Spelarbetyg AIK - Djurgården

Beckentauer @ Blåränderna

för 2 veckor sedan

Det största derbyt på många år gick igår av stapeln på Friends Arena. En otroligt upphaussad match där DIF hade chansen att göra ett litet guldryck. Planen om att göra det där guldrycket grusades dock och Blåränderna fick tyvärr återigen lämna Solna som det förlorande laget. Nedan följer spelarbetygen där skalan är 1-10 och där 4 är godkänt.

Tommi Vaiho - 6

En av de bästa djurgårdsspelarna för dagen, vilket säger en del om lagets insats då han nog inte direkt drunknade i svett. Fick dock göra en rätt avancerad räddning direkt i inledningen som styrdes i stolpen. Var i övrigt säker på fasta situationer och inlägg. Såklart chanslös på straffen som ger segermålet. Gjorde ett rätt märkligt uppspel i den andra halvleken rakt i gapet på en AIK-spelare som mycket väl kunde straffat sig. 

Aslak Witry - 6

Skönt att se norrmannen tillbaka i startelvan efter skadefrånvaron mot Malmö. Stod för en stabil insats defensivt där han släppte väldigt få situationer förbi sig och agerade ovanligt resolut och fysiskt i närkampsduellerna. Framåt försökte han också fylla på i de lägen de gick, men anfallsspelet var i samma tempo som när en 87-åring ska välja frukostbröd på ICA, så Aslak fick väldigt sällan komma med fart mot kortlinjen. Slog väl bort ett par konstiga passningar men inget som blev direkt livsfarligt. Blev helt klart lidande av det långsamma anfallstempot, men en fin insats defensivt! En av de bästa blåränderna för dagen.

Jacob Une Larsson - 6

Den klart bästa av mittförsvararna. Blev bortvänd vid straffsituationen när Goitom tryckte bort honom, men utöver det tycker jag Une var bra i både duellspelet och i passningsspelet. Följsam mot Sigthorsson och gav inte Goitom jättemycket att jobba med. Lyckades avstyra ett en mot en-läge med Elyonoussi i den andra halvleken. Stabil matchen igenom.

Marcus Danielson - 4

Det här var, kort och gott, inte vår kaptens dag. Inledde svajigt med ett par svaga passningar som ställde laget i jobbiga situationer och följde upp det med en väldigt klumpig satsning som gav en straff. Spelade upp sig efter detta men den här typen av misstag har man inte råd att göra mot ett så snålspelande lag som AIK. Tyvärr den sämsta insatsen för säsongen, vilket var en otroligt ledsam timing sett till matchens betydelse och tabelläge.

Jonathan Augustinsson - 5

Spelade skadad mot Malmö men verkade vara fullt frisk under derbyt. Var rätt stabil defensivt, förutom på en boll som bara skar förbi honom efter en minuts spel vilket ledde fram till gnagets enda riktiga målchans, bortsett från straffen. Offensivt hände det dock på tok för lite och det kändes nästan som att han blivit tillsagd att inte gå fram för mycket. Överlappade alldeles för lite vilket gjorde att vårt kantspel blev väldigt statiskt och lättläst. Gjorde dock inte bort sig, men spelade med för mycket säkerhet, speciellt när vi jagade ett mål.

Fredrik Ulvestad - 5

Stark och rivig i närkampsspelet, men bollvinsterna ledde sällan till något häpnadsväckande. Rullade runt till medspelare utan något större risktagande i passningsspelet, vilket väl präglade lagets insats i stort. Hade ett bra skott i den andra halvleken som nog hade smitit in bakom Linnér om inte en svartgul försvarare täckt skottet. Hyfsat stabil överlag, men för mycket svångrem när det behövde hända saker.

Jesper Karlström - 4

Lite samma som med Ulvestad. Vann mycket närkamper och var jobbig att möta, men den där sista avgörande passen gick tyvärr oftast till inspark. Verkade inte vara helt i synk med resten av laget då det blev en del passningar på spelare som avstannat sin löpning eller dylikt. Såg lite frustrerad ut och fick inte riktigt till det. Ville skapa saker då han hade bollen väldigt mycket, men det blev inte riktigt hans dag helt enkelt. En statisk omgivning bidrog såklart även till detta.

Curtis Edwards - 4

Engelsmannens första Stockholmsderby blev tyvärr ingen speciellt munter historia. Kladdade ofta med bollen och slog bort ett antal passningar centralt. Blev hårt uppvaktad och han kändes inte riktigt förberedd på det fysiska spel som det blir i ett derby på gräs. Hade ett par sekvenser där han var bländande i passningsspelet, men det ledde sällan till någon riktig målchans. För mycket bolltrillande i områden där laget inte hotade. Tyvärr bedrövliga fasta situationer, vilket kanske var de få chanser vi hade att såra AIK.

