Intervju med Kim Bergstrand

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 3 månader sedan

Det är söndagen efter midsommarafton och jag befinner mig på klassisk Djurgårdsmark. Jag är på Kaknäs för att göra en intervju med en av våra, inför säsongen, nya huvudtränare Kim Bergstrand. Innan jag ska prata med Kim så tar jag självklart tillfället i akt att spana in träningen. Det första jag slås av är att Kim och Hugo går runt och gör att förjobb med koner, band och häckar på gräsmattorna. När spelarna sedan kommer ut mot planen så hjälps alla åt att bära ut vattenflaskor och övrigt materiel. Inte bara junisar, utan alla hjälper till. I slutet kommer Thomas Lagerlöf. Han ser avslappnad ut och bär på en whiteboard under ena armen. Träningen trummades igång av Kim och sedan tätt följt av fystränaren. Något jag slogs av under det passet var hur dålig balans många spelare hade vid olika tänjövningar. 90% av tiden spenderar Kim och Thomas långt ifrån varandra. De verkar dock helt synkroniserade, men helt utan manus. "Det har bara blivit såhär..", säger Kim under intervjun.

Jag vill passa på att ta tillfället i akt att tacka samtliga allsvenska tränare och folk inom klubbar som jag har pratat med under det senaste året. Det slår mig ofta hur väl mottagen jag blir av folk som absolut inte "tjänar" något på att ägna en timme åt mig. Min pratstund med Kim var kanon. Kändes precis som att prata med en polare. Han är för mig en mycket fin människa som dessutom pratar fotboll på ett sätt som en lekman som jag förstår. Han är aldrig smörig eller för den saken otrevlig, men glasklar med vad han tycker och tänker. Såna människor har jag alltid haft lätt att umgås med.

***********************

Namn: Kim Bergstrand
Ålder: 51år
Civilstånd: Gift
Barn: 2st
Bil: Ingen
Var semestrar du helst: Stockholms skärgård eller svenska fjällen
När det är val så röstar du: Ja, självklart
Är du intresserad av fler sporter än fotboll: Ja, är allmänt sportintresserad men det som sticker ut förutom fotboll är utförsåkning
Representerat klubbar: IFK Täby, aik, bajen, Brommapojkarna och Nacka
Tränat klubbar: Nacka, Brommapojkarna, Sirius och nu Djurgårdens IF

***********************

Var det stjälvklart för dig att bli ledare/tränare direkt efter din spelarkarriär?
> Nää. Jag hade gått en treårig ledarskapsutbildning och sedan GIHs utbildning. Så det fanns väl i bakhuvudet, men var för den sakens skull inte ett helt klart karriärsval. Jag fick förfrågan när jag var färdig som spelare.

Kim har också varit ledarskapsutbildare på Svenska fotbollsakademin.

> ... att ha en grund inom ledarskap och psykologi är iallafall ingen nackdel att ha med sig på den här resan.

Var det vanligt att tränarna var så välutbildade som du är när du själv var spelare?
> Det är väl både och. Tommy Söderberg hade ju till exempel en bred utbildning. Sen var det ju vanligt med gamla spelare som klev in i diverse ledarstabar. De kunde ofta spelet men kanske inte alltid allt annat som numera hör till ett ledarskap. Så är det ju förvisso även idag.

Är det någon tränare både nationellt och internationellt som du inspireras av?
> Ja, både jag och Tolle är fascinerade av Pep Guardiola och sättet han får sina lag att spela på. Han håller fast vid sitt tänk oavsett var som händer.

Här kommer jag själv ihåg när den engelska pressen "hängde" mittbacken John Stones efter ett misstag och Pep sa: "han spelar som jag vill, så ska ni klaga på någon så är det mig".

> ... Tyvärr så har vi inte kunnat fortbilda oss som vi velat. Säsongerna går och sedan måste man även prioritera familjen och privatlivet. Man kanske skulle behöva få sparken för att få tid, haha. Men vi har faktiskt snackat om att lämna över till andra när vi tränar ute på Bosön för att få tid över. Så det är helt klart i pipen, men vi får se hur det blir. Personligen hoppas jag på det. Nationellt och i övrigt så inspireras vi ju av allt ifrån DIF Hockey till politiker, företagsledare och övriga människor som är duktiga. Inspirationskällor finns överallt.

