Dags för match: Elfsborg hemma

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 4 månader sedan

Elfsborg var förra säsongen, rent objektivt, en av de stora besvikelserna. Ett relativt namnkunnigt lag till trots blandat och ett över lag intressant spelarmaterial så presterade dom i stort sätt ingenting. I storstadsklubbarna hade det nog blåst upp till storm om det hade gått lika knackigt, men borta i Borås var det på sin höjd en liten bris som passerade. Den nya tränaren Jimmy Thelin fick trumma vidare i lugnt och ro enligt sin metodik och hela truppen såg ut att stå bakom honom. Och ledningen lika så.

Denna säsong har de inlett sådär. Truppen har tankats på med en ny skopa offensiv talang och rutin i form av Kabran, Levi och Cibicki för att nämna några. Såg själv matchen mot Blåvitt där de dominerade fram till 1-0 och föll sedan fullständigt ihop utan ett uns av organisation/grunder att falla tillbaka på. Sedan dess har de dock presterat bra. Jag såg även matchen mot MFF där de fram till Simon Olssons utvisning var det bättre laget (måste även flika in att MFF inte alls ser så bra ut som man förväntade sig inför säsongen) och kontrollerade matchbilden. Vill flika in ett varningens tecken för Elfsborg. I cupmötet tidigare i våras så såg vi prov på hur deras kvicka offensiv kan straffa en vid minsta lilla misstag.

************************

Tittar vi istället på vår nuvarande form så ser det inte supersmickrande ut med 2 kryss, 2 förluster (derbyn.,.) och en vinst mot ett klappuselt Falkenberg på de 5 senaste matchen. Men bortamatchen mot Falkenberg tycker jag ändå ska beklassas som en väldigt betryggande seger. Det är heller inte alla lag som åker dit och tar 3 så bekläma poäng med sig hem. MFF vann själva med 2-1 med nöd och näppe där för någon vecka sedan. Inför mötet med Falkenberg så var det många, mig själv inkluderat, som kände att matchen knappt spelade någon roll, men till syvende och sist så ger segern 3 poäng och vi är åter igen och nosar på toppen trots vår mindre smickrande form de senaste matcherna. Efter alla sjukdomar och skador som grasserat i vår trupp så verkar det äntligen som att det börjar lätta. Truppen är i bra slag utöver Edward som tyvärr fortfarande inte är uttagningsbar och Walker som ådrog sig en skada i derbyt mot Aik.

*************************

Dags att ta tempen på ledarstaben och det är Kim Bergstrand som står för svaren.

Har vi några ändringar i truppen inför mötet med Elfsborg gällande de som är uttagningsbara?
> Astrit är återigen med i truppen efter sjukdom.

Känns det viktigt i den här lite svvajiga fasen av säsongen att ta ledningen i matcherna?
> Man vinner 80% av matcherna som man tar ledningen i, så jag skulle säga att det alltid är viktigt!

Vad tror ni om matchen mot Elfsborg?
> Elfsborg är riktigt bra i sitt höga försvarspel och har mycket kvalite i de fem högsta spelarna. Inte lika bra defensivt längst bak, så vi hoppas kunna ha bollen högt upp i planen så mycker som möjligt. Tror många generellt underskattar Elfsborg.

Hur kan det komma sig att spelare på den här nivån så snabbt kan tappa timing och touch även efter kort frånvaro? Enligt mig bör det väl sitta i deras DNA/ryggmärg efter så många år av träning på hög nivå?
> Att spelare tappar är ibland mycket märkligt. Men det är väldigt personbundet och skiljer sig mycket från spelare till spelare. Just timingen är en färskvara och svenska spelare har generellt en låg nivå att utgå ifrån. Om inte, hade vi bara behövt träna fys och organisation.


*************************

Fotocred (omslagsbild): Erik Wibaeus