Djurgårdens IF,

Spelarbetyg

Spelarbetyg Djurgården - Häcken

Beckentauer @ Blåränderna

för 1 år sedan

På söndagen vankades det toppmöte i allsvenskan när Häcken gästade Blåränderna. En på förhand viktig match som för båda lagen var nödvändig att vinna för att haka på den absoluta toppen. Ett för dagen spelsuget DIF lyckades dock efter två sena mål avgå med segern och samtliga poäng. En otroligt viktig seger som innebär att Blåränderna är en hängmatch ifrån att gå upp i ensam serieledning. Nedan följer spelarbetygen där skalan är 1-10 och där 4 är godkänt.

Tommi Vaiho - 7

Kunde i princip kunnat sitta vid sidan om målet och druckit vatten mot Kalmar, men hade igår en aning mer att göra. Behövde ingripa på en farlig framspelning till Irandust då han hann stoppa upp friläget. Gjorde ett par rätt svettiga räddningar i den andra halvleken när Häcken lyckades vaska fram ett par bra lägen. Hade väl inte överdrivet mycket att göra, men gjorde allt rätt. Känns väldigt trygg just nu och borde väl vara förstavalet även fortsättningsvis.

Aslak Witry - 6

Har haft ett par lite darriga matcher på sistone, men gjorde igår en något bättre insats. Lyckades för första gången på ett tag kombinera ett ganska bra försvarsspel med att fylla på i offensiven. Hade dock ett par riktiga indianare, vilket man nästan vant sig vid att han står för. Måste slipa bort dessa grejer innan de straffar sig rejält. Hade ett par riktigt fina inlägg och stod även för en assist till Chilis 2-0 mål. Ett steg framåt, vilket känns positivt!

Jacob Une Larsson - 9

Får ständigt se sin mittbackskollega ta emot hyllningar, men igår var faktiskt Une number one! Helt fläckfri defensivt och hotade även offensivt stundtals. Gav inte Häckens offensiva trio några ytor alls att jobba med, utan läste spelet föredömligt de få gånger Häcken fick lite rull på vår planhalva. Stod för en riktigt fin djupledslöpning på Amartey-manér innan han kallt rullade in 1-0 under Abrahamsson. Blev både matchvinnare och var dessutom ett monster i defensiven. Matchens spelare!

Marcus Danielson - 8

Får för en gångs skull infinna sig i att inte bli matchens blårand, men gjorde ju inte ens i närheten av en dålig insats. Felfri i defensiven och skötte passningsspelet med bravur. Stod för en, numera, typisk Danielson-insats. Finns egentligen inte så mycket mer att tillägga. Stängde ned 99% av allt Häcken hade att komma med. Enligt förhandsrapporten skulle Häcken gynnas av att Jeremejeff inte lirade mot Alkmaar, men det hände knappt något alls runt Häcken-anfallaren. Har han hittat ut ur Danielsons ficka än?

Elliot Käck - 7

Står åtetigen för en stabil insats. Betydligt bättre defensivt än i motsvarande möte i cupen när Yasin fullständigt körde över honom. Stod ofta rätt i de defensiva positionerna och släppte inte många lägen förbi sig. Fyllde på bra framåt och var stundtals riktigt frejdig på sin kant. Löpte kopiöst och mestadels vårdad i passningsspelet. Har lärt sig att värdera lägen mycket bättre jämfört med sin förra sejour. Har nu hållit Jonis borta från startelvan under hela säsongen, vilket faktiskt är helt befogat sett till hur bra Elliot varit.

Fredrik Ulvestad - 7

Jobbade ner ett förmodligen redan ganska trött Häcken-mittfält. Denna matchbild passade honom betydligt bättre (jämfört med Kalmar-matchen) när han fick ligga och lura lite bakom de mer offensiva spelarna. Vann mycket boll och var otroligt tuff och jobbig i duellspelet på marken och i luften. Fint passningsspel och stort lugn när han hade bollen vid fötterna. Kompletterar de mer kreativa mittfältarna på ett perfekt sätt. Bra match av Fredrik!

Jesper Karlström - 8

Blir bara bättre och bättre ju mer förtroende han får. Det är åtminstone så det känns när han går ut och nästintill sveper Häcken av banan på mitten. Var överallt på planen! Var ofta uppe och satte förstapressen, vann boll på mitten, fördelade spelet på ett föredömligt sätt och hittade även väldigt fina passningar sista tredjedelen. Tappade inte bollen i några farliga lägen utan höll sig kall och hittade nästan alltid en fin lösning i ett trängt läge. Slog väl bort någon enstaka passning, men gjorde inte fler misstag än någon annan. Känns som en av våra viktigaste spelare i nuläget och en förlängning skulle kännas otroligt viktigt. En av hans bästa insatser för säsongen, helt klart!

