Djurgårdens IF

Rämö om den udda detaljen: "Många har påpekat det"

DIF Hockey

för 8 månader sedan

Runt millennieskiftet började användningen av den hederliga träklubban tonas ut.

Hockeyutrustningens revolutionerande utveckling tog rejäl fart och snabbt fanns kompositklubban i stället i händerna på världens hockeystjärnor.

Men inte i Karri Rämös händer.

Inte ens i dag, 2019.

Komposit, eller grafit, gjorde förvisso sitt intåg hos målvakterna senare än hos utespelarna, men att Rämö fortfarande använder en hybridvariant av träklubban får anses vara unikt och väldigt ovanligt.

– Många laget är unga, så de kanske inte ens har sett en träklubba förr, skrattar finländaren, och berättar att det finns flera anledningar till att han kör med trä.

– Träklubban går inte sönder lika enkelt och därför behöver jag inte tejpa nya klubbor hela tiden. För mig handlar det också om hur pucken träffar klubban. Jag kan kontrollera det bättre med en träklubba. Den är inte heller lika lätt i vikten som grafit- eller kompositklubbor, så det känns verkligen som att jag håller i något.

Enligt Rämö har trä också fördelen att han kan anpassa klubban efter hur han själv vill ha det, exempelvis i form av slipning.

– Så länge de tillverkar träklubbor så kommer jag att köra med dem.

Är det några i laget som påpekat ditt material på klubborna?

– Nästan alla har sagt något om det. Men för mig är det ingen stor sak. Det finns några fler i min ålder som fortfarande använder träklubbor.

Hur skulle det vara om du plötsligt fick spela med en komposit- eller grafitklubba?

– Det skulle ta tid att vänja sig. Jag brukar inte vilja ändra på saker. Jag vill ha det som jag alltid haft det. Jag kan ändra små detaljer bara.

Gäller det övrig utrustning också?

– Jag kör med nya benskydd, till exempel, men har försökt att modifiera skydden så som de var för tio år sedan. Det är mycket nytt hela tiden, utvecklingen går snabbt, men jag har försökt att behålla skydden mjuka och bekväma.

Rämö gjorde sin debut i CHL-matchen mot Adler Mannheim och såg väldigt lugn och trygg ut i buren.

Han själv är också nöjd med första matchen.

– Generellt är jag nöjd, men det finns små detaljer här och där som kan bli bättre. Det känns bra att vara en del av ett lag igen och jag väldigt glad över att ha kommit till Djurgården, säger Rämö som har närmare 300 NHL-matcher i bagaget och varit uttagen i både OS- och VM-trupper för Finland.