Djurgårdens IF

Malmö överlägset mot Ballymena

Aftonbladet

för 1 år sedan

Föga förvånande roterade Malmö FF ganska friskt i leden när de klev in i årets Europa League-kval hemma mot nordirländska Ballymena United.

Bland annat var varken Anders Christiansen eller Marcus Antonsson med i startelvan – där det i stället var spelare som Erdal Rakip och Guillermo Molins som fick chansen att styra och ställa i MFF-offensiven.

Den förstnämnde såg oerhört pigg och spelsugen ut i en fri mittfältsroll. Den sistnämnde hade både ett rungande ribbskott och ytterligare någon högkaratig målchans under den första halvtimmen på Stadion.

När det väl skulle bli ett hemmamål – vilket enbart kändes som en tidsfråga i och med det brutalt stora himmelsblåa spelövertaget – så var det varken Rakip eller Molins som stod för det.

När ett välavvägt inlägg från Behrang Safari hittade straffområdet så var en 36-årig Markus Rosenberg där med huvudet.

– Ett år till Rosenberg, skanderade hemmaklacken, med hopp om ännu en kontraktsförlängning för den fortsatt ack så viktige kaptenen.

Ett mål till, svarade Rosenberg.

Mindre än tre minuter efter 1–0:an så dundrade anfallsveteranen också in sitt och Malmös andra för dagen. Lågt hårt och tätt intill Ross Glendinning i Ballymenamålet som inte hann ned.

Varken det första eller andra målet firades allt för vilt av Rosenberg. För det här var trots allt bara ett första steg på vägen mot betydligt tuffare utmaningar i MFF-spelarnas huvuden.

Och den ”befarade” klasskillnaden lagen emellan syntes trots allt klart och tydligt redan innan Erdal Rakip fick knyta näven efter att ha placerat in 3–0 precis innan pausvilan.

Läge att bara rulla runt, spela av och blicka mot söndagsdejten med Djurgården under de sista 45 minuterna?

Inte direkt.

4–0-nicken från Franz Brorsson på en hörna kom innan publiken ens hade hunnit sätta sig för halvlek två.

Och precis när de hade satt sig fick de se 5–0-avslutet – och hattrickmålet – från Markus Rosenberg (som innan timmen var spelad byttes ut till stående ovationer och ytterligare rop om kontraktsförlängning från läktaren) adderas till matchstatistiken i minut 48.

”Det där ser roligt ut”, tänkte anfallskollegan Guillermo Molins och volleysköt dit tennissiffror på tavlan drygt fem minuter efter 5–0:an.

Med den måltakt som präglat de första tio minuterna av halvleken färsk i minnet så kändes det som en mindre evighet innan Erdal Rakip djupledslöpte in i boxen och vackert lirkade in matchens sista kasse, 7–0, med kvarten kvar av matchen.

Ett resultat som ger Malmö ett, för att uttrycka det ytterst milt, gynnsamt utgångsläge i returen i Belfast nästa vecka.