Djurgårdens IF

Hoppas det blir starten på en andra karriär

Aftonbladet

för 7 månader sedan

Magnus Pääjärvi var en av Sveriges största offensiva talanger och VM-debuterade redan som 19-åring i tyska Mannheim och Köln 2010.

Då gjorde han en sensationell VM-debut med fem mål och fyra assist på nio spelade matcher.

Då trodde jag han skulle göra braksuccé när han försvann till NHL och Edmonton Oilers säsongen efter.

Han gjorde också en stark debutsäsong när han gick direkt in i Oilers, spelade 80 matcher och gjorde mer än godkända 34 poäng (15+19).

Men det var fortfarande hans bästa NHL-säsong när han valde att flytta till KHL åtta säsonger senare. Han fick snabbt en defensiv roll i NHL och lyckades aldrig slå sig in i de offensiva enheterna. Jag har sett fler än honom hamna i den rollen. Offensiva talanger som man trodde skulle bli hur bra som helst, men som sakta tynat bort i någon anonym roll i sina NHL-lag.

Nu har Magnus Pääjärvi fått en nystart i Lokomotiv Jaroslavl och jag hoppas det blir starten på en andra karriär.

Han är fortfarande bara 28 år och kommer att få en offensiv roll i Johan Garpenlövs landslagstrupp.

Ett svenskt landslag som skriker efter målskyttar.

Det var ett av de stora problemen i senaste turneringen i Karjala Cup, där Garpenlövs debut som förbundskapten slutade med tre raka förluster.

Den här gången har han letat spetsigare spelare som kan leverera på internationell nivå. Senast hämtade han sexton spelare från SHL, nu är de bara tio.

Det beror delvis på att den här turneringen krockar med CHL-spel för Frölunda, Djurgården och Luleå och att inga spelare är tillgängliga från de klubbarna.

Men samtidigt ser ”Garpen” en svaghet i det presspel sopa i stort sett alla SHL-klubbar ägnar sig åt, men som inte fungerar lika bra internationellt.

Jag hittar egentligen ingenting att klaga på i Garpenlövs andra landslagstrupp. Den ser faktiskt mer spännande ut än den första, då det inte var samma krock med spelat i Champions Hockey League.

Det känns som det finns mer spets den här gången med KHL-spelare som Pääjärvi, Malte Strömwall och André Petersson.

Och trots att Garpenlöv och hans assisterande förbundskaptener Marcus Ragnarsson och Marcus Åkerblom bytt ut så många spelare sedan senast, finns bara en debutant med. Det är Färjestads Gustav Rydahl, som var uttagen senast också, men som då tvingades tacka nej på grund av skada.

Och jag hoppas verkligen att det här laget kan leverera. Det känns som motståndet växt i de här turneringarna.

Ryssland kom med närmast ett C-lag till Karjala Cup, men hemma i Moskva kommer de att ösa på med det bästa de har. Och då talar vi världsstjärnor.

Tjeckerna har också tagit ett rejält kliv efter några svåra år.

De var det klart bästa laget i Karjala Cup och vann också turneringen.

Och Finland verkar ha fått ett allmänt lyft efter sitt hemvävda VM-guld i Slovakien i våras.

Finland har så många spelare att välja på numera, att laget i Karjala Cup till och med var bättre på papperet än VM-laget enligt de flesta bedömare.

Så det är ingen lätt start han fått Johan Garpenlöv.

Men jag tycker ändå det ser ljusare ut den här gången.

Trots den tröttsamma CHL-krocken (när ska internationella förbundet hitta vettigare speldatum), så tycker jag det här laget känns det här laget slagkraftigare än det första.

Och vem vet.

Kanske får vi se målen trilla in också.