Dom mot stolkastare överklagas till HD

Aftonbladet

för 3 månader sedan

Derbyt mellan Hammarby och Djurgården hösten 2018 präglades av flera publikskandaler.

I matchen kastade bland annat en Djurgårdssupporter en stolsrygg in mot planen som landade rakt i huvudet på en fotograf. Fotografen fick ett jack i huvudet och började blöda ymnigt.

Senare i oktober dömdes supportern till dagsböter samt ett års tillträdesförbud på svenska fotbollsevenemang.

Ett alldeles för lindrigt straff, enligt Svenska Fotbollförbundet som nu har överklagat domen till Högsta domstolen och yrkar på ett tillträdesförbud på åtminstone två år. Något som Dagens Nyheter rapporterade om på torsdagen.

– Det är en väldigt allvarlig gärning som har lett till skada. Vi tycker att tillträdesförbudet på ett år är för kort i och med att man sedan några år tillbaka har möjligheten att som mest döma ut tre års tillträdesförbud, säger Svenska Fotbollförbundets jurist Anders Hübinette till TT.

– Vi har drivit det här ända från åklagarnivå till Högsta domstolen. Vi tycker det är allvarligt, det här kan bli prejudikat för framtiden, att så här allvarliga fall ska få hårda följder.

Hübinette tillägger att det är viktigt att ärendet går fort eftersom att det pågående tillträdesförbudet i höst når sitt slut. Förbundet har fram till augusti på sig att komplettera sitt överklagande som lämnas in i samråd med både Djurgården och fotografen som fick stolen i huvudet.

– Djurgården har lämnat in upplysningar under ärendets gång och vi har haft en dialog.

TT: Och fotografen?

– Vi har haft kontakt med honom också. Det är i första hand han som är drabbad av det här. Det säger vi i vårt överklagande, att det är en viktig sak att medier ska kunna jobba utan risk för hälsa och säkerhet.

TT: Vad har ni för förhoppningar om att det blir ett förlängt tillträdesförbud?

– Vi tror på att det kan bli en ändring, annars hade vi inte fört ärendet vidare.

Läs hela artiklen på Aftonbladet