Här ställde jag en lång fråga baserat på någon som fastnade i mitt huvud under 80-talet. Jag trodde personligen att det var en s.k "Lars Ohly-sanning", dvs att man övertygar sitt inre om något som aldrig hänt (i hans fall att han spelat med Nacka). Jag har själv haft många såna. Frågan handlade om att jag ville minnas att jag hade läst i aftonbladet om en ung spelare i Aik som hette Kim Bergstrand som höll på att dö när kirurgen sövde honom då han inte reagerade som andra. Enligt mitt minne så kontaktade den svenska läkaren en doktor från mellaneuropa via någon slags föregångare till internet där han berättade hur han hade gjort och fick sedan svar på hur han skulle göra för att lösa det.

> Haha! Hur fan kommer du ihåg det? Men ja, det stämmer till viss del (inte det om föregångaren till internet..). Jag är ju allergisk mot narkos visade det sig.

Inför säsongen pratades det en del om din och Thomas relation till Bosse. Hur fungerar samarbetet er emellan? Beställer ni och han levererar?
> Ja, ungefär så. Haha. Nä, men vi är samspelta. När man kliver in som tränare i en ny klubb så ärver man ju en trupp. Ambitionen hos Djurgården är att vara en toppklubb och att vi ska implementera vårt sätt att spela. Sedan så är det kort och långsiktigt där man måste ta hänsyn till olika faktorer med allt från gruppdynamik till annat. Allt spelar in. Men självklart så har vi fört fram till Bosse vad vi tycker. En sak är ju helt klar och det är att han inte skulle köpa en "skiftnyckel" om vi behöver en "hammare". Sen är det ju han som har varit drivande i att ta hit två tränare och då vill han såklart att det ska funka. Han är smart, duktig och med en jävla energi. Initialt så var vi kanske inte helt samstämmiga, men det har lättat med tiden när man börjar arbeta ihop. Vi vet ju precis vad Bosse går igenom på daglig basis som sportchef eftersom vi själva hade den rollen i Sirius.

Men han är fan grym på det han gör, fyllde jag i.

> Ja, det är han verkligen. Han är en av många anledningar till att vi vill träna DIF.

Hur ser en vanlig träningsdag ut för er?
> Ledarna brukar komma in ca 07:45-08:15. Sedan så kan det ju vara så att någon har en kråka i näsan och man behöver planera om lite. En spelare bort kan t.ex påverka upplägget av ett visst pass som vi hade tänkt göra under träningen. Varje övning är ju styrd efter numerären. Den som är först på träningsanläggningen av spelarna är Vaiho, men jag tror nog aldrig han kommit före oss ledare. När spelarna har anlänt så har vi en genomgång av vad vi ska träna på, med fysteamet samt eventuella snack med enskilda eller grupper av spelare. Sen drar träningen igång och efter det så är det lunch, kanske ett par intervjuer, träffa sponsorer och kolla på någon spelare. Efter det så planerar vi efterföljande dags träning. Vi tar även ut en del videoklipp med intressanta situationer som vi kollar på i efterhand.

Jaha, jag trodde det var något Wille/Hugo hjälpte till det?
> Ja, de gör det mesta. Men allt släpper vi inte ifrån oss.

Hur ser ni på uppgiften att förädla spelare "bara" (för att hårdra det) för att de ska säljas så vår ekonomi går ihop?
> Det är ju ingen skillnad för oss om vi utvecklar för att de kanske bli kvar i klubben i många år eller om de säljs, mer än att vi tappar en spetsspelare. Om vi tar Erik Berg så kan ju han fortsätta utvecklas även om han förmodligen inte ska säljas vidare. Vi har 25 AB/HB (företag) där inne. För att deras bolag ska gå bra så måste laget gå bra. Det är ju en av sakerna som skiljer sig mellan lag och individuell idrott.

Återhämtning är ofta ett ämne på diverse forum. Vad gäller där egentligen?
> Det är ju vetenskapligt belagt att man behöver 3 dygn för att återhämta sig från match. Det berör dock matcher där man har slitit ut sig i 90+ minuter. Sedan så får man ta in parametrar så som vikt i det hela också. Väger du t.ex 70kg kontra 92kg, ja då skiljer det säkert en halv dag till. Låt oss även säga att ett lag som t.ex Barcelona leder med 4-0 i halvtid, då behöver man förmodligen inte ta så många maxlöpningar i andra halvlek. Så det är många saker som spelar in. Vi har mätvärden men allt är dynamiskt. Uppe på allt detta så har du ju även den individuella förmågan att återhämta dig.

