Spelarbetyg Djurgården - Elfsborg

Beckentauer @ Blåränderna

för 4 månader sedan

Efter den tämligen komfortabla segern mot Falkenberg var det på söndagen dags för ett något tuffare motstånd när Elfsborg kom på besök till huvudstaden. När den första halvleken summerades hade vi bjudits på två mål av Ulvestad, ett rött kort på Radetinac, en tveksamt dömd straff, en riktigt otäck skada på Elfsborgs Joakim Nilsson och sju varningar. Dessutom utgick Witry på bår. Matchen slutade med en 2-0 seger till blåränderna och det var en minst sagt svåranalyserad match i efterhand. Nedan följer spelarbetygen där skalan är 1-10 och där 4 är godkänt.

PK Bråtveit - 7

Hade, trots 94 minuter med en man mindre, inte speciellt mycket att göra. Elfsborgs offensiv var mestadels långsam och chanserna var lätträknade. PK tvingades ändå till en rätt kvalificerad räddning i mitten av den första halvleken på ett lågt skott från Cibicki samt en riktigt vass räddning på ett skott från samme Cibicki i slutet av matchen. Visade prov på fina reflexer och bra spänst. Det är den typen av räddningar han behöver göra för att behålla platsen som förstekeeper. En bra insats!

Aslak Witry - 6 (UT 45')

Matchbilden blev inte direkt till Witrys fördel i och med utvisningen på Haris. Blåränderna ställde sig med en låg backlinje och det är inte direkt ett favoritscenario för norrmannen. Visade dock att han är vass i en mot en-spelet defensivt. Halvleken blev ganska sönderryckt av avbrott vilket gjorde att Elfsborg inte lyckades få någon rytm i anfallsspelet. De få gånger dom lyckades komma in i hotfulla ytor var dock Aslak där och avstyrde med en rensning eller en brytning. Ställdes mot Cibicki ett antal gånger, men lyckades neutralisera skåningen på ett bra sätt. Blev utburen på bår, men enligt rapporterna handlar det "bara" om en stukad fot.

Jacob Une Larsson - 7 (UT 87')

Trivs helt klart när han har en låg utgångsposition och får rakar bollar på sig från motståndarna. Elfsborgs anfallsspel saknade en hel del kreativitet vilket minst sagt gynnade DIFs stabila mittbackskonstellation. Klev in resolut i nästan alla dueller och gick även vinnande ur merparten av dessa. Lugn och trygg med bollen vid fötterna och stressade inte upp sig i passningsspelet när vi återerövrade bollen. Verkade både drabbas av en känning i knät och kramp i slutet av matchen vilket motiverade ett byte. Drog på sig en ganska "nyttig" varning i den första halvleken när Elfsborg kom i ett giftigt omställningsläge. En av de bättre insatserna denna säsong!

Marcus Danielson - 8

Det är helt otroligt vilken skillnad det blir när Danielson spelar kontra när han inte spelar. Stabiliteten, inställningen och samspeltheten är som från en annan värld. Han är den där centrala biten i pusslet som alla andra pusselbitar passar med. Trots det tidiga röda kortet på Haris kände man sig faktiskt inte speciellt orolig då försvaret mer liknade Berlin-muren än några försvarsspelare i ett fotbollslag. Var en jätte i luftrummet och var en ispåse med bollen vid fötterna. Är precis den general det här laget behöver och det visar han med eftertryck i match efter match. Kan vara en av de bästa värvningarna vi gjort på flera år!

Elliot Käck - 7

Lite som med Witry så blev matchbilden inte direkt till Käcks fördel då även hans styrka ligger i offensiven. Visade dock att han kan försvara i låga utgångspositioner och att han är svårpasserad så länge han har understöd. Hade bra fart i benen framåt första kvarten och vispade även in en assist till Ulvestads 1-0 mål. En god insats defensivt och poäng framåt - en bra dag för Elliot!

Erik Berg - 8

Inledde matchen som sittande mittfältare men flyttades ner som tredje mittback efter utvisningen. Var ett monster defensivt och förlorade knappt en duell på hela matchen. Det bör dock tilläggas att Elfsborg mest slog felpassningar ut i ytterzonerna, men varje gång dom lyckades slå en någorlunda lyckad boll var Berg eller övriga mittförsvarare där och täckte upp. Blev naturligtvis nyttig längre ner i planen med sin fina uppspelsfot och blick för spelet. När han får spela med Danielson bredvid sig är han en av ligans absolut bästa mittbackar, inget snack om saken.

