Intervju med DIF ikon

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 7 månader sedan

Det finns dagar när jag känner mig som en "vanlig" människa och sen finns dagarna när jag får chansen att prata med en riktig Djurgårdsikon. Dessa specifika dagar känner jag mig oerhört lycklig över att bli påmind om vår förening, historia och alla dom som uppträtt i våra lag. Idag är en sådan dag. Kan räkna mina idoler i Djurgården på en hand från 60-talet fram till idag, men det här är en av dom. Vi kör igång med en faktaruta och en lite matigare presentation än vanligt!

 • Namn: Per Nils Anders Grönhagen
 • Född: 22 maj 1953
 • Bor: Täby
 • Sysselsättning:Nybliven Pensionär. Men mycket att stå i, dock inget som ger inkomst
 • Spelarkarriär: 1969 till 1972 i Kramfors-Alliansen (Debuterade som 15 åring i div 3). Två sejourer i GIF Sundsvall, 1973 till 1975 samt 1984 till 1985 och däremellan bar han den vackra blårandiga tröjan.
 • Tränarkarriär: GIF Sundsvall mellan 1986 och 1989 samt 1999 och 2001. 1990 till 1992 tränade han IFK Sundsvall. Djurgårdens IF mellan 1994 - 1996 samt säsongen 2006. Elfsborg mellan 2002 och 2003 Elfsborg (03 tog han sin titel när de vann cupen). 2004 tränade han Brommapojkarna och mellan 2007 och 2009 var han i Fredrikstad i Norge.
 • Bästa match i vår tröja: Efter en längre titt i minnenas kammare så kom jag på det. 4-0 mot aik på Råsunda 1978. Spöa gnaget är det bästa vi vet!
 • Bästa säsong hos oss: 1979 (slutade med en femteplacering)
 • Bästa spelare du haft i samma uppställning hos oss: Tommy Berggren. (Det långa svaret: Jadu, bra fråga… hmm Curt Ohlsberg hade ju fina fötter. Sven Lindman var en järnkamin. Kjell Samuelsson ytterligare en. Hasse Holmqvist kom fram precis när jag bestämde mig för att sluta. Men om jag nu bara får ta en så blir det Tommy Berggren. Vi var ju oerhört framgångsrika tillsammans. Fick ju till och med spela i landslaget ihop. En härlig person. Laglojal och oöm.)
 • Specifik minnesvärd situation i någon av alla roller hos oss: Det finns ju många. Både som spelare, ledare samt som tränare. Men ok,som tränare när vi gick upp igen 1994 och mer i nutid var det väl anställningen av Högmo det som sticker ut.

 

För min del är jag ju imponerad av alla roller han haft hos oss.

 • Spelare mellan 1976 och 1983. "Grönis" garvade lite när han skulle försöka summera antalet matcher. "Måste ha varit mellan 200 och 250 stycken iallafall då det var färre lag i Allsvenskan när jag lirade".
 • 60 eller 61 gjorda mål, trodde "Grönis" efter att igen ha skrockat åt frågan. Svårt att minnas exakt.
 • Tränare mellan 1994 och 1996 samt en sejour 2006
 • Klubbdirektör mellan 1997 och 1998, samt tf sportchef under tiden
 • Styrelsemedlem mellan 2013 och 2016 innan han blev bortvald

 

Den säsongen när ni hade Bengt Persson som tränare, som jag tyckte var oerhört kompetent, så gick det ju både bra med attraktivt spel. Varför försvann han?

Ja, det var något geni som ville ersätta honom med Alan Ball. Och det visade sig ju bli katastrof. Bengt gick ju sen till Hammarby och lyckades bra även där.

Har du haft några allvarliga skador i karriären?

Slet korsbandet 1980. 9 månader med gips. När jag tog av det var benet samma storlek som min arm, sa Anders och skrattade gott vid minnet.

Minns du något speciellt från din tid som tränare?

Ja, vi hade ju Bosse och Nebo då. De fullkomligt ÖSTE in mål och assists. Sen gick ju Nebo till aik och började kalla sig aikare (?!). Dessutom var det han som värvade Nikolic (Marko, tidigare ungdomsspelare i DIF) till dom.

Det sas att du ville fortsätta i styrelsen?

Ja, det ville jag. Men jag är väl obekväm. Jag ville att ungdomslagen och A-laget skulle integreras. Att vi skulle lyfta upp våra egna spelare mer istället för att dom går till andra lag. Vi hade många spelare i U-Landslagen. Min tanke var då, och är fortfarande, att om vi får upp egna förmågor så ökar känslan av samhörighet. Så snackade vi ihop oss att vi trodde det var en av hockeyns framgångsrecept, Stockholms killar. Strategin måste vara att låta ungdomarna blomma hos oss i stället för hos våra konkurrenter

Men, inte finns det väl någon som skulle motverka att ta upp egna spelare?

Nej, inte så. Men jag ville att de skulle växa med A-laget och träna tillsammans med dom. Så många tränare det finns nu för tiden så skulle man kunna köra olika grupper några dagar i veckan. Få in nytt friskt blod som andas DIF. "Nu får du se till så vi får fram egna produkter!", sa jag till Ola (Danhard) när han började. Han mötte ju också en del motstånd i början.

