Djurgårdens IF

Inför (ja, vadå?) med Kim Bergstrand

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 2 månader sedan

I tider som inte präglats av Corona så hade vi städat av en bortapremiär och Örebro och nu haft en hemmapremiär runt hörnet. Vi hade varit ca 5000 Djurgårdare på Behrn Arena. Vi hade vunnit. Men nu i dessa märkliga tider där, vad jag har hört, två ligor spelas i hela världen, så får vi inte möjlighet att se vår älskade Allsvenska. Se vårt lag börja den långa vägen för att slåss om att försvara bucklan från bragden förra året. Vad frågar man, när det är som det är? Fick några från ett par skribenter på forumet, men det kändes som samma problem för er, som skrivkrampen jag upplever i de intervjuer jag vill genomföra.

Kim tog sig tid. Svarade utförligt, kärnfullt och öppet. Precis som vanligt. Själv log jag stort när jag kom fram till svaret angående Erik. Hans svar gav mig mycket. Jag hoppas att ni också får ut något av det.

"We meet again, don't know when, dont know when".

Låt vingarna vila. För satan i gatan vad det ska flygas när vi väl är igång igen!

----------------------------------

Slutanalys/summering av matcherna i Svenska Cupen?
- Analyser av ett cupspel är inte så lätt att sammanfatta kortfattat och begripligt. Vi kom snett redan mot Brann med återbud på målvakter, tidiga skador, obalans med många försvarsspelare borta och sedan kom försäljningen av Mackan. Mindre smarta laguttagningar och dålig form på individer och laget gjorde att vi var instabila och okollektiva. Många faktorer som samverkade åt fel håll är väl analysen. Vi måste vara extremt kollektiva och påkopplade för att vara framgångsrika. Där misslyckades tränarna ordentligt.

Hade ni haft samma upplägga på försäsongsträningen om vi hade behövt vinna cupen för att komma ut i Europa?
- Med facit i hand hade vi nog kunnat gnugga grunder ännu hårdare. Men vi har aldrig tränat bättre än i januari/februari. Otroligt hög kvalitet på det mesta.

Några veckor innan detta uppehåll kom hörde/läste jag flera rapporter som hävdade att Erik såg startklar ut. Sedan kom det uppgifter i media om att han åkt på ett bakslag. Kan du kommentera det?
- Att kommentera Eriks status är svårare än att vara säker runt C19.

Hur blir det att köra igång nu igen? Blir det som att sätta igång efter ett uppehåll mitt på sommaren eller lite mer av en osäkerhet där ni får känna er för i denna nya situationen?
- Nuvarande situation är väldigt svår. Vi har så lite fakta. Vi har haft två veckors "sommarsemester" och nu blir det vecka för vecka tills vi vet mer. Fokus på lärande och bibehållan glädje och energi. Variation av allt.

Tror du att uppehållet är en för- eller nackdel för alla lag i Allsvenskan? Detta torde ju vara outforskat land för alla.
- Svårt att uttala sig om för- och nackdelar. Vår fördel kan vara att klubben är solid och det minskar oron för många.

Har vi kompetensmässigt den trupp ni önskar nu?
- Kommentarer gällande truppen är inte något vi gillar. Man vill alltid ha bättre och yngre. Men att vi behöver mittbackar är väl ingen hemlighet. En bra en mot en-ytter som är snabb är också önskvärt. Men vi jobbar med det vi har och gör det bästa vi kan av det.

När vi inte har "katten" Buya längre - måste vi då försvara oss kontra anfalla på ett annat sätt?
- Klart att spelartyper påverkar. Vårt höga presspel förändras samt att anfallsspelet, kontringar samt uppbyggnad har fått nya förutsättningar efter hans sorti.

Utifrån din kunskap och erfarenhet - tror du att psykena kommer dippa på många spelare i år då schemat inte är skrivet i sten?
- Vi ska vara förberedda när det drar igång, även psykiskt.

Tror du med tanke på att vår publik är stöttande, högljudd och mångfaldig att vi skulle drabbas mer av spel inför tomma läktare än andra lag med mindre publik?
- Vi kommer absolut inte tjäna på tomma läktare. Publiken är väldigt viktig!

Det har ju varit en del lag som själva erbjudit sig att sänka lönerna. Har ni några åsikter om det?
- Jag har många åsikter om hur klubbra sköter det här ekonomiskt men vi har valt att HB och BA sköter all kommunikation i frågor som rör detta.

Vad tror du det kommer komma ut för gott av det här?
- Har svårt att se något positivt i det här. Möjligen att vi som samhälle blir lite mer ansvarstagande och förstår att inte ta allt för givet.

Och om vi vänder på frågan?
- Samhället och fotbollen kommer tyvärr ta otroligt mycket stryk. Ingen vet hur mycket - men det kommer bli tufft.

---------------------------------- 

Omslagsbild: FotbollDirekt.se