Djurgårdens IF,

Spelarbetyg

Spelarbetyg Kalmar - Djurgården

Beckentauer @ Blåränderna

för 1 år sedan

På måndagen begav sig laget och cirka 2000 blåränder ned till Ölandsbron för ett möte med Magnus Pehrssons senaste bluffbygge. Efter en svag insats lyckades dock DIF plocka med sig alla poäng efter ett sent nickmål av Danielson. Nedan följer spelarbetygen där skalan är 1-10 och där 4 är godkänt.

Tommi Vaiho - 5

Var inte överdrivet sysselsatt då Kalmars offensiv just nu är helt obefintlig. Fick en halvfarlig nick emot sig i 85:e minuten som han fick göra en rätt enkel räddning på. Utöver det fick faktiskt Tommi inte ett enda skott han behövde ingripa på. Fick gå upp på några höjdbollar och hade rätt bra spel med fötterna. Svårbedömd insats när han knappt behövde ingripa någong gång under hela matchen.

Aslak Witry - 5

Gjorde det bra defensivt, vilket man kanske inte blivit bortskämd med det senaste matcherna. Hade en lite lägre utgångsposition för att inte släppa förbi Kalmar i ytterzonen. Framåt fanns det dock en del att önska. Fyllde på lite för lite och inläggen saknade ofta adress. Hade en del hyfsade samspel med det centrala mittfältet, men det ledde sällan till någon slutprodukt. Helt okej insats, men kan bättre.

Jacob Une Larsson - 7

Hamnar konstant i skuggan av sin mittbackskollega. Gjorde en väldigt solid insats och förlorade knappt en duell mot Kalmars fysiska anfallare. Bra uppspel och sedvanligt fint samspel med Danielson. Blev knappt passerad en enda gång under matchen, mycket pga att Kalmar väldigt sällan spelade bakom backlinjen men ska även tillskrivas positiv kritik för ett gott öga för spelet. Sedvanligt hård i närkamperna på marken. En bra insats av Une!


Marcus Danielson - 9

Återigen bäst på planen och återigen matchvinnare i ett DIF som för dagen hade en del problem med det egna spelet. Är en enorm ledarfigur och kliver verkligen fram när det behövs som mest. Omöjlig att slå i luften, vilket inte minst syntes vid målet när han tajmade Käcks inlägg perfekt och knoppade in bollen i den bortre gaveln. Vårdad i passningsspelet och smart positionsspel de få gånger Kalmar gjorde offensiva utflykter. Den huvudsakliga anledningen till att Blåränderna fortsättningsvis hakar på i toppstriden. En gigant.

Elliot Käck - 6

Inte lika framträdande som senast mot Malmö, men ändå en bra insats av Elliot. Stabil defensivt och blev sällan passerad på kanten. Lite mer svångrem offensivt, men var ibland uppe och försökte få till inspel vilket dock sällan gav utdelning. Hade lite problem med att hitta rätt med de avgörande passningarna sista tredjedelen, men det berodde främst på att Kalmar stod riktigt lågt med hela laget i stort sett hela matchen. Hade inte heller överdrivet många alternativ att pricka inne i offensivt straffområde. Riktigt fin hörna till Danielson på ledningsmålet, vilket givetvis var halva orsaken till att vi ens vann matchen. Blev lite matchvinnare delight.


Fredrik Ulvestad - 5

Kalmar överlät en hel del av initiativet centralt, men trots detta var det ett ganska uddlöst och tankefattigt DIF. Är ju inte den blårand som primärt bär ansvaret för den offensiva kreativiteten, men hade kunnat våga spela med lite högre risktagande i passningsspelet. Vinner kampen på mitten, men Kalmar bjöd inte ens upp till någon kamp om att försöka vinna den heller. Fick inte riktigt komma till sin rätt med att vinna boll så som vi är vana vid att se. Helt okej insats överlag dock.

Jesper Karlström - 5

Styrde och ställde, men det hände lite för lite när bollen var vid hans fötter. Mycket breddpassningar eller misslyckade genomskärare. Rörligheten i offensiven lös med sin frånvaro och det ställde höga krav på att mittfältet skulle försöka skapa något på egen hand. Tyvärr, får DIFs del, är våra centrala mittfältare inga genombrottsspelare vilket syntes klart och tydligt. Det blev ofta lite för omständigt eller långsamt när vi skulle rulla upp till målchanser. En god arbetsinsats och slog inga indianare, men konstruktiviteten måste upp mot Häcken.


Astrit Ajdarevic - 4 (UT 80')

Stod för en läcker Rabona-passning i den första halvleken, men utöver det skapade inte Astrit något överhuvudtaget. Långsam med bollen, långsam i tanken och alldeles för mycket kladdande när tempot behövde skruvas upp. Ska vara den kreativa pjäsen i detta bygge, men lyckades endast komma till något enstaka inläggsläge. Tappade bollen åtskilliga gånger på mittplan pga ouppmärksamhet på omgivningen. Dock en del fina crossbollar som breddade spelet, men dessa resulterade inte i några underverk då dessa ofta kom när Kalmar redan var väl samlade i försvarsspelet. På pluskontot orkade han spela 80 minuter vilket får ses som ett stort steg framåt. Insatsen som helhet dock ganska svag.

