Djurgårdens IF,

ajk

Domarlegendarernas skräck: Hristo Stoitjkov

Aftonbladet

för 7 månader sedan

Dömde bland annat EM 1996 och 262 allsvenska matcher.

Vem är Sveriges bästa domare just nu?

– Glenn Nyberg. Han har förmågan att läsa spelet bra och han kan hantera folk på ett bra sätt. Dessutom är han fysiskt trimmad och stark. Det bidrar till att han missar väldigt lite. 

Är du för eller emot VAR?

– Jag var mot det väldigt länge och var tveksam inför Rysslands-VM. Men nu har VAR kommit för att stanna. Det finns ingen återvändo. Jag börjar bli mer positiv. Men den 100-procentiga rättvisan kommer vi aldrig få. Jag var rädd för många konstiga avbrott i matcherna.

– Det finns många frågor kring VAR. Vem är det som fattar slutgiltiga beslutet? När man ska man in och kladda med VAR? Men det börjar likna något. 

Vilken är din bästa match i karriären?

– U17-VM-finalen 1991. Spanien mötte Ghana i Florens efter att U17-VM flyttats från Ecuador där det blev koleraepedemi. Det var enkelt att flytta mästerskapet till Italien.

Din värsta match i karriären?

– Kvartsfinalen i EM 1996, Tyskland-Kroatien. Jag missade en grov utvisning på en kroat när jag inte såg att han trampade på en liggande tysk. 

Vem är den värste du dömt – och den mest schyssta? 

Roland Nilsson var den bäste. Det var en kille som man kunde lita på i alla väder. Fanns det någon konflikt så stod Rolle upp för domarna. Man kunde be honom om hjälp i kniviga situationer till och med. 

– Den svåraste, Hristo Stoitjkov. Han var svår av flera skäl. Det var mycket filmningar och jag vet inte om han stava till ärlighet. Han for runt och skulle påverkar allting, hela tiden. 

Då funderade du på om något var fel på matchen…?

– Jag hade en match i Milano där två holländare i Milan inte kom till spel. Sedan kom de inte heller till spel i landslaget. Var det skador – eller låg det något i all snacket om dopning? 

Har du fått erbjudanden för att döma på ett visst sätt?

– Ja, vid ett tillfälle. I Listerlandet stod ett gäng ålfiskare och då skulle jag få X antal kilo ålar om jag skulle släppa till några straffar till Mjällby.

– På min tid var Lennart Johansson Uefaordföranden, då tror jag man var extra skraja att försöka eller förstod att det inte var någon idé med oss svenskar. 

Nu när du slutat döma – vilket är laget i ditt hjärta?

– Brage och min egen moderklubb, IF Tunabro, som är mest känt för sina hockeyframgångar en gång i tiden. 

Styrkeledare inom Räddningstjänsten, Karlskrona, men också domarobservatör för SvFF och Uefa. 

Uttagen till VM 2010 och gjorde match som fjärdedomare i Sydafrika, 158 allsvenska matcher.

Vem är Sveriges bästa domare just nu?

– Andreas Ekberg är högst rankad och jag tycker att han är bäst, tätt följd av tre, fyra andra.

Är du för eller emot VAR?

– Jag är väldigt kluven. Som VAR användes i dam-VM var det inte bra. I Champions League har man hittat en bättre nivå. I dam-VM så VAR-granskades även domarnas egna beslut. Straffar skulle kontrolleras. I herr-VM använde duktiga domare VAR två, tre gånger per match och mindre rutinerade domare betydligt fler gånger. 

– När det gäller herrallsvenskan så undrar jag om VAR är motiverat med tanke på kostnaden. Allsvenskan spelas över 30 omgångar och inget lag åker ur eller vinner på grund av ett enstaka domarmisstag. Lagen skjuter oftare i stolpen än förlorar på grund av domaren. Det är lättare att motivera VAR:s existens i Champions Leagues gruppspel där lagen bara möts i sex matcher, där misstag blir mer avgörande och där pengaflödet är på en helt annan nivå.

– Men som sagt, jag är kluven…

Vilken är din bästa match i karriären?

– Det är upp till andra att avgöra. Men finalen i Confederations Cup 2009 mellan USA och Brasilien var trevlig och samma år så dömde jag helt avgörande IFK Göteborg-AIK i allsvenskan. Det var inget gnäll mot oss domare efter någon av de matcherna.

Din värsta match i karriären?

– Det finns ett antal att välja mellan, haha! VM-playoffet mellan Frankrike-Irland 2009 är både en av de sämsta och bästa. Det var en underbar match att döma länge. Jag såg verkligen fram mot förlängningen, men det som hände (Thierry Henrys hands som Martin Hansson inte såg) gjorde att matchen blev den sämsta.

