Analys: Hur står sig Daniel Stensson mot konkurrensen i dagens Djurgården?
DIFTV

Analys: Hur står sig Daniel Stensson mot konkurrensen i dagens Djurgården?

Västra Övre

Västra Övre

elva månader sen

Sirius lagkapten Daniel Stensson har varit en av lagets bästa spelare under säsongen och ryktats vara på väg till oss. Sirius spelar allt som oftast ett 4-3-3 eller 4-2-3-1 (allt som oftast ingen större skillnad i praktiken snarare än en lek med siffror). Stensson spelar ofta i en utav de två defensivare platserna på mittfältet och hos oss hade han sannolikt spelat som en "nummer 6 eller 8". Av den anledningen tittade jag närmare på hur han skulle stå sig i konkurrensen mot Rasmus Schuller samt Magnus Eriksson/Hampus Finndell.
Vi börjar med den mest troliga rollen som nummer 8 och en konkurrens med Magnus Eriksson och Hampus Finndell.
  • Daniel Stensson har spelat 25 matcher i år och snittar 88 minuter per match.
  • Magnus Eriksson har spelat i 27 matcher och snittat 66 minuter per match.
  • Hampus Finndell å sin sida har 23 matcher och 69 minuter i snitt per match.
Det är med andra ord gott om data för att det ska vara jämförbart.
Offensivt är de tre snarlika sett till Avslut per match (alla tre snittar 1,3) och Avslut på mål där Finndell får iväg 0,5 avslut per match och Stensson och Eriksson ligger på 0,4. Finndell är den som gjort flest mål (4) men saknar assist. Stensson har gjort 5 assist mot Magnus Erikssons 3. Något som framförallt är ett underbetyg till Eriksson då han tar så pass många fasta situationer.
Sticker ut gör också att Finndell enbart står för 0,5 key passes per match mot Stensson och Erikssons 1,5. En key pass defineras som en passning som går till en spelare som tar ett avslut som inte blir med. Med andra ord: en assist är en målpassning och en key pass är en passning som inte blir mål trots att spelaren avslutar.
I passningsspelet är de tre näst intill identiska i alla parametrar. Det som sticker ut och skulle kunna tala emot Stensson, med tanke på de spelvändningar som vi gärna utnyttjar, är att han enbart når fram med 16% av hans krossbollar. Finndell och Eriksson ligger på nästan det dubbla, 27 respektive 26%.
Duellspelet är även det nästintill identiskt i form av totalt antal vunna dueller och dueller längs marken. Det som sticker ut är att Finndell vinner hela 65% av sina luftdueller. Deras framgångar räknat i lyckade dribblingar är däremot allt annat än en röd tråd sinsemellan. Stensson är den som lyckats bäst (65%), Finndell dribblar av sin motståndare varannan gång medans Magnus Eriksson bara lyckas var vid var tredje tillfälle (33%).
Stensson vs Rasmus Schuller
Jag tittade även närmare på hur han skulle stå sig i en konkurrens med Rasmus Schuller och platsen som "nummer 6". Som statistiken visar nedan så har Schuller bättre underliggande siffror på alla parametrar (bortsett från vunna luftdueller) och går således segrande ur striden.
Stenssons offensiva spel i form av mål, avslut, assist och key passningar är till hans fördel med den enkla förklaringen att han allt som oftast spelar högre upp i banan.
Slutsats: Även om vi inte har nått upp i nivå under säsongen så har Sirius haft det tyngre och med det i bakhuvudet så är det fina siffror Stensson visar upp. De spelar en småtrevlig och passningsorienterad fotboll men har inte varit särskilt framgångsrika. Ser man till konkurrensen hos oss ser jag honom främst som en trupp-/rotationsspelare men om han är en spelare för startelvan låter jag vara osagt. Att han presterar bra på Allsvensk nivå tycker jag absolut men är han bättre eller "spetsigare" än Finndell, Eriksson eller för den delen Sabovic? Stensson spelar med nummer 8 på ryggen, håll ögonen öppna och bilda dig en egen uppfattning kl 17.30 idag!