att vi kommer betydligt närmare offensivt straffområde.
Med fina passningsfötter i laget finns det alla möjligheter att slå den typen av passning och med snabba spelare i den offensiva trion kan vi bli betydligt mer direkta i vårt anfallsspel. Inte minst då vi ser att passningsprocenten på båda de typerna av passningar är topp 3 i serien. Kvalitén finns men antalet får gärna vara högre. Man ska dock ha med sig att det är troligt att passningsprocenten sjunker något om volymen (antalet passningar) ökar markant.
Ett försvarsspel i allsvensk toppklass
Defensivt har laget stått för en riktigt fin vår under stora delar. Imponerande inte minst då Marcus Danielson och Rasmus Schuller varit borta under många matcher. En stor eloge till flera spelare och inte minst Samuel Dahl vars insatser gjort att landslaget kallat på honom.
Gör vi motsvarande tabell kring försvarsspelet ser vi att laget, tillsammans med Malmö FF, har seriens bästa försvar. Man släpper till väldigt lite mot eget mål både räknat i avslut och fasta situationer som hörnor. Det är starkt att vara det laget som vinner flest defensiva dueller i hela allsvenskan och samtidigt lite intressant att man är de som är inblandade i flest antal också. Det brukar ofta vara bottenlag som får försvara sig i stor utsträckning som är de som har flest defensiva dueller. Vi har sett en del bolltapp under säsongsinledningen och det skulle behöva minimeras lite, där presterar vi som ett mittenlag.
Betydligt bättre än under fjolåret
Inför säsongen höjdes det röster kring tränarnas framtid och argument som att de hade "kört fast" lyftes. Efter våren får man ge Bergstrand och Lagerlöf en eloge för hur de lyckats utveckla laget under vintern för vi ser en klar förbättring på många håll. Delvis förklarat i nyförvärven som anslutit men här har många tagit ett ansvar, såväl spelare som ledare. Observera att siffrorna nedan jämför helåret 2023 mot våren 2024 vilket ger en indikation men det kan justeras åt något håll när helåret 2024 summeras.
Om vi börjar där vi avslutade så tittar vi på försvarsspelet och det har blivit bättre på nästan alla håll. Vi har visserligen släppt till fler avslut mot eget mål och har en högre xGA (förväntade baklängesmål) men trots det har vi släppt in färre mål än under 2023. Duellspelet har blivit betydligt starkare och vi bryter bollen vid fler tillfällen.
De underliggande siffrorna kopplat till passningsspelet är i princip oförändrat på många håll men det som sticker ut mest är antalet nyckelpassningar och genomskärare som är betydligt färre under våren än de var under 2023.
Vi avslutar texten med glada tillrop där vi ser att anfallsspelet har förbättrats avsevärt den här våren. Att vi hade lite fler bollkontakter i straffområdet blir fullt naturligt när vi tar betydligt fler avslut från positioner utanför straffområdet och dessutom gör fler mål ifrån de. Relationerna mellan de offensiva spelarna i kombination med att vi fått in spelare av hög klass som Tokmac Nguen, Tobias Gulliksen och Deniz Hümmet bidrar naturligtvis även de.
Utöver intrycken man får när man ser matcherna så är texten till stor del baserad på den underliggande datan. Om vi lägger undan siffrorna för en stund och avslutar med den underliggande känslan så säger den att det finns ännu mer att hämta ifrån det här laget och det ska bli väldigt spännande att se hur långt det räcker när vi fått några veckors distans till våren och återstartar allsvenskan i Juli.
Data hämtad från Wyscout
Egenproducerade grafer
Skriven av Anders Lindberg
Twitter: Andeliswe