Sjätte nya svenska tränaren i Schweiz

Aftonbladet

för 3 månader sedan

Rikard Grönborg till Zürich, Stefan Nyman till Lugano, Johan Lundskog till Davos, Niklas Gällstedt till Rapperswil och Fredrik Söderström till Olten.

Till den listan kan nu läggas Klas Östman till Zug där han återförenas med Linköpings tidigare norske coach Dan Tangnes.

Sedan tidigare finns också Per Hånberg som bytt Langenthal mot Kloten, Rikard Franzén i Langnau och Anders Olsson i Biel-Bienne.

Klas Östman ersätter Stefan Hedlund i Zug som har valt att flytta hem på grund av familjeskäl.

Uppbrottet kommer i ett känsligt läge när Linköping håller på att bygga upp något nytt med Niklas ”Pajen˝ Persson som ny sportchef och Bert Robertsson som ny huvudcoach efter att ha flyttat från Skellefteå.

– Det var svårt att tacka nej till ett så spännande utmaning i en ny kultur – så jag var tvungen att ställa frågan till Linköping, jag är tacksam att de låter mig ta chansen. Det kändes inte riktigt bra och optimalt med tajmingen när vi precis har börjat en ny resa med klubben som hade varit rolig att vara med på, det kunde ha lösts bättre men det är inga hard feelings från klubben, säger Klas Östman.

I Zug finns de svenska forwardsen Carl Klingberg och Erik Thorell.

Klubben slutade tvåa bakom Bern i NLA och förlorade sedan finalen mot huvudstadsklubben.

Klas Östman har varit ledare i Linköping under tio säsonger – fyra som huvudcoach i J18-laget, två som assisterande coach i J20-laget och fyra som assisterande coach i A-laget (där han varit tillsammans med Dan Tangnes i tre år).

40-åringen kommer ursprungligen från Dalarna och har också två säsonger som assisterande coach i Frölunda.

Linköping ersätter honom genom att flytta upp J20-lagets huvudcoach Daniel Eriksson (bror till Djurgårdens sportchef Joakim Eriksson och systerson till Södertälje-legendaren Glenn Johansson), J20-laget förlorade SM-finalen mot Modo.

Linköpings uppställning i båset blir Bert Robertsson som huvudcoach samt Johan Åkerman och Daniel Eriksson som assisterande coacher.

Förra säsongen blev misslyckad med missat SM-slutspel och en tolfte plats i SHL, både huvudcoachen Tommy Jonsson och sportchefen Fredrik Emvall fick lämna.

Rikard Grönborg var senast förbundskapten i Tre Kronor, Stefan Nyman assisterande coach i Djurgården, Johan Lundskog assisterande coach i Frölunda, Niklas Gällstedt assisterande coach i tyska Wolfsburg och Fredrik Söderström huvudcoach i Storhamar.

Grönborg och Söderström blir huvudcoacher, medan övriga ska vara assisterande coacher.

Zug med 30.000 invånare ligger vackert inbäddat i den schweiziska landskapet och är en av de rikaste kommunerna i hela Europa med låg skatt och många internationella företag, det är också här som ishockeylegendaren Peter ”Foppa” Forsberg med familj numera bor.

Läs hela artiklen på Aftonbladet