Är det inte naturligt att det blir lite motsättningar, dessutom ett friskhetstecken, när många saker ska ändras?

Jo, självklart. Fast ungdomar som får ett finger kan knipa hela handen bara om dom får chansen. Sen dessutom skulle ingen av dom dra iväg om vi slogs om en titel mitt i säsongen. Personligen är jag trött på att sälja bort våra titelchanser allt som ofta.

Är det inte just försäljningarna som gjort oss ekonomiskt starka?

Jo, självklart. Självklart var det rätt val. Men precis på samma sätt som MFF bestämde sig för att inte sälja spelare i titelrace så skulle jag vilja att vi bestämmer oss för samma sak. Vi vill vara topp 3 och borde kunna vara topp 3 hela tiden. Men då måste vi och våga satsa på det sportsliga.

När jag sökte på dig så såg jag en presskonferens där du presenterade PO som tränare. Enligt forumsanningen så var det BoA som anställde sin polare PO?

Nej, det var så att jag hade varit på resor i Norden, framförallt Norge, och sökt tränare. Sen kom kallduschen från verksamhetsberättelsen att vår ekonomi var kass. Då gick det inte med utländska välavlönade tränare. Då sökte vi en trygg svensk tränare istället och valet föll på PO som kom med en trygg och genuin grundspelstil och som även var inne i det svenska lagtänket. Bosse hade ju självklart inget emot att PO kom, men han (Bosse) var inte inne ännu då. Han anslöt först strax därefter.

På tal om presskonferenser så passade jag på att se en annan. Närmare bestämt den när du anställt kultmannen Högmo.

Ja, det var en riktigt rolig/annorlunda historia!

Forumsanningen sa "en flaska whiskey på bordet, vi lämnar inte förrän vi är överens"?

Hahaha, riktigt så var det inte. Men inte så långt från sanningen. Jag var nere i Italien med hela min familj för att fira min 60-års dag. Fick då en blixtmöjlighet att få Högmo. "Nu får du komma hem till mig", sa jag. Han reste till mig efter att jag hade fixat en biljett till Sverige. Han var redan på plats när jag kom från Italien. Sen snackade vi. Mycket och länge. Vi kände ju varann sen min tid i Norge. Men visst slank det ner en och annan whiskey (skratt). Vi kom överens ca 02:30 på natten. 11.00 var presskonferensen och sedan var det bara åka direkt till Arlanda och ner till familjen i Italien igen.

Wow! Det kostar att ha ansvar i en klubb?

Ja, men för mig (han stannade till en stund) så är Djurgårn min klubb. Jag har i stort sett aldrig fått skit. Bara kärlek. Familjen vet ju om att det är såhär, så det var en självklarhet att göra det.

När du pratar så där, hur känner du inför halvtidsintervjun med JO i somras?

Jag tycker kritik är sunt. Det hör till. Men INTE externt i det forumet. Internt kan man väl till och med säga mycket mer än så.

Hur ser du på nya tränarna?

Tycker det ser oerhört bra ut. Jag tror mycket på dom. Hade ju förresten Thomas (Lagerlöf) i BP mitt år som jag var tränare där.

Vad tror du om 2019?

Som jag var inne på tidigare så tycker jag att vi har bra kompetenta tränare. Bra ekonomi. Bra spelare. Slipper vi skador, har lite flyt och om publiken dyker upp så kan det räcka långt!

Hur ser du på framtiden?

Lite samma svar som jag har varit inne på tidigare. Spelar vi korten rätt så ska vi alltid slåss om topp 3!

Vad betyder supportrarna?

Allt! På min tid var det ju nästan bara derbyna som var riktigt stora publikmatcher. Man måste älska det. Glädjas. Inte pressas.

Hur följer du vårt lag idag?

Jag ser alla matcher. Men kanske bara 8-10 på plats. När jag satt i styrelsen såg jag allt på plats. Nu är det skönt att ibland gotta sig framför TV:n istället.

 

En och en halv timmes samtal blev det. För min del så är det stort att få prata med/intervjua en ikon som "Grönis". Han tycker, tänker och andas DIF i allt han gör. Han följer oss och vill oss allt gott. När jag pratade med Hugo så har han gjort en resa från supporter till professionell. I "Grönis" fall så är han ju numer "bara" supporter. Jag är dock helt säker på att om vi som förening någonsin behöva hans hjälp i framtiden så skulle han stå först i ledet.

Jag är tacksam för detta samtal. Som jag hoppas att jag återgett på ett korrekt sätt. Fick ett halvt löfte om att vi kunde träffas någon mer gång, på riktigt. Dessutom så sa han att han skulle försöka, via sina kontakter, se till att jag kunde få en intervju med en annan DIF hjälte.

När jag avslutar denna intervjus sista redigeringar så är Anders på väg o se en annan av mina favoriter,Djurgårdaren, Magnus Uggla

Så tack, Anders. Hoppas vi ses på Tele 2 i år!