– Det händer att de som inte är superintresserade av fotboll faktiskt frågar om det inte var jag som dömde Irland när de påminns om att jag har varit domare. Så något har man ju blivit ihågkommen för…

Vem är den värste du dömt – och den mest schyssta? 

– Bland de mest schyssta är det två som har utmärkt sig, Kaká och Daniel Tjernström. Kaká sökte dialog, ville ha bra kontakt och gnällde inte. Att Tjernström i en utsatt position i en storklubb som AIK alltid var så jäkla trevlig högaktar jag. 

– Värst? De som filmar och som avsiktligt, som vuxna människor, försöker lura en domare.

Då funderade du på om något var fel på matchen…?

– Jag var på Balkan och dömde en match i Europacupspelet. Det stod 1-1 och en hemmaspelare sköt över från mållinjen, men varken han eller någon annan i hans lag grämde sig. Det var en märklig situation.

Har du fått erbjudanden för att döma på ett visst sätt?

– Nej, aldrig överhuvud taget. Jag tror att har handlat om att man kommer från ett skandinaviskt land. Det har kanske varit lättare med den typen av förslag till en östeuropeisk domare. Men jag var mentalt förberedd om det skulle hända så att jag direkt skulle svara: ”Det här är inte okej. Jag kommer omedelbart kontakta Uefa”. Sådant är långt från mina värderingar.

Nu när du slutat döma – vilket är laget i ditt hjärta?

– Sillhövda AIK. På högre nivå har jag inte haft något favoritlag, jag har blivit nollställd kring sådant efter att ha varit elitdomare och varit strikt neutral i 20 år. 

Aktiv domare 1993-2014, i dag uppdrag som instruktör och observatör för Fifa, Uefa och SvFF.

Dömt i både VM och OS, utsedd till årets domare i Sverige 2005, 2010, 2011.

Vem är Sveriges bästa domare just nu?

– Jag skulle vilja lyfta fram två kommande: Andreas Ekberg, som är på U17-VM just nu med ett helt team, och på tjejsidan Tess Olofsson, som gjort otroligt stora framsteg. De blir roliga att följa framöver internationellt. 

Är du för eller emot VAR?

– Jag är definitivt för. Jag var väldigt skeptiskt i början och undrade om det skulle bli lika mycket stopp som i hockeyn. Men som domare vill man att det ska bli rätt. Det finns ett tydligt protokoll att följa i VAR-bedömningen men ibland kan det ta längre tid. VAR ska bara användas inom fyra specifika områden. Fotbollen går fortare och fortare och det är mycket, mycket pengar. Om en boll är inne eller ute är väldigt avgörande. VAR kommer bara bli bättre. Det är definitivt här för att stanna.

Vilken är din bästa match i karriären?

– OS 2012, USA-Nordkorea. Hela OS-turneringen i London var bra för min del.

Din värsta match i karriären?

– 2006 i Ryssland under U20-VM. Det blev förlängning och sedan straffar mellan USA och Brasilien. Jag och hela domarteamet strulade till hela straffläggningen. Det regnade och planen var ett gyttjebad. Vi tappade räkningen över straffarna och kunde inte se våra anteckningar. Efter den matchen insåg jag hur viktiga anteckningarna var för oss domare. Efter det skaffade jag dykarpapper som klarar vatten och vattentåliga pennor. Jag trodde att karriären var över efter det kaoset

– Vi avslutade matchen, fast den inte var avgjord och straffläggningen fick fortsätta. Min fjärdedomaren fick mest skit, men jag tog ansvaret. 

Vem är den värste du dömt – och den mest schyssta? 

– Jag älskade att vara på planen och att vara problemlösare. Det laget som ploppar upp är KIF Örebro, de hade en taskig attityd ett tag. Där fick jag jobba mycket. Det är många som man haft bra relationer med. Det är viktigt att bemöta lag och spelare individuellt och att ge respekt för att få respekt. Det är många som varit väldigt bra att ha att göra med.

Då funderade du på om något var fel på matchen…?

– U20-VM i Ryssland, matchen som jag berättade om… fast då var det fel på mig.

– Vid OS-finalen 2004 lärde jag mig också en läxa. Jag fick kramp och var tvungen att avbryta den. Trots att det var 40 grader varmt drack jag bara vatten. Inga extra mineraler, ingen vätskeersättning. Det var första gången jag fick kramp. Jag fullföljde matchen men när det gick till förlängning fick fjärdedomaren ta över. Den kunskapen gav mig ytterligare 10 år som domare när jag lärde mig hur man skulle ta hand om sig själv.

