Djurgårdens IF,

Brajen,

ajk

10 snabba frågor till stjärnan i ÖFK: Aly Keita

Aftonbladet

för 4 dagar sedan

Vilken målvakt har bäst fötter i allsvenskan – du eller Isak Pettersson (IFK Norrköping)?

– Det är jag (skratt). Isak är duktig han också, men han får träna några år till.

Hur fick du så bra fötter egentligen?

– Jag var utespelare från början. Sedan har jag tränat mycket fötter, speciellt här uppe i Östersund och särskilt med Graham (Potter). För honom var det ett måste att man var trygg med fötterna. I början kunde han bli lite arg, jag älskade att dribbla när jag kom till Östersund. ”Hur tänker du?” kunde han säga. Han gillade inte alltid att jag dribblade.

– Graham sa till mig att ”om du lyckas med dribblingarna är det okej, men om du inte lyckas så är det ett problem”.

– Samtidigt gillade han att jag försökte lösa situationerna i stället för att bara sparka bort bollen. Jag fick en kick av att dribbla när jag var yngre, särskilt när jag spelade i division ett och två. Det var inte lika mycket folk på läktarna, och jag ville ha kul på planen. Nu när jag blivit lite äldre, nu får jag inte samma kickar av det, nu vill jag bara vinna matchen.

Hur är det att vara kvar i ÖFK när ordförande, tränare och alla stjärnor från Europa League-tiden försvinner?

– Det är tråkigt att det har försvunnit så många. Men fotbollen är sådan, folk gör bra ifrån sig, det kommer intresse från annat håll, och vissa väljer att gå. Det är självklart. Jag saknar dem, men sådan är fotbollen. Vi får försöka hitta nya stjärnor här uppe och hjälpas åt för att bli ett grymt lag igen.

Varför har du valt att vara kvar?

– När jag skrev nytt kontrakt i vintras så hade jag anbud från allsvenskan, Danmark och några klubbar utomlands. Men i slutänden tänkte jag att det var bäst för mig och familjen att stanna kvar här. Det fanns några bra lag, men de erbjudandena lockade inte lika mycket som att stanna kvar här och göra ett bra år. Jag har inte sagt att jag ska vara kvar här för alltid, men familjen trivs och jag älskar den här klubben.

Vad är det du tycker så mycket om med ÖFK?

– Vår historia, sagan ÖFK. Mentaliteten och kärleken hos fansen och att vi jobbar för att vinna varje match. Att vi aldrig ger oss. Jag har varit här länge och har en lång historia med klubben i både med- och motgång.

Vad tyder på att ÖFK gör en bättre säsong 2020 jämfört med 2019?

– Förra året var katastrof skulle jag säga. Det var inte alls som vi tänkt oss. Men om man kollar vår trupp hade vi väldigt många unga spelare och det kan vara svårt, särskilt när det går dåligt. Nu har alla fått ett år i allsvenskan, vi har kvar nästan samma trupp och känner varandra bättre på och utanför planen. Det talar för oss. Vi kommer att överraska i år.

Hur många miljoner borde ni kunna få för Attah Kadiri?

– Oj, det är många miljoner. Det beror lite på coronan också, men han kan bli värd många miljoner. Vad fick vi för Saman (Ghodos), 30-40? 40 miljoner för Kadiri kanske, det vore bra, det behövs (skratt).

Varför fick ni inte ut mer av Ravel Morrisson?

– Man såg på träningarna att han hade en enorm kapacitet. Men som du säger, vi fick inte ut allt. En viss del får han själv ta på sig. Men det kan vara svårt att komma till Sverige och Östersund också, att hitta motivationen. Potentialen såg man på träningen. Han var för bra för allsvenskan egentligen. Men han fick inte ut det här. Jag tror att han kommer lyckas i England igen och önskar honom all lycka.

Vilka vinner allsvenskan 2020?

– Östersund. Du tippar att vi åker ur, jag tippar att vi vinner.

Okej, hur motiverar du det?

– Jag kan inte gå in med en annan inställning än att vinna. Jag går ut för att vinna varje match och gör vi det så vinner vi allsvenskan. Jag kan inte börja en säsong med att tänka vi ska komma 8-9, det motiverar inte mig. Chansen är kanske väldigt liten om man kollar andra trupper, som Malmö, AIK och Djurgården, men vi måste tro på oss själva och därför tror jag att vi vinner allsvenskan.

Vilken anfallare kan du bli rädd för när han har bollen nära mål?

– Jag är inte rädd för någon. Men den som är smartast är Henok Goitom. Han har en fantastik fotbollshjärna. När man möter honom måste man tänka till lite extra. Han tänker fotboll rätt, det är svårt att läsa vad han ska göra. Jag brukade älska att möta Markus Rosenberg också, det är synd att han slutade. Jag blir alltid taggad av att möta de bästa och jag tycker han var en otroligt bra forward.

Du får hoppas på att Zlatan skriver på för Hammarby då?

– Ja! Då får jag möta den bästa genom tiderna i Sverige. Det skulle vara väldigt roligt, och grymt för allsvenskan om han väljer att komma till Hammarby.

Hur många plus ger du Daniel Kindberg på en skala 1-5?

– Som människa? Jag sätter en femma för jag har väldigt bra kontakt med Daniel och tycker om honom som människa. Han får en femma, säger Aly Keita.