Jonathan Ring - 3 (UT 91')

Vad har hänt med vårens utropstecken? Gör den ena insatsen blekare än den andra och formen verkar inte direkt vara på uppåtgående. Syntes knappt till under hela matchen förutom när han blev helt frispelad av Buya i den andra halvleken. Istället för att gå på avslut stannade han upp och försökte spela tillbaka till Buya. Utöver det lyckades han varken skapa eller själv komma till några lägen överhuvudtaget. Knappt delaktig i spelet och när han väl var det såg det väldigt omständigt, trögt och trolöst ut. Gick mest runt och surade och gnällde på allt möjligt. Skulle nog må bra av en petning. En gåta hur han återigen fick spela nästan hela matchen trots en riktigt svag insats.

Mohamed Buya Turay - 4 (UT 62')

Blir galen på honom när man ser honom konstant ligga en meter offside så fort vi får ett omställningsläge. Det ser nästan ut som att medspelarna slutat slå bollar på yta fram till honom för att dom vet att han ligger på fel sida gång på gång. Var dock stundtals ett hot då han konstant var framme och högg på Kalmars mittbackar. Detta resulterade bland annat i ett två mot noll-läge där han spelade fram till Ring och sedemera fick tillbaka bollen. Där skulle Buya givetvis ha gjort mål. Blev mystiskt utbytt efter dryga timmen, vilket förargade både Buya och undertecknad. Dock ingen på något sätt briljant insats.

Haris Radetinac - 5

Man vet vad man får av Haris. Hårt presspel och bra jobb i defensiven. Dock vet man även vad man får framåt, vilket tyvärr allt för ofta är väldigt lite. Är bra med bollen och försöker konstant, men har inte snabbheten att gå en mot en längre och inspelen är ofta felriktade. Ungefär så kan man sammanfatta Haris insats även igår. Fick ett jätteläge i slutet på matchen när han blev framspelad av Chili, men avslutet var tyvärr för svagt. Fick gå upp som någon sorts 9:a när Buya blev utbytt, vilket kändes väldigt märkligt. Bra arbetsinsats, lite tam när saker skulle hända med bollen.


Bänken

Edward Chilufya - 5 (IN 62')

Ett ganska piggt inhopp av Chili! Fick till en början försöka utmana mot ett lågt stående försvar, vilket kanske inte är hans styrka. När DIF tog ledningen blev det dock mer ytor för honom att springa på vilket bland annat syntes när han ryckte ifrån sin ytterback och slog ett riktigt fint inlägg till Haris. Skapade väl inga uppsjöer av målchanser, men var konstant ett hot med sin snabbhet. Förtjänar nästan chansen från start mot Häcken.


Kevin Walker (IN 80')

Spelade för kort tid för att betygssättas.


Jonathan Augustinsson (IN 91')

Spelade för kort tid för att betygssättas.


Kim & Thomas - 3

Jag tycker matchplanen var både naiv och stundtals även obegriplig. Före matchen pratade Kim om att vi skulle ha ett stort tålamod i passningsspelet och att vi sakteliga skulle bryta ned Kalmar. Dock syntes det tidigt att tempot i spelet var alldeles för lågt och att idéerna sista tredjedelen inte fanns. Kalmar fick jaga mycket boll, men med tanke på det låga tempot har jag svårt att tro att de blev speciellt trötta av det. Långsamma bollförflyttningar, alldeles för sena breddningar och ett passningsspel som inte hotade det minsta. Handbollsanfall på handbollsanfall och alldeles för få avslut för att ta död på anfallen. När vi väl kom fram i banan slog vi ofta inlägg på höjden vilket passade Kalmar som handen i handsken med sina välvuxna försvarare. I paus trodde jag Kim och Thomas skulle trycka mer på att tempot måste upp. Det är möjligt att dom gjorde det, men i så fall blev verkningsgraden noll. Dessutom bytte vi ut vår största matchvinnare när vi inte ens ledde matchen. Motivationen efter matchen löd att dom tyckte han var dålig. Det gör mig både orolig och frågande att man dels byter ut honom när vi behöver gå för ett segermål, men även för att dom uppenbarligen inte verkade ha sett att det fanns andra spelare på planen som gjort sig mer förtjänta av att få parkera chipsarslet vid sidan av planen. Bytet av Buya ledde till att Haris flyttades upp som ensam spets, vilket självklart är totalt hål i huvet. Nu räddades vi av en Danielsons och Käcks briljans, men detta var ett taktiskt haveri. Segern till trots ser jag väldigt få anledningar till att ge tränarduon godkänt för varken den bleka matchcoachingen eller den idélösa matchplanen.