Kan ni någonsin känna er tvingade att spela en spelare som ni inte vill för att klubben ska kunna sälja spelaren i fråga?

Kim rynkade på pannan och tänkte till..

> Alltså. Jag vill inte säga ALDRIG. Men jag har otroligt svårt att se ett scenario där vi ställer upp ett lag på planen som vi inte tycker är de elva bästa.

Varför kommunicerar man inte tydligare ut hälsotillstånd på spelarna? Dvs när det avviker från det vanliga och påverkar uttagningar.
> Vi vill inte skylla på saker. Och vi vill heller inte ge motståndarna någon form av "hjälp".

Låt oss säga att en av våra spelare har varit krasslig hela träningsveckan men sedan är tillräckligt frisk för att spela match och presterar mindre bra. Då riskerar denna spelare att få obalanserad kritik i onödan?
> Ja, det kan du och andra tycka. Men vi tycker att vår modell är bättre. Vi tänker inte ge ut någon gratis information till motståndarna.

Här gav Kim prov på den krassa tuffheten och tydligheten som jag tycker både han och Thomas står för.

*********************** 

Kommer ni att försöka anpassa truppen mer till ert spelsätt över tid?
> Ja, så är det väl. Att spela ihop ett lag i Allsvenskan med samma trupp är nästan omöjligt för en klubb som DIF. När en spelare tar steget vidare så har den sportsliga ledningen självklart kommunikation för att fylla luckan på bästa sätt.

Mot Häcken borta så spelade vi med många spelare på ovana positioner. Nästa match så var några helt borta eller placerade på bänken igen. Säger ni något till spelarna då?
> Ja, det gör vi förstås. Dessutom så är det elitidrott vi håller på med. De bästa ska alltid spela och alla i laget har chansen att bli en av dom. Både dörren dit men även till oss tränare står alltid öppen, så om någon tycker att vi missat att berätta så är vi där.

Jobbar ni med en plan B och C utöver er grundidé? Eller är det långa bollar på Buya eller inlägg mot Mackan/Erik som gäller?
> Kom igen. Vi har plan A. Skulle inte det funka och vi ligger under så blir det förstås en annan plan. Om plan A skulle visa sig att inte funka så kan det bero på flera olika saker. Kanske för att vi har en dålig dag. Kanske för att vi har skruva fel på taktiken. Det är så komplext och svårt. Ibland kan vi ju t.ex tycka att vi har gjort en väldigt bra match där vi skapar mycket målchanser. Då ändrar vi ju inte på spelet. Ibland kanske vi inte har rätt verktyg för att justera taktiken heller (t.ex andra typer på bänken) och ibland är bara motståndaren bättre för dagen. Det kan även vara så att det i det långa loppet är bättre att ge en spelare 90 minuter än att göra ett byte för sakens skull. Det är som sagt otroligt komplext och många parametrar att ta hänsyn till. Att vinna matcher är prio 1.

Hur upplever du fotbollsexperter?
> Jadu. Det är väldigt blandat. En del är jäkligt bra och andra inte. Som livet i övrigt skulle man kunna säga. Tittar en del på Dam VM just nu och när jag läser spelarbetygen efter matchen så undrar jag om vi verkligen har sett samma match. Te.x som om vi har gjort 40 kanonminuter i en halvlek och sedan skitdåliga sista 5 så får jag ofta bara frågor om de sista 5.

Själv ruttnar jag när experter ser en match och kritiserar de sämre laget för dess spel varpå de i slutskedet petar in en boll. Vips så har de varit smarta och spelat efter sina resurser..

> Ja. Så är det väl.. Men till syvende och sist så går det trots allt ut på att vinna.

Jag förstår inte fotboll alls till den delen att en konstnärlig spelare som t.ex Özil kan så en kanonpassning som det blir mål på, för att i nästa skede tappa boll och sedan inte ta hemjobbet?
> Özil har väl varit lite svagare de senaste åren. Men förut så var han just DEN som slog de avgörande passningarna i både Real Madrid och Tysklands landslag. Alla spelare har ju rätt att slå bort bollen i princip, men det är ju för få som gör det. Om du aldrig slår bort bollen så går du nog heller inte för det.