Astrit Ajdarevic - 7 (UT 86')

Börjar sakteliga få mer och mer speltid i takt med att fysiken jobbas upp. I samband med att fysiken jobbats upp har även en liten skillnad i kvalité på planen gått att se. Har höjt sin lägstanivå en aning och börjar lite smått bli den där offensiva quarterbacken man hoppades att han skulle vara. Matchen igår kändes som ett perfekt läge för Astrit att jobba på sitt eget självförtoende mot ett topplag som hade en jobbig EL-match i benen. Stod för en mängd fina passningar mot sista tredjedelen, men även i uppbyggnadsfasen. Har ett lugn med bollen som är av internationell klass, men blir ibland lite stirrig och långsam i handling. Hade ett par chanser som han med lite flyt hade utnyttjat, men bollen ville inte riktigt in. En av de bättre insatserna hittills!

Jonathan Ring - 6

Gjorde en rätt beige insats senast, men höjde sig ett par snäpp igår. Blixtrade till stundtals, som vid 1-0 målet när han vackert chippade fram en djupledsboll till Une. Behöll kylan i lägen när han kom rättvänd med bollen, men var fortfarande lite för omständig och kladdig för att det skulle ge maximal utdelning. Levererar oftast ojämnt sett över 90 minuter och det är oftast i de avgörande lägena man märker om han har en bra dag eller inte. Gårdagen var väl något mittemellan. Dock ett klart fall framåt jämfört med den senaste tidens fadäser.

Mohamed Buya Turay - 6 (UT 81')

Hade för dagen inte vaknat offside, vilket på sitt sätt var glädjande att se. Dock bidrog han väl inte överdrivet mycket i själva spelet. Slog bort rätt många passningar på den offensiva planhalvan och bristen på spelförståelse blev ibland rätt uppenbar. Dock kom han till ett par riktigt vassa lägen där det med lite skärpa i avsluten mycket väl kunde ha resulterat. Hade bland annat ett riktigt lurigt skott i överliggaren som han snyggt maskerade som en passning. Jobbade som vanligt livet ur Häckens backar, vilket ju alltid är ett plus i kanten. Helt ok överlag!

Haris Radetinac - 5 (UT 55')

Slet och krigade, men fick inte ut så mycket framåt. Stog för ett par fina passningar och en hel del gediget hemjobb, men så där värst mycket att föra till protokollet gick ej att hitta. Gör det allt som oftast helt okej, men är mer en pålitlig kugge i det defensiva snarare än ett hot framåt. 

Bänken

Edward Chilufya - 7 (IN 81')

Hann egentligen inte spela tillräckligt länge för att få ett betyg, men vilket inhopp av Chili! Direkt från start sprang han som en furie på allt möjligt och hotade gång på gång med sin snabbhet. Stod på tilläggstid för en riktigt imponerande aktion när han sprang som en gasell förbi Adam Andersson och i fritt läge placerade bollen mellan benen på Abrahamsson. Chilis första mål av förhoppningsvis många fler i den blårandiga tröjan. Ett riktigt piggt inhopp och frågan är om han inte förtjänar att få starta efter detta.

Nicklas Bärkroth - 5 (IN 55')

Tillbaka efter skada och bidrog som vanligt med sin snabbhet och fart med bollen. Lyckades dock egentligen inte skapa något av större värde, men oroar ju ofta när han får upp farten. Vågade kanske inte riktigt slå de där avgörande passningarna utan höll sig till att slå säkra breddpassningar och enklare kortpassningar. Hade även något avslut som hamnade i skyddsnätet. Helt okej inhopp!

Kevin Walker (IN 86')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Kim & Thomas - 8

Jag kritiserade Kim och Thomas efter den något märkliga coachingen i den förra matchen mot Kalmar. Dock var gårdagen en desto större taktisk triumf. Matchplanen kändes väl uttänkt då ett aningen slitet Häcken skulle behöva jobba väldigt hårt för att ens få ha bollen överhuvudtaget. Det var ett betydligt rörligare DIF med en tydligare anfallsidé som redan från start visade att man verkligen ville vinna den här matchen. Tålmodigt anfallsspel och ett tight och säkert försvarsspel präglade merparten av matchen. Bytena kändes även mer passande sett till hur matchen utvecklades sig jämfört med matchen förra måndagen. Häcken tilläts egentligen aldrig bli sådär farliga som nästan bara Häcken kan vara, utan dom fick inrikta sig på individuella prestationer vilket sällan ledde fram till något. Djurgården anno 2019 är ett otroligt svårforcerat lag där kollektivet jobbar oerhört hårt för varandra och det är något jag verkligen tror Kim och Thomas försökte jobba in i huvudena på spelarna. Dock är det uppenbart att den här truppen behöver offensiv bredd då vi de senaste matcherna räddats av att våra mittbackar spottat in mål. Kim och Thomas gör för tillfället det bästa av det dom har, men nog skulle deras taktiska upplägg underlättas om vi hade fler alternativ framåt. Sammanfattningsvis en väldigt stabil och väl genomförd match taktiskt!