Lag: Helsingborgs IF
Tränare: Jörgen Lennartsson
Hemmaplan - arena: Olympia
Spelare in: Sumar Almadjed (mittfältare, Landskrona Bois), Ali Suljic (back, IF Brommapojkarna), Benjamin Acquah (mittfältare, Ebusua Dwarfs), Lucas Lingman (mittfältare, HJK Helsingfors), Viljormur Davidsen (back, Vejle BK), Taha Ali (mittfältare, Örebro SK), Albert Ejupi (mittfältare, Varbergs Bois).
Spelare ut: Bödvar Bödvarsson (back, Trelleborgs FF), Alhaji Gero (forward, klubblös), Vladislav Kreida (mittfältare, FC Flora Tallinn, lämnar efter lån), Noel Mbo (forward, klubblös).
Inbördes möten 2021: Helsingborg avancerade till Allsvenskan till denna säsong
Match i premiären: Hammarby - Helsingborg
Mitt tips: 15
Helsingborg har varit ett jojo lag dom sista tio åren. På det sättet påminner dom om många andra lag som försökt ta genvägar till framgång. Har faktiskt aldrig sett någon lyckas. Alla som lyckas har en gedigen organisation och kunniga människor på alla viktiga poster, människor som är beredda att gå den sista milen. Genom dom kontakter jag har fått med tränare och sportchefer, har jag genom dom jag lärt känna, fått introduktion till nästa. På det sättet fick jag kontakt med Jörgen Lennartsson. En person som var beredd att gå i god för mig fixade access till en härligt entusiastisk Jörgen. För med tanke på vad som hänt på deras läger där både Brandur Henriksson och Wilhelm "Wille" Loeper skadat sig. Två av deras fem bästa. Måste varit ett tungt slag. Med munnen sa han det, men ändå så lös framtidstron igenom i det mesta han sa. Han berättade att Helsingborg beslutat sig för att sluta med tändstickshus och tält som lätt blåser ner. Nu skulle det till en gedigen grund. Utifrån den grunden skulle dom ta trappsteg för trappsteg tills dom har ett gediget bygge.
Jag TROR att Jörgen, precis som Pelle Olsson, är perfekt för den typen av uppdrag. Se till att stanna kvar i Allsvenskan medan man jobbar på alla fronter för att så småningom återta platsen som jag tror att alla Helsingborgare tycker dom ska ha. Hur det går? Som jag skrev, det låter som dom har en tro i organisationen. Att människor jobbar ihop. Ett av mina favoritord hörs i allt Jörgen pratar om, TILLSAMMANS. Jag tror dom kommer få slita för att behålla sin allsvenska plats. Den som lever får se. I år tycker jag i alla delar av Allsvenskan, att lagen lyft sig. Förmodade bottenlag är bättre. Mitten samma. Topplagen kommer inte få något gratis denna säsong, det känner jag mig tämligen övertygad om.
34 minuter med Jörgen. STORT tack för din tid!
Är ni på läger nu, det visste inte jag?
– Nä inte nu. Kom hem igår. Vi åkte ur cupen efter en märklig match mot Eskilsminne. Att åka ur cupen ger både för- och nackdelar. Fördelarna är att vi kan planera vår försäsong in i minsta detalj. Då vi inte skulle vara hemma under gruppspelet i cupen kunde vi lägga vårt läger senare. Vi har varit i Marbella. Om man undantar dessa skador, vilket man naturligtvis inte kan göra, så har det varit ett mycket bra läger.
"Willes" skada där, var det att han sparkade i stolpen av ilska? Har sett det i matcher också i så fall?
– Det var väl en av anledningarna. Han hade lite problem med den foten innan också. Loeper är en härlig person. Lugn, timid och väluppfostrad vid sidan om planen. Sen på plan, har han ett brinnande hjärta för att vinna, kombinerat med ett hett temperament. Dom flesta gångerna är det en styrka, men ibland, ja, då blir det en läropeng, vilket det blev denna gång. Han blir borta tre månader nu.
Anser ni er klara detta transferfönster?
Albert Ejupi skrev på några dagar efter denna intervju.
– Innan dessa skador såg vi oss som klara. Men framförallt Brandurs korsbandsskada, som gör att han blir borta hela säsongen, har vi varit tvungna att öppna upp det där fönstret igen. När detta presenteras på din sajt så har vi förmodligen löst det.
Funderar ni på att förändra något i ert sätt att spela?
– Vi har en ide om att ytterligare kunna utveckla vårt presspel. Bli bättre i den högre pressen. Självklart kommer underlag, motstånd och övriga förutsättningar påverka hur vi tar oss an varje match, men det är en sak vi vill jobba på. När det kommer till formation har vi varit flexibla där. Vår utgång har varit 4-3-3. Men vi har testat att vrida på innermittfältet för att få ut olika styrkor.