Tolkar jag dig rätt om man står ut med fler gråa hårstrån från en konstnär?
> Jo men det gör man väl. Inte ofta Messi tar jobbet hem t.ex.

Nä, det är ju sant. Men han är ju fan utomjordisk!

> .. Ja, exakt. Haha.

Kim fyllde sedan i att han och Tolle inte snackat om att man ska våga slå de avgörande passningarna. De ska slås. Våga blir ofta ett negativt laddat ord och man ska tänka att man fan kan misslyckas ibland. Antingen så ska man slå dom eller inte. Man ska dribbla eller inte. Beslutsfattandet är oerhört viktigt.

Är det därför ni är på spelarna så hårt under tvåmålsspelet?
> Ja, vi vill att de alltid ska se möjligheterna och inte tveka om de t.ex ser en öppnande passning. De ska bli coachade av sig själv på sätt och vis. Lära sig varandras rörelsemönster, t.ex när offensiva spelare tar löpningar för att öppna upp för sin mottagare. Absolut inte tänka på att misslyckas. Den vågade passningen ska vara lika naturlig som bredsidan i sidled. Om man inte går för det, då kanske man inte förlorar, men man vinner fan inte heller. Många matcher skulle kunna bli 0-0 då. Och hur roligt är det?

Du sa i "Inför Allsvenskan" att du tyckte att domarna skulle döma för vad de ser, oavsett konsekvens. Är det så?
> Ja. Sen kan man ju bli förbannad förstås. Men jag tror ändå fortfarande på konceptet. Döm vad du ser. Noll kompensationer.

Vad för spelartyper tycker du/ni att vi saknar i dagens trupp?
> Av hänsyn till spelare i truppen så passar jag på den. Det är en jävla balansgång mellan bra spelare och gruppdynamik. En bra grupp slår nästan alltid individuellt bra spelare.

Hur ser du på talangutvecklingen i DIF?
> Vi har mycket att jobba med. Jag vet även att det jobbas oerhört hårt inom hela föreningen, men vi behöver bli bättre. Då vill jag även passa på att tillägga att jag inte har jättebra koll på oss ännu, men jag VET att vi måste bli bättre.

Kim fyllde sedan på med en lång utläggning om hur det fungerar och hur svensk media t.ex hyllar Ajax och deras stenhårda ungdomssatning. Men när en 13 åring inte längre får spela med oss så blir det helsidor i nyheterna. Sånt hyckleri. Jag svarade med att berätta om att jag också läst om att de (Ajax) har ca 800 ungdomar som sållats bort ur den kull talangstjärnor de just nu besitter. Kim instämmer och fortsätter utläggningen med påstående att vi måste våga utsätta unga spelare för konkurrens tidigt för att få fram de riktiga guldkornen. Det går förstås att ta längre vägar också, men om inte spetsen utvecklas i sin takt så blir de också tyvärr sämre. En tränare kan med enkla medel satsa på unga spelare, men om han inte vinner tillräckligt mycket matcher så kommer han att få sparken. Min ståndpunkt i det hela är att om en ung spelare är tillräckligt bra så kommer han få chansen. Så är det ju oavsett vem av oss som kommer med en idé att spela en ny spelare. Om vi inte har på fötterna då så blir vi ju sågade av övriga tränarna. Vi ska veta vad vi vill med idén.

Hur viktigt är det att de unga spelarna får kontinuerlig speltid?
> Jätteviktigt. Snittåldern just nu är 23 år för att göra allsvensk debut. Jag tror att många skulle må väldigt bra av att spela seniorfotboll i Superettan och Div1 för att få matchspel i kropopen. Behöver inte bli dåligt för att man går ner ett snäpp, utan det kan istället bli riktigt bra. Även detta är en otroligt komplex fråga.

Hur ser ni på det gamla uttjatade derbyspöket?
> Vi förbereder oss väl. Ingen, absolut ingen i klubben är det minsta oförstående vad derbyn betyder för supportrarna. Vi är alla övertygade om att vi kommer vinna. När vi gör det så kan det bli vår tur att bygga spöken.

