15 hetaste talangerna i SHL

Aftonbladet

för 4 dagar sedan

Klubb: Luleå. Ålder: 19. Position: Back. Draftad: Av NY Rangers som nummer 28 totalt.

Kommentar:

Spelskicklig back som kom från i stort sett ingenstans och slog igenom i Luleå för snart två år sedan. Gjorde en helt okej fjolårssäsong även om han likt många unga spelare hade svårt att hitta jämnheten. Har imponerat på försäsongen och är tänkt att matchas ihop med stjärnbacken Erik Gustafsson.

Klubb: Färjestad. Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av Dallas som nummer 75 totalt.

Kommentar:

Smart och mogen tvåvägscenter som återvänder till Färjestad efter att ha spenderat förra säsongen i hockeyallsvenskan med BIK Karlskoga. Gjorde det bra där, vilket 20 poäng på 45 matcher och en plats i fjolårets JVM-lag vittnar om. En spelare för tredje- eller fjärdelinan.

Klubb: Djurgården. Ålder: 18. Position: Forward. Draftad: Av Detroit som nummer 66 totalt.

Kommentar:

Fick smeknamnet ”T-Rex” förra säsongen på grund av sin aggressiva spelstil. Favoritspelaren heter Brad Marchand vilket säger en del. Albin Grewe har alla förutsättningar att bli en spelare som medspelarna älskar men som motståndarna hatar. Har bra fart på rören och är ett ständigt hot i offensiv zon.

Klubb: Skellefteå Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av Dallas som nummer 44 totalt.

Kommentar:

Talangen från bandyfästet Bollnäs fick sitt genombrott förra säsongen i SHL och har blivit lite av en straffspecialist för sitt Skellefteå. Stor, stark och bra på att skydda pucken samtidigt som han vet hur man hittar nätet.

Klubb: Linköping. Ålder: 19. Position: Back. Draftad: Av Philadelphia som nummer 50 totalt.

Kommentar:

Stabil tvåvägsback med pondus på isen som spelat i Linköping under hela sin karriär. SHL-debuterade redan som 16-åring och har varit lagkapten i U18-landslaget. Är redo att axla en större roll i LHC den här säsongen.

Klubb: Skellefteå. Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av Detroit som nummer 33 totalt.

Kommentar:

Fick stå i skuggan av jämnåriga lagkamraten Albin Eriksson förra säsongen. Skador gjorde att det bara blev 16 matcher istället för ett genombrott i SHL. Har öst in poäng på juniornivå, mycket tack vare sin finurlighet i offensiv zon. Får pucktrollaren från Enköping vara frisk i vinter kan han bli en attraktion på arenorna.

Klubb: Luleå. Ålder: 17. Position: Forward. Draftad: Tillgänglig 2020.

Kommentar:

Född i oktober 2001 och ett toppnamn inför den kommande draften. Fick chansen i 15 SHL-matcher förra säsongen men togs överraskande inte ut i truppen till U18-VM. Gjorde hela 27 mål på 31 matcher i J20-serien där han hade högst poängsnitt av alla som spelade fler än tio matcher förra säsongen. Nu ska han försöka sno åt sig en ordinarie tröja i a-laget.

Klubb: Djurgården. Ålder: 18. Position: Back. Draftad: Av Los Angeles som nummer 22 totalt.

Kommentar:

Tvåvägsback som gjorde det bra när han fick chansen i SHL förra året. En solid defensiv pjäs med bra spelsinne som gärna hänger med upp i anfallen och kan blixtra till offensivt. Väldigt uppskattad lagkapten i U18-landslaget som tog guld i våras på hemmaplan. Matchades i slutspelet för Djurgården och det ska bli spännande att följa hans fortsatta utveckling i år.

Klubb: Luleå. Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av Pittsburgh som nummer 58 totalt.

Kommentar:

Har gjort två JVM och hunnit spela seniorhockey med moderklubben Timrå i två säsonger. En hårt jobbande tvåvägsforward som var en av lagets ledande spelare offensivt i fjol, speciellt i slutet av säsongen. Bra på skridskorna och tar gärna raka vägen mot mål. Luleås sportchef Stefan ”Skuggan” Nilsson jämförde honom med Mikael Renberg och det känns som att han kan växa ytterligare med Thomas ”Bulan” Berglund som tränare.

