SvFF överklagar "stolkastarens" tillträdesförbud

Fotbollskanalen

för 3 månader sedan

I derbymötet mellan Hammarby och Djurgården i höstas i fjol på Tele2 Arena utspelade sig flera publikskandaler. Först kastade en person, som stod på Djurgårdens klacksektion, en bengal mot en sittplatssektion och fick sedan tillträdesförbud i två år och dömdes, mot sitt nekande, till fyra månaders fängelse och skadestånd för ett fall av misshandel och sex fall av försök till misshandel.

Dessutom kastade en annan person, från Djurgårdens klacksektion, en bit av en stol ner mot planen som träffade en fotograf som tog skada av det. Därefter väcktes åtal mot personen och denne dömdes för vållande till kroppsskada och fick betala ett skadestånd på 7 905 kronor till fotografen, men även 6 300 kronor i dagsböter. Dessutom fick personen ett sex månaders långt tillträdelseförbud från fotbollevenemang, ett straff som ursprungligen skulle ligga på ett år. 

Mats Jonsson, evenemangsansvarig i Djurgården, var en av flera som då uttryckte besvikelse över tillträdesförbudets längd. 

"Sex månaders tillträdesförbud för kastad stolsdel i huvudet på fotograf känns som dåligt signalvärde. DIF:s inställning var ett betydligt längre tillträdesförbud än ett halvår...", skrev Jonsson på Twitter då. 

Nu rapporterar TT, vilket Dagens Nyheter var först med att göra under torsdagen, att Svenska Fotbollförbundet överklagar längden på tillträdesförbudet till Högsta domstolen. 

- Det är en väldigt allvarlig gärning som har lett till skada. Vi tycker att tillträdesförbudet på ett år är för kort i och med att man sedan några år tillbaka har möjligheten att som mest döma ut tre års tillträdesförbud, säger förbundsjuristen Anders Hübinette till TT. 

Hübinette berättar även vidare för TT att förbundet lämnar in överklagan i samråd med Djurgården och fotografen och att han tror på ett längre tillträdesförbud. Förbundet hoppas att det ska ändras till åtminstone två år. 

Läs hela artiklen på Fotbollskanalen