Djurgårdens IF,

ajk

AIK-anställd polisanmäler ordningsvakt: "Jag blev slagen med batong"

Fotbollskanalen

för 1 år sedan

Den senaste tiden har läget mellan polis och supportrar runt om i landet fått stor uppmärksamhet. Polis har infört vissa flaggförbud på olika allsvenska matcher, vilket har mött kraftig kritik från supporterhåll, och efter derbyt mellan Djurgården och AIK i söndags har det rapporterats om flera händelser i vilka poliser och ordningsvakter anklagas för att ha använt övervåld.

Det beskrivs också att det under onsdagen uppstod en tumultartad situation efter Helsingborg-AIK, bakom bortasektionen. AIK:s SLO (Supporter Liaison Officer, en länk mellan klubb och supportrar) John Skärlund säger följande till Fotbollskanalen:

- Man skulle försöka identifiera en person och det ville inte supportrarna, då blev det lite kaos bakom läktaren när folk försökte skydda sina kompisar.

- De stod i foajén (efter slutsignalen). Det var bara ordningsvakter till en början och sen klev civilpolis in senare och backade upp ordningsvakterna. Uniformerad polis stod bara utanför.

I tumultet fick Skärlund själv motta ett slag från en ordningsvakt, berättar han.

- En ordningsvakt gav mig en rapp över handen, säger den AIK-anställde.

- Man ska inte ge sig på personal som jobbar för klubben. Sen var väl den här ordningsvakten så uppstressad att han inte såg att jag var SLO.

Varför fick du ta emot slaget, uppfattade du det?
- De hade ju dragit batongerna och sen stod de och slog folk. Jag klev in emellan för att de inte skulle slå, för att de skulle lugna ner sig. Men han fortsatte och när jag sträckte ut handen så slog han över den.

Anledningen till att poliser och ordningsvakter klev in bakom läktarsektionen ska ha varit för att få tag i en person som man misstänker ha begått ett brott under matchens gång.

- Vad jag har hört i efterhand så handlar det om att man ville ha identifikation på en supporter som maskerat sig och eventuellt bränt pyroteknik, säger John Skärlund.

En supporter?
- Mm, mm.

Hur ser du på det?
- Det är inte riktigt proportionerligt, säger Skärlund.

- Jag, mina SLO-kollegor runt om i landet och polisen vet vad utgången blir när man försöker göra en sådan här sak. Då kan jag tycka att man kanske borde avstå och hitta ett annat sätt.

Skärlund beskriver att en obehaglig situation uppstod.

- Det var barn och "andra" supportar där, som hamnade i kläm.

AIK har, via sitt SLO-konto på Twitter, bekräftat att man redan gått vidare med det som hänt.

”Vi vill bekräfta att vår SLO  mottog batongslag från en ordningsvakt under ett försök att lugna ned en situation som uppstod i anslutning till bortasektionen efter kvällens match”, skriver AIK-kontot och följer upp med:

”Händelsen är polisanmäld. Han mår efter omständigheterna bra och hälsar stort tack till er 691 som var påplats ikväll”.

Skärlund till Fotbollskanalen:

- Blir man misshandlad, oavsett när var och hur så ska det i min värld det göras en polisanmälan. Det ska dokumenteras och få in det i statstiken, det ska inte gömmas undan. Jag gjorde en anmälan på plats. De har förhört den ordningsvakten också på plats, så han har fått ge sin version av det hela. Sen får vi se vad som händer.

Evelina Olsson, presstalesperson på polisen region Syd, berättar för Fotbollskanalen att det vid 23.30-tiden fanns en polisanmälan registrerad efter tumultet.

- Det är en anmälan om våld mot tjänsteman där målsägande är en uniformerad ordningsvakt. Brottet som beskrivs här är våld mot tjänsteman genom att en SLO i AIK utdelat två knuffar samt ett knytnävsslag mot den här ordningsvaktens överkropp, säger Olsson.

Det framgår inte av anmälan vilken SLO i AIK som anklagas för att ha knuffats och slagits. John Skärlund säger följande om ordningsvaktens anmälan:

- Den kommenterar jag inte alls. Det får visa sig framöver (vad som hänt).

För Expressen ger Calle Persson, presstalesperson på polisen region Syd, polisens syn på vad som hände vid Olympia.

- Ordningsvakter skulle göra en kontroll, där blev det ett mindre bråk och polis fick gå in för att lugna ner stämningen, vilket också skedde, säger Persson till tidningen.

Enligt Persson har ingen person "kommit till skada eller frihetsberövats".

Fotbollskanalen har sökt HIF:s arrangemangsansvarig Frederik Ericsson.