Spelarbetyg Helsingborg - Djurgården

Beckentauer @ Blåränderna

för 5 månader sedan

På måndagskvällen begav sig laget och cirka 600 supportrar ner till Skåne för bortamötet med nykomlingen Helsingborg. En relativt stabil första halvlek följdes upp med en andra halvlek som förmodligen var den sämsta prestationen hittils denna säsong. Laget kom dock undan med hjärtat i halsgropen och lyckades till slut få med sig en poäng hem till Stockholm. Nedan följer spelarbetygen där skalan är 1-10 och där 4 är godkänt.

PK Bråtveit - 5

Lite märklig match för PK. Behövde egentligen inte göra någon riktigt svettig räddning då Helsingborg var ganska oskarpa i många avslut. Dock hade han bra spel med fötterna och plockade ner de enkla bollarna på ett tryggt sätt. Såg lite tvekande ut på en utrusning när Bjarnason hade ett friläge i slutet på matchen, men avslutet gick turligt nog i stolpen. Är givetvis helt chanslös på målet. Var totalt sett en av de bättre blåränderna för kvällen.

Aslak Witry - 4

Gjorde en ganska bra första halvlek. Hade en hög utgångsposition och var sedvanligt giftig i spelet runt straffområdet. Stod för ett riktigt fint inspel till Buyas 0-1 mål och var stundtals riktigt frejdig på sin kant. Man såg dock tidigt tendenser till att HIF började hitta in i ytor runtomkring honom, vilket utvecklade sig till en ren och skär mardröm för Witry i den andra halvleken. Helsingborg hittade in bakom honom gång på gång och hotade konstant därifrån. Fick inget vidare understöd i försvarsspelet, vilket vi nog lärt oss att han behöver. Var dock inte skyldig till kvitteringsmålet då någon måste följa med i löpningen Max Svensson tog. Klarar sig med godkänt på grund av den första halvleken.

Jacob Une Larsson - 3

Har sedan återkomsten från skadan inte varit sig själv. Stod för en ganska bra insats mot Norrköping, följde upp den med en svag insats mot Hammarby och stod för en nästintill lika svag insats igår. Inte lika uppenbara markeringsmissar men stod på hälarna vid kvitteringsmålet och kändes allmänt svajig defensivt. Var ganska resolut och vårdad i den första halvleken, men någonting hände med hela laget i halvtid. Var ofta väldigt passiv och sen in i duellerna vilket ledde till att HIF fick återerövra bollen gång på gång. Hade en ängel på axeln när han upphävde offsiden i samband med att HIF gjorde ett helt korrekt mål på ett friläge men som konstigt nog dömdes bort för offside. Överlag tycker jag Une uppträdde för instabilt och osäkert för att få ett godkänt betyg.


Erik Berg - 4

Har de senaste 2 matcherna inte sett lika trygg och stabil ut. Förklaringen tror jag stavas Marcus Danielson. Ska dock givetvis kunna göra det bättre även utan honom, speciellt med tanke på vilken klasspelare detta är. Mot Helsingborg gjorde Erik en ganska bra första halvlek där det kändes som att försvaret ofta stod samlat och inte slets isär på samma sätt som i den andra halvleken. Uppspelen kändes mestadels kontrollerade och ytorna för HIF var trånga. I den andra halvleken var det i princip det motsatta. Enkla passningar satt inte, positionsspelet var en total hönsgård och ytorna för HIF var oceaner. Drog på sig en otroligt korkad varning i ett onödigt läge och är därmed avstängd i derbyt på söndag. Var ett litet snäpp bättre än sin mittbackskollega, men klarar inte godkänt med några hästlängder.