Jonathan Ring - 6 (UT 89')

Trivdes stundtals på högerkanten när han fick komma rättvänd med boll. Hade ett fräsande skott som gick i burgaveln i den andra halvleken och stod även för en fantastisk passning fram till Ajdarevic som helt fri med Linnér inte fick någon träff på bollen. Blixtrade till i perioder och kändes ganska het när han fick lite tid med bollen. Var ofta svårfångad för motståndarna när han fick upp farten mot straffområdet. Tyvärr hamnade laget i långa perioder med alldeles för långsamt spel vilket gjorde att han inte riktigt kom loss som han ville. Sammanfattningsvis en av de djurgårdare som skapade mest framåt.

Mohamed Buya Turay - 4 (UT 74')

Det blev en matchbild som verkligen inte passade Buya. Ett lågt stående AIK och väldigt lite ytor att operera i. När han väl fick bollen var han oftast felvänd och då utgör man inget hot mot något lag. Kunde faktiskt inte räkna upp en enda målchans som han kom till på hela matchen, men det var mestadels matchens "fel" snarare än hans eget. Ska dock tilläggas att han var bra i passningsspelet vilket man kanske inte alltid varit bortskämd med från hans sida. Tycker dock inte Buya skulle blivit utbytt då han är en av få som kan avgöra matcher på egen hand.

Haris Radetinac - 6 (UT 62')

Läste en tweet om att Haris var den enda djurgårdaren som visade sitt riktiga jag i matchen och det kan jag nästan hålla med om. Man märker att Haris trivs när han spelar derbyn, även om han såklart väldigt sällan gått vinnande ur dessa. Det fysiska och tighta spelet passar honom väl då han älskar när det smäller och är lite grinigt. Hade fram till ledningsmålet ett stort övertag på sin kant och gjorde stundtals lite som han ville. Fick även ett gott understöd från Witry och det centrala mittfältet vilket ledde till ett hyfsat kombinationsspel i den första halvleken. Mattades av något i den andra halvleken, möjligen för att han fick en smäll mot huvudet efter cirka 30 minuter. Dock förstod jag inte riktigt bytet på honom om det inte var relaterat till huvudskadan, för Haris var en av få som hade derbyenergi som behövs.

Bänken

Astrit Ajdarevic - 5 (IN 62')

Stod för ett ganska bra inhopp med en del fina passningar, långa som korta. Fick ett jätteläge på en perfekt framspelning från Ring, men verkade inte fatta hur fri han blev utan tappade ut bollen över kortlinjen. Hade ett jätteskott precis i slutet av matchen som strök stolpens utsida. Kändes som han hade en del energi i spelet, men gjorde inget direkt matchavgörande eftersom laget gick mållöst ifrån planen.

Emir Kujovic - 4 (IN 74')

Nja, här är det en bra bit kvar till matchformen. Stod mest bredvid AIK:s mittbackar och försökte stångas lite. Vann ett par nickdueller, men sen mynnade det inte ut i mycket. Drog på sig en varning i slutet efter lite gurgel. 

Edward Chilufya (IN 89')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Kim & Thomas - 3

Kanske är märkligt att tränarna är de enda som blir underkända efter en förlust, men jag tycker detta var en taktisk förlust. Givetvis olyckligt med straffsituationen, vilket nog inte var något Kim och Thomas räknade med. Dock var det väldigt uppenbart att det var ett scenario som dom verkligen inte ville ha sett till utfallet. Matchplanen efter målet är under all kritik. Inget tempo i passningsspelet, ingen rörelse i laget, passningar på stillastående och felvända spelare och ett stort bollinnehav som vi inte kunde utnyttja. Läste någonstans att vi hade 72% boll i matchen, men vad gör det när vi knappt skapade en 100%-ig målchans på hela matchen? Är väldigt besviken på att vi inte hade fler nycklar att dyrka upp AIK:s låga försvarsspel. Sidledspassning efter sidledspassning och om det inte blev ett bolltapp så blev det oftast en misslyckad och ogenomtänkt genomskärare som gick till inspark. Tycker även två av bytena var ganska märkliga när vi behövde pressa för ett mål framåt. Att byta ut lagets bästa målskytt inför den sista kvarten när AIK förmodligen var helt slutkörda är både konstigt och ologiskt, oavsett matchbild. Att dessutom, tolv minuter tidigare, byta ut Haris var också konstigt och ologiskt sett till hans karaktär i dessa matcher. Brist på förberedelser inför olika scenarion och konstig matchcoaching gör att jag inte ser hur detta kan bli en godkänd tränarinsats.