Är talangutveckling viktigt för Helsingborg?
– Extremt viktigt. Vi var enda klubben i Superettan förra året som har fem stjärnor i förbundets certifiering. Helsingborg har i många år haft en väldigt omfattande talangutveckling. Klubben har satsat stort på akademin. Genom det har det kommit upp många spelare därifrån. Elias Andersson till exempel fick sin akademi utbildning hos oss här i Helsingborg. Finns många spelare runt om i Sverige som har Helsingborg som sin moderklubb. Nu har vi förstärkt upp den ytterligare. Akademichef är gamla Djurgårdaren Mikael “Micke” Dahlberg. Alvaro Santos, gamla forwardsstjärnan tränar våra U-19 spelare. Ny för säsongen som är utvecklingschef är Hans “Hasse” Eklund som utmärkt sig både som tränare och spelare tidigare. Det är ett bra gäng.
Jörgen tog ett andetag och sa med tyngd.
– Just nu är vi ett "gött" gäng här i klubben. Det tycker jag är något som karakteriserar klubben just nu. Vi känns samtrimmade. Har liknande värderingar. Prestigelösa. Vi behöver aldrig använda hierarkin i verksamheten för respekten lyser igenom i det vi jobbar med. Allas gemensamma mål är att det vi gör ska bli så bra som möjligt för Helsingborg. Förutom jag som huvudtränare har du Mattias Lindström som verkat många år i klubben. Sven Andersson är målvaktstränare. Lin Borero som fungera som team manager och materialförvaltare, också en bakgrund som spelare. Andreas Granqvist som är sportchef. Tillsammans tycker vi om att gå till jobbet varje dag, vilket i sig visar sig på allt vi gör.
Jag har pratat med Kim Bergstrand nu i tre år. Han säger att när det inte gnisslar i dom interna kontakterna så blir det så mycket lättare.
– Så är det. Vinner du varje match, märks inte interna motsättningar heller. Men när du förlorar, som händer alla klubbar, då måste det vara ett gäng som backar upp varandra. Som skyddar varandra. Som hjälper varandra.
Det här trappsteget från akademin in i A-truppen, hur gör ni för att det ska fungera optimalt?
– Det finns inte ett svar om vi säger för alla spelare. Det finns ett svar per spelare. Jag kan exemplifiera med Adam Khaled, som inte var bland dom 3-4 främsta inför förra säsongen. Kom successivt in i det. Tränade med A-laget. Tog steg, men hade fortfarande hela tiden kvar ett ben i akademin med alla kompisar där han finner trygghet men även att hans kvalitet är på en hög nivå. Han började säsongen i U-19, inte i främsta ledet, men kom upp. Gjorde succé. Slutade säsongen i U-20 landslaget vilket var väldigt roligt. Allt det här är en process som går olika fort för olika individer. Sen utöver det har vi täta skott från U-17 upp till A-laget. Vårt U-21 matchas med en ledare från U-19 och en ledare från A-laget. Mattias Lindström och Alvaro Santos går igenom hela tiden vilka som ska upp och prova, och vilka som ska tillbaka för att hämta andan. Hela utbildningen viktigaste del är hur spelar man försvarsspel och hur spelar man anfallsspel. Det är metoden, inte formationer eller olika uppställningar som är viktigt där.
En 28-åring med CV eller en 19-åring utan CV, finns det val som klubben anser är viktiga? Kan det också bero på platsen på plan, typ målvakt, defensiv mittfältare eller mittback? Kan det också bero på vilka ni möter och var ni ligger i tabellen?
– Precis som du säger, var ligger du i tabellen? Krigar du i toppen eller botten? Ska du spela ett derby på hemmaplan? Ska du spela en bortamatch mot ett mindre lag? Är övriga i laget väldigt rutinerade eller är det väldigt mycket orutinerat från början? Så svaret på frågan är omöjlig att svara på om inte alla dessa andra frågor har sitt svar. Ibland väljer man 19-åringen men ibland 28-åringen för att balansera upp laget. 28-åringen har förmodligen förmågan att ta ansvar för fler än sig själv. Det kan vi inte begära av en oprövad 19-åring. Dom defensiva platserna i laget gör också att den unga oprövade spelarens eventuella misstag kostar mer. Ja, det drabbar laget självklart, men kan vara en allvarligt slag på självförtroendet om han orsakar en sådan sak. Vilket kan ta lång tid att återhämta sig från.
Det här är för mig personligen ett lärande men försöker även få folk att förstå det ni yrkesmän tänker på och slåss emot. Kim och "Tolle" (Thomas Lagerlöf) får kritik relativt frekvent för att dom inte spelar ungdomar. Men när jag pratar med andra tränare så tänker alla likadant.