Jonathan Augustinsson - 2

Är detta samma spelare som 2018? Går knappt att känna igen och ser ut att ha ett självförtroende i samma nivå som ett öppnat paket fiskpinnar i nedersta fryslådan. Gjorde inte bort sig riktigt lika mycket i den första halvleken, men såg samtidigt väldigt osäker och tveksam ut i passningsspelet. Såg rädd och stressad ut så fort han fick bollen och oftast blev det ett stressat uppspel på ingen alls med en defensiv omställning som följd. I den andra halvleken vet jag inte ens om han har ett enda rätt. Lyckades med att bryta någon passning och slå någon passning till en medspelare, men utöver det var det en riktigt svag insats. Tappade dessutom markeringen totalt på Jönsson vid kvitteringsmålet. Tycker stundtals det ser ut som att Jonis spelar skadad då han inte löper lika mycket och framförallt inte lika snabbt. Känns som att något hämmar honom just nu, men svårt att sätta fingret på vad det är. Man förstår varför Käck hittils varit nummer ett denna säsongen.

Jesper Karlström - 3

Efter att hittils gjort sin kanske bästa säsong i DIF-tröjan stod Karlis för sin, med god marginal, sämsta insats 2019. HIF satte en hög press och det centrala mittfältet kunde inte riktigt hantera den pressen. Karlis slog bort ganska många passningar och kom ner alldeles för långt i banan. Dessutom drällde han med bollen ett antal gånger vilket ledde till bolltapp och HIF-målchanser. Tycker konstigt nog han var en av få spelare som inte totalt grävde ned sig i den andra halvleken, men hans insats sett till 90 minuter är tyvärr för dålig för att ge något annat än underkänt. Bara knyta näven och komma igen mot Solna!

Fredrik Ulvestad - 5

En av få spelare som agerade någorlunda stabilt sett över hela matchen. Inledde väldigt bra i den första halvleken och fick även en hockeyassist till 0-1 målet. Hade även själv ett par riktigt bra chanser som han kanske borde förvaltat bättre. Bland annat ett skott från nära håll i den första halvleken, men han såg ut att få bollen lite konstigt på foten. Säker och stabil i passningsspelet då han sällan krånglar till det i svåra lägen. Nästintill den enda som inte verkade slå blind-passningar var och varannan sekund. Får löpa kopiöst matchen igenom och såg rätt trött ut i slutet av matchen, vilket inte var speciellt konstigt. Kommer undan med hedern i behåll (utan att på något sätt glänsa) och tar sig in på någon sorts inofficiell topp 3-lista över bästa spelare denna kväll. 

Kevin Walker - 4

Fick återigen starta efter att ha fått agera inhoppare i derbyt. Var väl inte den som skämde ut sig mest, men gjorde väl inte heller någon bländande insats. Var lugn och trygg i den första halvleken och hittade fram med en del smarta passningar. Följde med bra i anfallen och gick ofta på genombrott bakom Helsingborgs backlinje. I den andra halvleken var det lite mer Hawaii då passningarna spreds lite utan adress. Defensivt uppstod det fler ytor för Helsingborg att operera i och det kändes inte som vi hade någon större koll på vad som hände mellan mittfältet och backlinjen. Försvann lite ur matchbilden då Helsingborg fick äga bollen större delen av halvleken. Klarar sig undan med godkänt, men Kevin kan mer än såhär. 

Jonathan Ring - 4 (UT 90')

Var lite tillbaka i sitt "gamla jag" igen. Kladdade en del med bollen och var inte så beslutsam i de avgörande lägena. Dock har han stundtals ett bra driv med bollen och passningsspel med övriga mittfältare. Det som jag tyckte var glädjande att se var att han krigade otroligt mycket mer jämfört med tidigare. Hemåtlöpningarna såg väldigt tunga ut i slutet men han tog ändå jobbet för laget. Precisionen och synken i de avgörande passningarna satt tyvärr inte riktigt, vilket drar ner hans betyg något. Gör inte på något sätt sin sämsta match, men kan bättre än såhär.

