Spelarbetyg Djurgården - AIK

Beckentauer @ Blåränderna

för 4 månader sedan

Igår spelades årets hemmamatch på Tele2 Arena. Den första halvleken var en tämligen låst historia där det inte skapades något av större värde. Till den andra halvleken försvann allt vad gäller anfallsspel, försvarsspel och kämpaglöd. En otroligt svag insats som helhet. Betygsskalan är som vanligt 1-10 där 4 är godkänt. Varning för att en del av betygen kan vara i affekt.

PK Bråtveit - 4

Hade knappt något att göra alls i den första halvleken. Något enstaka ingripande precis i slutsekunderna var det enda som undertecknad lyckades uppfatta. I den andra halvleken hade han egentligen inte speciellt mycket mer att göra. AIK skapade i princip två målchanser på hela halvleken och på dessa gjorde dom två mål. Tycker inte PK kan lastas för något av målen. Han blev tyvärr totalt blottad av sitt lag. 

Aslak Witry - 3

Hade det inte lika kämpigt defensivt som mot Helsingborg, men det berodde mer på att AIK inte var lika sugna på att kliva framåt än att Witry var stark defensivt. Framåt vet jag inte ens om jag såg honom skapa något alls. Något enstaka inlägg till en AIK-back möjligtvis. Var betydligt osynligare än vi är vana vid. Slog bort väldigt många enkla passningar dessutom. Underkänd.

Jacob Une Larsson - 4

Vann de flesta duellerna i själva spelet och var nog i ärlighetens namn ett snäpp vassare än tidigare, vilket visserligen kanske inte var någon bedrift. Goitom och Lahne lyckades inte vaska fram speciellt mycket, men försvarsspelet vid båda målen osade osynk och brist på koncentration. Man kan inte släppa in såna enkla mål mot en såhär stark motståndare. Räddade ett friläge från Lahne precis i slutet på den första halvleken vilket räddar hans betyg.

Fredrik Ulvestad - 2

Vill börja med att klargöra - är fullt medveten om att han inte är en naturlig mittback. Var helt okej i den första halvleken där han kändes förhållandevis stabil, men i den andra halvleken lös orutinen av positionen igenom enormt. Blev förbispelad många gånger och kändes otajmad i många dueller. Stod och sov totalt vid 0-2 målet och ett sådant slappt försvarsspel får inte förekomma på den här nivån. 

Elliot Käck - 3

Fick lite ytor att trycka fram i under den första halvleken, men anfallen stannade upp gång på gång. Antingen blev det ett risigt försök till inspel eller så drogs tempot ner och anfallet rann ut i sanden. Hade inte jättemycket att göra defensivt men kändes inte synkad med resten av backlinjen. 

Kevin Walker - 4 (Ut 46')

Det hände tyvärr väldigt lite när Kevin fick bollen. Tempot i det konstruktiva passningsspelet var överlag för långsamt från samtliga mittfältare. Defensivt kändes det inte speciellt farligt, mest för att laget agerade lite mer organiserat i den första halvleken. Blev utbytt i paus med en befarad känning och slapp därmed närvara på planen under raset i den andra halvleken. Det räddar hans betyg.

Jesper Karlström - 2

Detta var riktigt svagt. Slog en helt galen passning i slutet på den första halvleken vilket gav Lahne ett friläge som räddades av Une. Tog för ovanlighets skull inte jobbet defensivt vilket syntes på 0-1 målet när AIK fick en alldeles för stor yta mellan mittfält och backlinje. I det konstruktiva passningsspelet var det inte mycket att plussa. Slog bort många passningar, såg loj ut när han var bollförare och lyckades inte skapa ett dyft som hotade AIK. En riktigt svag insats.

Astrit Ajdarevic - 1

Det berodde nog förmodligen på bristen av alternativ, men det är för mig helt obegripligt att Astrit fick 90 minuter igår. Såg ut att ha laddat upp med Pringles hela helgen, för har fanimej inte sett ett tyngre löpsteg i ett derby. Tog knappt en enda löpning för laget och slog bort nästan varenda offensiv passning han försökte sig på. Verkade inte bry sig ett dugg om matchens betydelse och gjorde sig inte direkt superpopulär i supporterled med sitt nonchalanta kroppsspråk och inställning. Måste bänkas tills han orkar springa mer än en french hotdog och förstår vad det handlar om att spela för den här klubben. Den sämsta insats jag sett i ett derby sen Tauer bytte ut sig själv 2009.

Haris Radetinac - 4 (UT 83')

Det hände inte mycket framåt från Haris fötter, men han tog åtminstone jobbet som han alltid gör. Vände, vred och försökte men laget var totalt statiskt och det var därmed ett totalt hopplöst läge att försöka skapa något. Hoppas han får fortsätta starta då han åtminstone visar att han vill något.

Mohamed Buya Turay - 2

Detta var ingen höjdare. Var i stora stunder väldigt statisk och när han väl löpte sig till en fri yta och fick bollen så slog bort den till bollkallen bortom sidlinjen. Hotade inte AIK ett dugg utan sprang mest runt och såg frustrerad ut. Fungerade inte alls i spelet med bollen och såd osynkad ut med resten av laget. En riktigt dålig insats.

Jonathan Ring - 4 (UT 91')

Kom runt på AIKs högerkant ett par gånger i den första halvleken, vilket var roligt att se. Hade ett helt okej passningsspel och kändes nästan lite småfarlig när han hamnade i en mot en-lägen. Försvann helt ur matchen i den andra halvleken, tror inte ens jag såg honom ha bollen en enda gång. Intentionerna i den första halvleken var dock de enda som en djurgårdare hade framåt på hela matchen.

Bänken

Nicklas Bärkroth - 3 (IN 46')

Blev efter paus inbytt mot Walker. Benen trummade på, men han kom sällan runt på vänsterkanten. Försökte sig på ett par inspel som blev totalt misslyckade.

Jonathan Augustinsson (IN 83')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Dzenis Kozica (IN 91')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Kim & Thomas - 2

Det var givetvis tufft när Danielson tvingades avstå derbyt. Går egentligen inte att klaga på laguppställningen, men det fanns en hel del utöver det som var under all kritik. Rörelsen på de offensiva pjäserna fanns inte, den offensiva spelidén gick inte ens att hitta med stjärnkikare och försvarsspelet vid de avgörande lägena skrek nybörjarmisstag. Ytorna bakom och framför backlinjen har blivit vår stora akilleshäl och det känns som motståndarna gång på gång bara spelar in en boll på vinst och förlust och lyckas vara livsfarliga varje gång. Dessutom verkade det verkligen inte som att tränarna lyckades motivera spelarna att ta jobbet som krävdes igår. Lyckas man inte motivera sitt lag i den största matchen för säsongen har men en lång väg kvar att gå. Att Kozica dessutom fick hoppa in med en minut kvar kan i det närmaste klassas som ett hån mot honom. Vad är ens tanken med det bytet? Det kändes som att dom fullständigt sket i matchen efter 0-1 målet. Dags att sluta beklaga sig utåt och leverera på planen. De senaste insatserna har varit plågsamma att bevittna.