Inför Allsvenskan: BK Häcken

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 6 månader sedan

Första gången jag försökte mig på en "inför match"-intervju för Blårändernas räkning så var det just Häcken vi mötte. Både Sonny (sportchef) och Andreas var väldigt tillmötesgående och schyssta. Precis på samma sätt nu. Jag gillar Andreas Alm. Rak. Inga undanflykter. Kanske för att han även säger det obekväma. Det som några tycker är gnäll. En fråga jag har haft till alla tränare jag haft förmånen att prata med är ifall man alltid måste låta positiv hur det än ser ut. Andreas tycker jag ger bäst svar i Allsvenskan på den typen av analys.

Fyller på med lite intryck från semifinalen mot Häcken lördagen den 16/3. Var en kanonmatch. Förmodligen den bästa jag sett så tidigt på säsongen. Eftersom det är Häckens dag, så håller jag mig till deras prestation. Deras målvakt håller hög Allsvensk klass. Rasmus Lindgren och vår bekanting Joona Toivo är ju väldigt säkra där bak. Adam Andersson påminner en del om vår egna högerback Aslak. Var en härlig duell i vem som sprang mest de två emellan. Falsetas är Falsetas. Tycker han passar mycket bättre in i Häcken än hos oss. Erik Friberg har sitt lätta steg och känsliga fötter. Mohamed, Paulinho och Jeremeff är hög Allsvensk klass i deras offensiv. Utöver det så har dom den spelaren som jag tycker minst om i Allsvenskan, Yasin. Måste dock skriva att det som jag ruttnat på med honom är dom ständiga filmningarna. Mot oss, i lördags, såg han grymt stark ut, med bibehållen teknik, så tror jag han blir en matchvinnare för Häcken många matcher i årets Allsvenska. Lägg då till att Irandust inte var med mot oss, som jag anser har högst högstanivå i Allsvenskan. Sen med den bänken, ja dom blir inte och leka med. Som mitt tips säger så tror jag inte att övriga topplagen får slappna av för mycket, för då nyper Häcken titeln. På tal om Irandust så tror jag han kommer bli Häckens dyraste försäljning. Han kan själv avgöra låsta matcher. För mig är det en fröjd att se den pojken spela fotboll.

Jag tror att Häcken blir livsfarliga i år.

 • Lag: BK Häcken
 • Tränare: Andreas Alm
 • Spelare ut: Elvis Lindqvist, Emir Bosnic , Kevin Ackerman, Lukas Hedlund , Ali Suljic , Emil Wahlström, m fl
 • Spelare in: Kwame Kizito , Ahmed Yasin , Oskar Sverrisson , Ali Youseff(Uppflyttad från U-19 ), m fl
 • Motstånd i premiären: Malmö på bortaplan

 

Hur är läget och stämningen i laget? Har ni några skador som kommer påverka de inledande omgångarna?

Vi har varit rätt förskonade från skador i backlinje och på centralt mittfält men tyvärr haft Alexander jeremejeff och Daleho Irandust borta efter deras landslagsspel i januari plus att Nasiru Mohammed och Viktor Lundberg haft skador från ifjol som hindrat dem att ha en perfekt försäsong. Den som är mest i fara för seriestart är Irandust.

Hur kommer ni att formera laget? Någon formation som ni föredrar? Te.x 4-4-2, 4-3-3 eller kanske 3-5-2?

4-3-3 var vi och Hammarby rätt ensamma med ifjol och efter deras framfart under våren och vår under hösten tror jag att fler lag kommer att spela varianter på det systemet, kändes som att DIF gjorde det redan i slutet av förra året med ambitionen att lämna 4-4-2 till 2019 till exempel. Sedan finns det ju tusen varianter på 4-3-3, ska vi kliva till något annat i delar av matcher eller perioder av säsongen så är 3-4-3 närmast till hands. Vi har i år även möjlighet med två tydliga forwards att spela 4-4-2.

Ponera att du fick möjligheten att ändra på valfri sak i Allsvenskan, vad skulle de då vara?

Förbjuda struptag, haha.

Vilket lag tror du vinner Allsvenskan i år? Och vilka lag tror du åker ut?

Det är lättast att tippa att de tre lag som lägger mest pengar på sin trupp gör upp om guldet till slut, Malmö, AIK och Norrköping. Sedan finns det andra lag med större truppbudget än oss som kommer att utnämna sig till främsta utmanare. Vi kommer att jaga alla dessa för att vara redo om de inte maximerar sin verksamhet. Det vore kul med en rekordjämn allsvenska. Jag brukar säga att hälften av nykomlingarna åker ur, om det är två, nu är det tre så jag säger väl en eller två av nykomlingarna.

Om du fick välja valfri spelare till din trupp från något annat lag i Allsvenskan, vem hade du då valt?

Hosam Aiesh, Östersund, fick som tonåring a-lagsavtal med BK Häcken och utifrån hur vi idag spelar och hur vi vill utveckla spelet skulle han kunna spela på flera positioner hos oss, han har också ett driv i sitt spel som smittar av sig på ett helt lag och det ser ut att finnas få gränser för vad han kan uppnå.

Beskriv din fotbollsfilosofi med tre ord.

Det får bli fem: Explosiv i tanke och rörelse.

Vem tycker du är Allsvenskans mest underskattade spelare?

Det är vår kapten, Rasmus Lindgren. Han har troligen stor respekt hos de allsvenska spelarna men när det ifjol skulle delas ut pris för bästa försvarare 2019 så var han inte ens nominerad och utifrån säsongen han gjorde borde det göra honom till den mest underskattade i serien. Rasmus ledde ett lag och en backlinje som släppte in näst flest mål, han var en av två mittbackar i det offensivaste laget i serien, vilket innebar att han blev exponerad för anfall på ett helt annat sätt än de lag som spelade med fembackslinje … plus att han är ruskigt bra i det offensiva spelet.

Vilken plats tror du att ni kommer sluta på i årets Allsvenska?

Jag tror vi kommer att tippas i snitt femma eller sexa. Om vi får en jämn allsvenska och vi själva kan vara skonade från skador, så hoppas vi vara med i striden om topp-tre-platserna lika länge som ifjol, in i det sista.

 

  1. Häcken
  1. Norrköping
  1. Östersund
  1. Hammarby
  1. Kalmar
  1. Sirius
 1. Örebro
  1. AFC Eskilstuna 16.