Mohamed Buya Turay - 6

Kom mycket mer till sin rätt i den första halvleken jämfört med många matcher tidigare. Löpte precis som vanligt en hel del i djupled, men denna kväll fick han även en del bollar att jobba på. Tog en väldigt fin löpning i samband med 0-1 målet och tycker personligen han borde fått målet. Hotade på egen hand Helsingborgs backlinje och var ett ständigt orosmoln med sitt enorma presspel. Tyvärr stod övriga laget lite för långt ner i banan för att det skulle ge någon utdelning i form av bollvinster. Fick inte speciellt många klara målchanser, men var som vanligt effektiv när lägena väl dök upp. Var bästa djurgårdare för kvällen. 

Astrit Ajdarevic - 3 (UT 62')

Astrit har onekligen blandat och gett hittils. De senaste matcherna har han sett långsam ut i både tanke och kropp. Passningarna har ofta blivit för komplicerade och lösningar för att frigöra ytor har uteblivit. Igår var inget undantag. Fick starta som lite flytande ytteranfallare och på förhand kändes det som en spännande position där han skulle få mer tid med bollen. Utfallet blev inte riktigt som man förväntat sig, utan han såg fortsatt trött och trög ut när han väl fick bollen. Dessutom blev defensiven på högerkanten lidande då Witry inte är den starkaste spelaren defensivt. Blev inflyttad centralt till den andra halvleken och då försvann han helt ur matchbilden. Behöver höja sig rejält, för detta är en spelare som ska styra vårt spel och göra lite som han vill. Blev helt korrekt utbytt efter en dryg timmes spel.

Bänken

Haris Radetinac - 4 (IN 62')

Hoppade in med en halvtimme kvar och hann väl i ärlighetens namn inte uträtta speciellt mycket. Syntes inte till jättemycket, men samtidigt var matchbilden sådan att HIF ägde bollen och DIF fick inrikta sig på omställningar. Fick en del bollar att jobba på men lyckades inte skapa något av värde då medspelarna oftast inte följde med framåt. Gjorde inte bort sig men det hände inte mycket heller.

Dzenis Kozica (IN 90')

Spelade för kort tid för att betygssättas.

Kim & Thomas - 3

Matchplanen kändes i den första halvleken ganska väl uttänkt. Vi skulle försöka bedriva ett tålmodigt passningsspel men samtidigt försöka hota i djupet med Buyas snabbhet mot Helsingborgs något långsamma mittbackar. Till en början föll det väl ut med ett tidigt ledningsmål och ett i övrigt helt okej passningsspel. Mittfältet fyllde ofta på bra i anfallen och det kändes som laget var väl synkat i många situationer. Dock föll spelet ju längre halvleken gick och det var långa delar i den första halvleken då vi slog bort alldeles för många passningar i uppbyggnadsfasen. I den andra halvleken föll spelet ihop totalt. Den relativt trygga defensiven var som bortblåst och ytorna mellan lagdelarna var enorma. Det kändes som laget var överallt och ingenstans och vi lyckades aldrig få stopp på Helsingborgs skärande passningar. Från TV-håll syntes det tydligt att HIF ville åt ytan mellan ytterback och mittback och vi gick i den fällan gång på gång. Vid ledningsmålet kom HIF igenom alldeles för enkelt och där kändes det som att vi var steget efter vid tre situationer i rad. Pressen fungerade inte enhetligt utan Helsingborg kunde gång på gång spela sig igenom oss utan större problem. Jag kan tycka att det i just denna match blev för mycket ändringar och försök till taktiska genidrag istället för att bara spela vidare som man gjorde i den första halvleken. Det verkade bli för mycket direktiv från spelarna att ta in vilket ledde till att de mest basala delarna i spelet föll bort totalt. Poängtappet och den otroligt svaga andra halvleken tycker jag till stor del får anses vara en taktisk missräkning då spelarna inte alls verkade förberedda på att Helsingborg skulle öka tempot och energin i presspelet i den andra halvleken.