Fredrik Ulvestad - 8

Har "Ulven" gått och blivit en poängspelare? I fjol en enda poäng (straffmål mot just Elfsborg) men i år har han fått lite friare tyglar offensivt vilket onekligen gett utdelning. Tog en riktigt fin löpning mellan Elfsborgs backar vid 1-0 målet och visade kyla vid straffen. Bortsett från målen blev det naturligtvis en slitig match för det centrala mittfältet när dom blev en man mindre i presspelet. Krigade enormt och vann mycket andrabollar. Framåt blev det lite hämmat i och med manfallet, men han visade upp sin fina speluppfattning när han ofta höll i bollen i rätt lägen och fördelade spelet på ett smart sätt. En mycket bra insats!

Jesper Karlström - 7

Egentligen copy paste på Ulvestads omdöme. Löpte kopiöst och såg konstigt nog inte speciellt trött ut när herr Nyberg flöjtade av tillställningen. Var ofta på rätt plats när andrabollarna dök upp och var väldigt jobbig att möta i duellspelet. Var stundtals uppe som första gubbe i presspelet för att några sekunder senare vara nere och täcka ytor framför backlinjen. Visade även kyla med bollen och stressade inte iväg långa bollar utan adress när lägena blev trängda. Får ett snäpp lägre än Ulvestad pga målen.

Jonathan Ring - 5 (UT 60')

Matchbilden blev helt klart lidande för de mest offensiva spelarna. Var ganska aktiv första kvarten och lirkade in en del bollar till medspelare i intressanta ytor, men vartefter matchen led blev det offensiva bollinnehavet rätt litet. Fick ett par kontringsbollar, men det hände inte jättemycket från Rings fötter. Sprang dock mycket och tog ett nyttigt jobb i defensiven för laget. Blev lite överflödig när Elfsborgs bollinnehav växte i den andra halvleken och blev utbytt ganska tidigt. En märklig match för honom, men en okej insats!

Mohamed Buya Turay - 6

Kändes knappt som han hade bollen mer än 3-4 gånger på hela matchen, men när han väl hade den hände det saker! Först knockade han olyckligt Joakim Nilsson och minuten efter att Jon Jönsson byttes in fick han med sig en straff. Var givetvis mer tur än skicklighet då förseelsen skedde utanför straffområdet, men han hotade stundtals Elfsborgs backlinje på ett effektivt sätt. Försvann dock ur matchen i långa stunder, vilket givetvis förklaras med att hela laget ofta stod djupt på egen planhalva. Som helhet gjorde han nog ungefär det han kunde göra sett till förutsättningarna.

Haris Radetinac (UTV. 16')

Hann inte uträtta speciellt mycket, men såg otroligt taggad ut den kvart han fick vara på planen. Sprang på allt och gick in rejält i många dueller. Åkte på ett helt vansinnigt rött kort, men nog ska han kunna tygla sig bättre än han gjorde.

Bänken

Jonathan Augustinsson - 6 (IN 45')

Blev inbytt när Witry blev utburen på bår. Fick spela på fel kant vilket givetvis inte var till hans gagn. Löste dock de flesta defensiva situationerna väl och stressade inte upp sig i onödan. Uträttade inga underverk offensivt, men stod rätt i backlinjen och passerades sällan. Ett bra inhopp sett till matchbilden!

Astrit Ajdarevic - 5 (IN 60')

Blev inbytt för att försöka få laget att hålla i bollen lite mer och skapa andrum. Fick mestadels jaga boll, men när han väl hade bollen blev det oftast enkla lösningar och fina fördelningar. Slog inga direkt utmanande passningar men gjorde det enkla väl.

Dzenis Kozica (IN 87')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Kim & Thomas - 8

Blev en rätt märklig matchbild i och med den tidiga utvisningen, men tränarteamet visade att man var förberedd på alla möjliga olika scenarion. Flyttade tidigt ner Berg som tredje mittback och det blev ett helt avgörande drag taktiskt. Detta ledde till att både de centrala ytorna helt utraderades och Elfsborg tvingades då anfalla i ytterzonerna. På grund av att vi gick ner på en fembackslinje blev våra ytterbackar utpetade lite längre mot kanterna vilket även krympte ytorna där. Anfallsspelet blev givetvis ganska rakt och enkelt, men vi lyckades ändå stundtals bedriva någon form av anfallsspel trots en man kort. Glädjande att vi lyckats stänga butiken två matcher i rad och bevakat de ledningar vi försatt oss i utan att det blivit speciellt oroligt bakåt. Detta blev en knivig match där den taktiska fingertoppskänslan och matchcoachningen blev tungan på vågen. En mindre taktiskt triumf!