Intervju med Irma Helin

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 3 månader sedan

Namn: Irma Helin
Ålder: 25 år
Civilstånd: Singel
Representerat klubbar: Grödinge, Aspudden, Älvsjö Aik, Piteå, Linköping och DIF i två vändor. Har även spelar innebandy i DIF.
Meriter: Yngsta spelare (förmodligen) i Gothia Cup (har även vunnit Gothia Cup). Svensk mästare 2017. 1 A-landskamp samt ett gäng flick och ungdomslandskamper.
Bor: Kristineberg
Bil: Nej, men en cykel.
Inkomst: Räcker precis från fotbollen. Men jobbar även som expert på Discovery.

**********************

Som DIF Fotbolls damsektions galjonsfigur så syns Irma väldigt ofta i diverse sammanhang. Hon är nog den spelare inom DIF, tillsammans med Kevin Walker, som representerar DIF allra mest inom spelartrupperna.

Hur är det egentligen att "alltid" vara med?
> Det är kul! Jag ÄLSKAR ju Djurgårn. Har varit på Stadion sedan jag var nyfödd. Att då få vara med i allt från reklamkampanjer till att möta sponsorer för att representera klubben är väldigt givande. Dessutom så är det ju så att om damsektionen inte hade existerat så hade vi inte fått lika fina sponsorkontrakt. Finns ju, mest män, som tycker att vi bara tär och kostar. Men som sagt, de stora företagen sponsrar inte lagidrott om föreningen inte har damer och flickor också.

Det där med att ni "bara kostar" har jag läst till leda. Stämmer det verkligen?
> Det får du väl fråga Henke om. Men jag tror att vi idag är kostnadsneutrala.

Du har ju nyss inlett en karriär som expert i TV-rutan. Hur upplever du responsen som kvinna? Känner du att du måste prestera mer?
> Ja, jag känner så. Men det är nog lite min känsla också. Övriga experter på Discovery behandlar mig med full respekt och lika så programledarna. Men för tittarna så har jag själv känslan att jag som sämst måste vara lika bra som de manliga. Dock har jag rätt gott självförtroende här. Jag är ju verkligen en fotbollsnörd och kan och förstår det mesta på en fotbollsplan.

Är det jobbigt att ständigt jämföras med herrarna?
> Tycker mer det är tröttsamt. Men diskussionen är ju ständigt pågående.

Hur känns det att som kvinnlig fotbollsspelare alltid behöva "försvara" damfotbollen?
> Jo men det är rätt kul. Jag gillar ju FOTBOLL. Förutsatt att dom inte sovit i en grotta så brukar det vara kul att diskutera. När SvFF tryckte på för att fylla Friends så visade det sig ju att det går med rätt inställning och vilja. Konkurrensen är ju stenhård i Stockholm, men att bara säga att ALLT beror på "varan" är skitsnack. Prestationen betyder mycket också. Det är ju inte så att Svenska landslaget blev så mycket bättre på några veckor.

Var tror du damfotbollen befinner sig om 10 år?
> Jag tror att de flesta lag kommer hga mest avlönade spelare i Allsvenskan. Spelet kommer även att utvecklas och publiken kommer att öka.

Vad tycker du om vår publik?
> Det är pinsamt att vi har Allsvenskans sämsta publiksnitt. DIF kan absolut bli bättre på att marknadsföra matcherna. Men vår publik borde vara större!

Detsamma sägs ofta om herrlaget. Vad tror du är orsaken till att Djurgårdare inte går på fler matcher?
> Jag vet inte. Vi kanske är bekväma. Har landställen och andra intressen som prioriteras före. Jag vet inte som sagt, menm tycker inte det är värdigt vår fina klubb att ha sämst publiksnitt i Stockholm av storlagen.

Tycker du att damlaget får er beskärda del av "puffar" och annan info om era matcher?
> Nej. Inom DIF har vi ca 70/30 för herrarna. Tycker vi borde satsa mot 60/40 till att börja med. Sedan är det ju så att många också har förutfattade meningar om damfotboll. Prova gå på någon match, du kanske tycker om det!