– Om du tränar Djurgården finns det ett mål som överskuggar alla andra mål, så högt upp som möjligt i tabellen. I den typen av storklubb måste du ta en väldigt stark resultatmässig hänsyn. I det läget är ålder ingen parameter. I det läget är det bara det bästa laget som ska spela. Om du däremot tränar en klubb som har som mål att utbilda och sälja spelare, ett exempel FC Nordsjälland, då blir svaret annorlunda. För då är tränarens uppgift att ta ut spelare med potential. I den bästa av världar kan tränarna oavsett ingång, hitta en balans som är bra. Sen har vi en sak till som många bortser ifrån. Om du är 28 år och spelar fotboll i Djurgården och vet att du är bättre än den möjliga 19-åringen vi diskuterar. Så du som 28-åring är bättre, men tränaren tar ut 19-åringen för att supportrar tycker det är kul med unga spelare. Hur ska då 28-åringen klara av att motivera sig då när anledningen till att 19-åringen spelar endast är ålder? Jag ska ta det ett varv till. Fotboll är på detta sätt väldigt speciellt. I handboll, bandy, hockey, basket, innebandy, ja alla sporter utom fotboll, kan du göra ett byte en kort stund eller längre stund, men det är inte permanent. Om ungdomen kommer in snett i matchen kan han byta igen. Det går inte i fotboll. I dom andra sporterna går det att bygga upp det från grunden, i fotboll måste du vara mer klar.
Jag såg förresten erat U-17 lag när dom mötte Kalmar i somras. Tänkte då att “fan åker dom så långt för en U-17 match”?
– Ja, det gör dom. Ännu värre blir det kommande säsong när U-19 ska spela i en nationell serie. Dom kommer kunna ställa upp i SM i bussåkning.
Kan man prata så här rakt som vi gör nu, med spelarna?
– Det är olika. Min erfarenhet är att sanningen inte är så svår att framföra. Problemen ska du veta också är nästan aldrig spelarna, men däremot agenterna, som ofta ger spelarna en felaktig självbild.
Utanför fotbollen, var finner du inspiration som du kan använda i ditt yrke sen?
– Jag har väldigt mycket kompisar inom andra idrotter. Ishockey och handboll till exempel. Väldigt inspirerande för mig att ta en fika eller lunch med andra idrottsledare. Intresserar mig mycket för ledarskap och utveckling. Att få lag att samverka. Träffar även människor från näringslivet där vi finner saker som passar in på oss eller dom. Sen kan jag få inspiration av annat, om vi tar "Last Dance" med Michael Jordan. Den typen av serier och idrottsdokumentärer älskar jag att kolla på. Jag blir inspirerad av Glenn Sohlbergs landslag när dom spelar. Den gruppen av individer där 1+1 inte blir 2, utan till och med 4.
Dom här kompisarna du har, är det oavsett nivå på deras klubbar?
– Dom jag umgås med på det sättet är elittränare. När jag var utan lag för två år sen hade jag en podd som hette "Coach meets coach". Då mötte jag väldigt många idrottsledare och under det året ventilerade vi alla dessa frågeställningar.
Vilka vinner Allsvenskan 2022?
– Det finns bara ett svar på det. Malmö. Svaret bygger på att deras ekonomi är väl tillsammans vad alla vi andra har. Alla andra lag är "underdogs". Med det sagt är det inte säkert dom vinner, men att dom är favoriter, det är solklart.
Var hamnar ni 2022?
– Efter degraderingen för två år sen bestämde sig Helsingborg för att försöka få slut på det svajiga. Helsingborg har historien, kulturen och anläggningen. Mycket engagemang och supportrar som brinner för sitt lag. Så det enda viktiga för oss är att vi spelar Allsvensk fotboll 2023.
Okänd spelare för den breda allmänheten som du tror kommer göra sig ett namn i Helsingborg säsongen 2022?
– Brandur Henriksson om han inte pajat korsbandet. Han hade verkligen gjort sig ett namn i år. Så då tar jag Taha Ali som vi värvade från Örebro. Utlånad till Västerås i Superettan förra året där han gjorde stor succé. Han tror jag kommer dra publikens ögon till sig. Kantspelare eller offensiv mittfältare.
Hur tar era supportrar emot det här mer långsiktiga bygget?
– Jag är väl inte rätt man att ställa den frågan till. Men om jag talar om känslan och dom signaler jag fått till mig, tycker den breda massan av partners och supportrar att vi gör rätt som satsar på ett långsiktigt och hållbart Helsingborg istället för att värva dyrt och kortsiktigt för denna säsong.
Sista frågan. Sista svaret med Jörgen som gav utförliga svar på komplexa frågor. STORT tack igen till Jörgen!