Har du fått erbjudanden för att döma på ett visst sätt?

– Aldrig.

Nu när du slutat döma – vilket är laget i ditt hjärta?

– Det handlar om en liga snarare för mig, Premier League. Jag har fyra lag jag följer: Manchester City, Manchester United, Liverpool, Arsenal.

Aktiv domare 1963-1991, i dag pensionär och golfspelare.

Dömde i VM 1982, 1986 och 1990 och tre EM-slutspel, 200 allsvenska matcher.

Vem är Sveriges bästa domare just nu?

– Stefan Johannesson. Han är matchledare och leder matcherna. Han tolererar inga dumheter och han får acceptans för det. Man måste ha viss distans och det har han.

Är du för eller emot VAR?

– Jag tycker inte om när det blir alldeles för långa avbrott i matcherna. VAR är väldigt bra för att bedöma om en boll var över linjen eller inte, om en fällning skedde innanför eller utanför straffområdet. I väldigt många av övriga fall handlar det fortfarande om bedömningar. 

– Ta bara hands-bedömningarna som det blir mer av med VAR. Det verkar bli straff direkt när bollen träffar en hand eller arm. Det är något man måste se över. Hur långt ska man gå med VAR, riskerar man att förstöra sporten? Det låter som jag är emot allt nytt. Det är jag absolut inte. Jag tycker det är jättebra att bollen inte behöver gå utanför straffområdet när målvakten sätter igång spelet. 

– Jag vill ha VAR, men det ska vara strikta begränsningar.

Vilken är din bästa match i karriären?

– Det finns så många! 1979 skulle jag döma England-Bulgarien i EM-kval och det var väldiga problem med dimma. Jag tvingades vara kall och ta beslutet att ställa in matchen. Den spelades nästa dag i stället. Det var första gången en match ställdes in på Wembley. Jag tog ett svårt beslut, men det var det rätta och det fick jag mycket beröm för. 

Din värsta match i karriären?

– Jag har haft flera matcher där det har varit problem med ljuset och där jag varit tvungen att fråga mig om det var slumpen eller om det var någon som påverkade så att ljuset inte fungerade som det skulle. Vid ett sådant tillfälle när jag hade på känn att något kunde ske, så bestämde jag med matchdelegaten att vi skulle ses nere vid mittflaggan om något hände för att jag inte skulle ta något förhastat beslut. Vi avbröt inte matchen utan avvaktade – och efter sju minuter kom ljuset tillbaka. 

Vem är den värste du dömt – och den mest schyssta? 

– Torbjörn Nilsson var en väldigt schysst och fin spelare. Även Ronnie Hellström var bra.

– Värst var Hristo Stoitjkov. Det var inte rent spel, han högg över hälsenorna och sedan ramlade ha teatraliskt. Jag hade honom i en match när jag varnade honom och visste att snart skulle jag bli tvungen att visa ut honom om han fortsatte så. Då var det tre minuter kvar till paus. Jag ställde mig och stirrade mot hans lags avbytarbänk och ledare och markerade mitt missnöje med Stoitjkov. Jag ville att de skulle första. I paus bytte de ut honom. 

Då funderade du på om något var fel på matchen…?

– 1968 i gamla division två gick jag på linjen och domaren dömde en horribel straff. Tränaren för ena laget, en mycket sympatisk Gunnar Nordahl, blev uppvisad på läktaren när han motiverat protesterade. Straffen skulle slås. Bakom målet var en flaggstång. Straffläggaren i Skövde AIK tog sats och sköt bollen över, alltså över flaggstången bakom målet. Givetvis medvetet.

Har du fått erbjudanden för att döma på ett visst sätt?

– Aldrig! Lagen visste vad jag stod för. Svennis sa vid en middag under EM 1992 ”Erik, vet du vad klubbarna säger om dig i Europa? De vill att du dömer när de spelar borta, inte på hemmaplan”. Det var lite rörande och ett annorlunda beröm.

Nu när du slutat döma – vilket är laget i ditt hjärta?

– Tidaholms GIF. Hade inget favoritlag ute i Europa, jag funkar inte så. 

Domarobservatör för Uefa. Domare i VM 1994 och i finalen av Cupvinnarcupen 1991.

Vem är Sveriges bästa domare just nu?

– Glenn Nyberg och Andreas Ekberg. De är bra på tre viktiga saker: matchledare, spelförståelse och att viktiga beslut tas rätt. Glenn är dessutom väldigt bra i kommunikationen med spelarna och har en enorm fysik. 

Är du för eller emot VAR?