Klubb: Rögle. Ålder: 18. Position: Forward. Draftad: Av Vancouver som nummer 40 totalt.

Kommentar:

Kreativ och sevärd lirare som stod för ett uppmärksammat ”zorromål” mot Färjestad under förra säsongen. Snabb i tanken och orädd på isen. Tvekar inte att sticka in näsan framför mål och dela ut tacklingar, trots att han är en av de mindre spelarna på isen med sina 174 centimeter. Kompletterar sin spelskicklighet med en imponerande fysik och är redo för att ta nästa steg i vinter.

Klubb: Rögle. Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av St. Louis som nummer 25 totalt.

Kommentar:

Svarade för 23 poäng under fjolåret trots begränsad istid i ett offensivt svagt Växjö. Lär få en betydligt mer framskjuten roll i Rögle där han återförenas med Cam Abbott som tidigare basade över Växjös juniorlag. Behöver slipa på sin defensiv men har alla verktyg i sin offensiva verktygslåda. Tysken kan bli en publikfavorit i Ängelholm.

Klubb: Frölunda. Ålder: 19. Position: Forward. Draftad: Av Los Angeles som nummer 50 totalt.

Kommentar:

Blev förbisedd i fjolårets NHL-draft, men spelade JVM och valdes i andra rundan i år. Har en lite "osvensk" spelstil då han mer än gärna går rakt på mål och tar egna avslut, vilket verkligen gav utdelning förra året. Med sitt målskytte var han en bidragande orsak till göteborgarnas triumfer i både CHL och SHL där han gjorde sex mål i slutspelet. Ett stort utropstecken förra säsongen som har alla förutsättningar för att bli en stjärna i SHL i vinter.

Klubb: Frölunda. Ålder: 17. Position: Forward. Draftad: Tillgänglig 2020.

Kommentar:

Seriens mest hajpade talang i konkurrens med radarpartnern från ungdomslandslaget, Djurgårdens Alexander Holtz. Lite Elias Pettersson-vibbar över honom, otroligt puckskicklig och svårfångad på isen. Blev guldhjälte i U18-VM efter ett hattrick i finalen och är tveklöst en av de bästa spelarna i världen i sin årgång. En stjärnspäckad forwardsuppställning i Frölunda gör att Raymond kan få inleda säsongen i J20-laget, men han kommer få sina chanser.

Klubb: Skellefteå. Ålder: 18. Position: Back. Draftad: Av Edmonton som nummer 8 totalt.

Kommentar:

Gick från talang till supertalang under fjolåret i hockeyallsvenska AIK. Krönte säsongen med med att vinna guld i U18-VM där han utsågs till turneringens bäste back. Valdes sedan först av alla svenskar i sommarens NHL-draft. Ett ständigt offensivt hot tack vare sin vassa skridskoåkning. Utnyttjar sin storlek (191/90) på ett bra sätt och har även utvecklat sitt defensiva spel. Oprövad på SHL-nivå men potentialen är skyhög.

Klubb: Djurgården. Ålder: 17. Position: Forward. Draftad: Tillgänglig 2020.

Kommentar:

Ett underbarn som det har snackats om i flera år, trots att han ännu inte fyllt 18. Har Alex Ovetjkin som sin stora förebild och likheterna på isen finns där. En högerskjutande sniper med ett fantastiskt målsinne. Jobbar dessutom oerhört hårt och står ödmjukt med båda fötterna på jorden. Fick a-lagsdebutera i fjol och har övertygat under försäsongen. Var en hårsmån från att göra hattrick i CHL-premiären där han hittade nätet med två karaktäristiska handledsskott från slottet.

Fotnot: Victor Söderström (Brynäs) och David Gustafsson (HV71) är inte med på listan då det ännu är oklart om de kommer spela i SHL eller NHL kommande säsong.

Läs hela artiklen på Aftonbladet