Hur går tankarna kring skadeläget i truppen under våren?
> Vi analyserar precis allt som påverkar vår fotboll och så även skadorna. Men, vi vill ligga på gränsen. Vi vet ju inte heller var gränsen går om vi inte utmanar oss själva. Så inom sinom tid så kommer vi se och lära oss vad som är vad.

Tränar svenska fotbollsspelare för lite?
> På den här nivån så kan de inte träna mer. Men rent generellt i samhället så tränar vi för lite. Kroppen måste dock även vila för att kunna prestera på max. Däremot, när vi tränar, så hoppas vi kunna göra allt med större kvalitet. Snabbare, starkare och totalt sett bättre med en högre intensitet. Sen är det ju så att vi är på fotbollsplanen ca 90 min och fortsätter sedan i gymmet. På det så kör vi även taktiska genomgångar, grupparbeten och utvecklingssamtal. Så nej, på vår nivå tror jag det är max. Sen så har vi även två mentala tränare som hjälper till. Vi försöker utveckla oss på alla plan.

Så ett lag som Manchester City tränar inte mer?
> Nej. De tränar däremot bättre. För de har ju möjligheten att ta de bästa spelarna från hela världen. Men fysiologin är ju en förutsättning. Om du inte kan spela 70 matcher på en säsong så har du kanske inget i Premier League att göra.

Det var över lag väldigt många som hade frågor gällande juniorer och deras speltid. Personligen kände jag att det skulle vara lite som om jag själv skulle få frågan "hur lång är ett snöre?" att fråga Kim det. På ämnet så sa han dock rakt och tydligt att "det finns fan inte en enda allsvensk tränare som inte vill ha ett gäng 17 åringar som går in och spelar bra allsvensk fotboll". För att de ska nå dit så måste de dock minst vara topp 11 på träning. Annars så blir det inget. Fotboll handlar om att vinna. Alla supportrar drömmer om ett lag med ungdomar från Stockholm. Men om samma lag skulle förlora matcherna, hur blir det då?

Hur ser du på det faktum att vi saknar en target i truppen? Någon som erbjuder lite av de egenskaper ni hade i Ogbu och Haglund i Sirius?
> Som jag sa tidigare så vill jag inte spekulera i vad vi önskar för spelartyper till truppen. Men självklart är en sån spelare väldigt bra att ha i ett lag. De du nämnde är dock för dåliga för att spela hos oss. Alltså, jag älskar dom spelare, de ger verkligen allt.

Tror du Sirius hade gjort en sån match som vi gjorde borta mot Helsingborg, ett bra år?
> Nä. Det hade vi inte då. Om vi hade börjat hamna i en sån svacka så hade NBT (Busch-Thor) samlat ihop laget och räddat oss. Spelarna vi har nu sliter som fan. Kevin är grym på att springa och om laget uppvisar tendenser på att bli stressat så springer han ännu mer. En annan kanske är mer av en dribbler. Man gör det som man är uppfostrad med. Fast när man står från sidan så ser de ut som yra höns. Där och då, med större säkerhet, så kanske någon springer lite mindre, en annan spelar tillbaka istället för att försöka slå sin gubbe osv. Det gäller att få tillbaka lugnet. Komma ihåg vad vi kan som lag. I slutändan så är vi dock bara människor. Det jag kan säga är att de som är med i truppen brinner för 3 poäng. Alltid. Oavsett.

Hur ser förberedelserna för nästa match ut?
> Jag och Tolle tar varannan motståndare och scoutar dom. Nu har jag Kalmar härnäst och Tolle har AFC.

***********************

Jag är stolt över att vara supporter till en klubb som har en ledare som Kim. En sak har känts solklar under de gånger jag har intervjuat Kim, Thomas, Hugo och Bosse och det är att det bara är vinnarskallar i vår klubbs ledning. Jag är stolt över att de leder "mitt" lag. Jag är även glad över att jag fick en timme med en människa som jag har mycket lätt för att tycka om och såhär i efterhand så är jag ännu mer övertygad om topp 3 och derbysegrar. Som jag har skrivit många gånger förr - de som missar den här säsongen på läktaren kommer gräma sig sen. Vi är på väg tillbaka till vår rätta plats i Allsvenskan.

2019. Beväpna er med vingar. Fan, ser ni inte att vi flyger?

***********************

Omslagsbild från dif.se.