– För, VAR är framtiden. Sedan tycker jag det är viktigt att det används enligt Uefamodellen, när det sker något som är fel. VAR-domare ska inte gå in och peta i frisparkar eller ens i straffar. I England är det ju VAR-domarna som dömer, domaren går inte ens och tittar på skärmen. De är rädda att de skull ta för lång tid. Premier League gör ju som de vill, men jag gillar inte den modellen.

Vilken är din bästa match i karriären?

– Oj! En matchen mellan Hamburg och Juventus i början av 1990-talet där jag kände att allt bara flöt på.

Din värsta match i karriären?

– Den värsta blev till slut den bästa… 1991 när Milan vägrade att spela vidare borta mot Marseille efter att ljuset hade slocknat och det var tre minuter kvar av matchen. Deras vicepresident Galliani gick av planen med laget. Jag fick demonstrativt blåsa igång matchen trots att Milan inte kom ut och matchen bröts. Som belöning för att jag hade agerat rätt tilldelade Uefa mig finalen i Cupvinnarcupen. Milan blev avstängda från europeisk fotboll i ett år. Men innan de besluten var tagna var det ju tufft och det värsta för mig – men sedan det bästa för mig när jag fick full stöttning. 

– Men min värsta match är givetvis den i VM 1994, Argentina-Nigeria, när jag varnade fel spelare. Jag borde inte dömt i VM. Jag drog hälsenan i oktober året innan, men hade bara dömt fem allsvenska matcher när jag åkte på VM. Jag var inte domarmässigt i toppform under VM.

Vem är den värste du dömt – och den mest schyssta? 

– Jättesvår fråga. Den svåraste, som jag ändå hade bra kontakt med, Hasse Larsson, Mjällby. Han hade alltid synpunkter, men vi pratar mycket skit nu för tiden när vi träffas… Mest schyssta: Tomas Andersson, Örebro. Tomas respekterade alla beslut. Det var i alla fall känslan, men kanske bubblade det inom honom.

Då funderade du på om något var fel på matchen…?

– Det var i så fall när jag tillät spel i slutspelsmatchen Djurgården-IFK Göteborg på Stockholms Stadion. Det var mer bandyis än fotbollsarena. Göteborg var inte glada. Djurgården vann men veckan efter vände IFK enkelt.

Har du fått erbjudanden för att döma på ett visst sätt?

– Nej, och jag hade aldrig kunnat tänka mig att göra något sådant. 

Nu när du slutat döma – vilket är laget i ditt hjärta?

– Det finns bara ett lag, min moderförening Målilla GoIF.

Domarutvecklare och riksinstruktör SvFF, Fifa-instruktör.

Första kvinnan att döma en VM-final, 1995 Norge-Tyskland i dam-VM, och har även dömt en VM-final som assisterande domare. Dömde också i OS 1996.

Vem är Sveriges bästa domare just nu?

– Det är Andreas Ekberg och Tess Olofsson är de som ligger längst fram. Det är bara att se på vilka uppdrag Ekberg haft. Han ligger i framkant. De två är våra framtidsnamn och de som jag tror mest på.

Är du för eller emot VAR?

– Jag ser inget annat alternativ. För att hänga med måste vi vara med i den svängen. Det finns för- och nackdelar men jag tror att fördelarna överväger. Vi kan inte säga nej till tekniken som finns om vi ska hänga med i resten av fotbollsvärlden. Det gäller att hitta vilken nivå, vilka regler och protokoll man ska hålla sig till. När ska man gå in med VAR och när ska man inte göra det. 

– VAR behöver filas till på samma sätt som vi justerar våra vanliga fotbollsregler varje år. Något så nytt som VAR behöver justeras efterhand och kommer säkert utvecklas på ett annat sätt än hur det ser ut i dag, på sikt.

Vilken är din bästa match i karriären?

– Gjorde jag några bra matcher någon gång…haha. Jag vet inte. Jag är i grund och botten väldigt kritisk och analyserande som person så fokuserade jag mest på vad jag kunde gjort bättre. 

Din värsta match i karriären?

– Jag har nog ingen värstamatch heller. Jag var nog jämndålig hela tiden… Eller så har jag förträngt det.

Vem är den värste du dömt – och den mest schyssta? 

– Jag tyckte väldigt mycket om att döma USA och Norges damlandslag. De var väldigt trevliga både på och utanför planen. Mary Harvey stod mål i Tyresö och var bra att ha och göra med. Jag har ingen specifik spelare eller lag som jag tyckte var jobbiga att döma. 

Då funderade du på om något var fel på matchen…?

– Det har jag inte upplevt på det sättet. 

Har du fått erbjudanden för att döma på ett visst sätt?

– Nej, aldrig. 

Nu när du slutat döma – vilket är laget i ditt hjärta?

– Jag har inget favoritlag.