Här vill jag passa på att upprepa min gamla devis om att man ska hitta SIN anledning till att stötta damerna. Antingen för att bara stötta DIF, besöka Stadion eller för att det gör en positiv skillnad för vår underbara förening!

undefined

Blev du besviken över att inte bli uttagen i VM-laget?
> Ja, det blev jag. Förstås utan att tycka att någon av de som kom med inte skulle vara värd det. Men självklart så hoppades jag mycket. Har haft bra snack med Peter (Gerhardsson), så vi får se i framtiden.

Du är ju lite av vår Kim/Astrit i damlaget, hur förpliktigar det?
> Det innebär att jag ska slå bollarna som öppnar upp.

Precis vad Kim B sa i vår intervju om herrlaget. Bollarna SKA slås.

... Om jag spelar säkert en match så får jag höra det av Joel (Riddez).

Men om du har en dålig dag, är det inte då bättre att spela säkert än att t.ex tappa bollen i ett farligt läge?
> Jo, jag kan tycka det. Men Joel vill alltid mitt och lagets bästa. Vi har våra uppgifter och min roll i laget är att slå bollarna som öppnar upp spelet.

Det här kan jag personligen tycka är väldigt oerhört intressant. För även bra spelare kan ju ha en dålig dag men tränarna har förstås samma kravbild ändå. Det är deras roll i laget. Det de får betalt för att göra. Vråltufft förstås.

... Nu har jag t.ex spelat ihop med Hanna en hel säsong, så vi vet var vi har varandra. Hon går på första bollarna defensivt och jag söker upp andrabollarna och letar bra pass. Vi har ju oerhört laglojala spelare som Mia (Jalkerud) som spelat många säsonger i DIF och gör allt för klubben. Olivia (Schough) tar ju också första pressen på ett laglojalt sätt.

Tycker vänsterbacken Portia Bokaye är grym!
> Ja, hon är så ruggigt bra. Älskar Sverige och DIF!

Trodde hon var "för bra" för Allsvenskan när hon kom?
> Ja, det kanske hon är. Men trivsel är ju viktigt.

Har du fått något kontraktsförslag från en utländsk liga någon gång?
> Ja, det har jag. Men jag känner mig inte färdig i DIF. Jag vill vinna SM-guld med Djurgårn. Jag vann ju med Linköping och det var så härligt. Fan. Tänk dig vilken jäkla känsla. SM-guld - med Djurgårn!

Ni var ju topptippade inför säsongen men har hittills fått mer er en ganska skral poängskörd. Hur tror du att det slutar?
> Jag konstaterar att vi har fått mycket skador. Igen.. Vi har tyvärr tappat för mycket poäng för att vinna SM-guld, men topp 3 kanske om vi slipper fler skador och det börjar rulla på.

Så, då vinner ni nästa år istället?
> Ja! Det gör vi!

Du är ju uppvuxen och polare med "Tibbe" (Simon Tibbling) och även god vän med "Karlis" (Jesper Karlström). Hur är det med hans humör egentligen?
> Han är verkligen schysst! Kanske lite blyg och kan yttra sig som lite butter ibland. Men det är en kanonkille!

**********************

Jag fick kontakt med Irma via en vän till mig som både känner Irma och hennes pappa. Utöver det så visade det sig att hon var polare med min systerdotter. Att få prata med allsvenska spelare är, som jag sagt tidigare, en gåva och Irma är en ung, energisk och underbar person som är så jävla mycket Djurgårn som någon kan vara.

Hon har själv sagt att hon ska bli medlem på forumet och försöka bidra med krönikor framöver. Kanske även hoppa in i någon diskussion på forumet också. Jag hoppas medlemmarna uppskattar hennes närvaro!

Tackar stort för hennes tid och önskar henne all lycka i framtiden. Hoppas även att fler av er finner tid över till att besöka Stadion för att se vårt damlag lira.