Säsongsbetyg 2018: Mittfältare

Beckentauer @ Blåränderna

för 10 månader sedan

Nästa lagdel till rakning: mittfältet!

Fredrik Ulvestad - 6

Inte många visste vem norrmannen var när han anslöt i vintras. Ett bra CV med spel i Premier League och i det övriga ligasystemet i England lyfte dock något på ögonbrynen. Gjorde en riktigt bra vår och var en av få som fortfarande orkade hålla uppe fanan någorlunda under den tunga sommaren. Avslutade säsongen med att vara skadad ett antal matcher vilket gav lite smolk i bägaren när helheten ska summeras. Var precis den spelartyp vi behövde få in - en tvåvägsspelare som prioriterade det defensiva ansvaret före offensiva utflykter. Stark i närkampsspelet, mycket bollvinster och otroligt bra på att hålla i bollen. Det enda man egentligen har att klaga på är att det blev lite för mycket sidledspassningar, men det märktes tydligt att det offensiva ansvaret helt klart inte var ämnat att läggas i hans händer. Gjorde väldigt sällan en dålig insats, utan hade en konsekvent väldigt hög lägstanivå. Hade inte heller riktigt rollen att få sticka ut åt andra hållet, utan har visat sig vara en sån där spelare som bara går in och gör jobbet dag ut och dag in. Ett bra nyförvärv!

Bästa match: Malmö hemma (Sv Cupen)

Sämsta match: Kalmar hemma

Jesper Karlström - 3

Det blev inte Karlis år - i år heller. Har länge hört till skaran som sett potential i honom, men efter denna säsong är det bara att krypa till korset och erkänna att han inte är bra nog för att spela i ett DIF med toppambitioner. Gjorde, precis som resten av laget, en rätt bra vårsäsong men när det väl började knaka i maskineriet var han mer en direkt anledning till det snarare än att han försökte knyta näven i fickan och lyfta gamnacken. Gick länge före Walker i hackordningen, vilket såhär i efterhand kändes en aning konstigt när man sett till Karlis prestationer. Slog bort alldeles för mycket passningar och var ibland en ren och skär säkerhetsrisk på grund av detta. Man har liksom stått och väntat på att han ska leverera de här svepande crossbollarna i 4 år, men de har aldrig kommit. Behöver nog se sig om efter en ny klubb, för med 2018 som utgångspunkt var det helt enkelt inte tillräckligt bra. Tålamodet har ibland en gräns, tyvärr.

Bästa match: AIK borta (Sv Cupen)

Sämsta match: BP hemma

Kevin Walker - 5

När Kevin förlängde med oss förra hösten såg han nog inte framför sig hur han skulle vara tredjeval på det centrala mittfältet. Trots att speltiden blev mindre än tidigare år tycker jag han visat stark karaktär och gjort många bra insatser. Blev mot slutet av säsongen mer och mer ordinarie, dels pga Ulvestads skada men också för att Karlström petats. Har kört vidare på den tidigare inslagna vägen med starka fasta situationer och ett bra passningsspel. Dock svårt att ge ett högre betyg sett till att han inte spelat mer än 13 matcher från start.

Bästa match: Örebro hemma

Sämsta match: Häcken borta

Kerim Mrabti - 6

Egentligen gör inte Kerim någon superbra säsong, men när man kollar tillbaka på vilka matcher han gjort mål i så är det bland annat Cupderbyt mot AIK, Cupfinalen mot Malmö, derbyt mot Bajen och Göteborg borta. Har varit viktig i stora matcher, men även haft långa perioder där det inte alls gått att känna igen honom. Personifierade den svacka laget befann sig i under sommaren och där får han helt klart ett stort minus. Repade sig mot hösten där han gjorde 4 mål på 4 matcher och även höjde sig enormt i själva spelet. Sitter på ett utgående kontrakt, men frågan är om inte chanserna ökar för en förlängning nu när Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf ryktas ta över tränarposten?

Bästa match: Göteborg borta

Sämsta match: Kalmar hemma

Jonathan Ring - 4

Redan efter första intervjun var det folk som tvivlade på att Ring skulle vara ett bra nyförvärv. Avsaknad av karaktär och utstrålning var det första utlåtandet i supporterkretsar. Under våren visade han dock att han kanske skulle kunna bli en fin ersättare till Mange. Efter våren kändes det som att i princip allt låste sig för Jonathan. Har genomgående visat fin teknik och haft bra driv med bollen, men det har varit alldeles för många matcher där det inte skapats ett dyft från hans kant. Stack under sensommaren upp med en briljant insats mot Hammarby, men därefter fortsatte formsvackan i princip säsongen ut. Poängmässigt var det givetvis otacksamt att upprepa Manges skörd, men att enbart ha gjort ett mål sedan sommaruppehållet är under all kritik. Vårsäsongen, derbyt mot Bajen och Cupfinalen räddar dock hans totalbetyg till godkänt.

Bästa match: Hammarby borta

Sämsta insats: Häcken borta

Haris Radetinac - 5

Vi var många som hoppades att Haris skulle återvända till sitt gamla jag med en hel försäsong i benen och ett gott förtroende från Özcan. Den totala succén uteblev dock och tyvärr känns det som vi redan fått se det bästa av honom. Har totalt sett gjort en rätt bra säsong, men han har stått och stampat i lite för många matcher. Lite samma mantra som med Jonathan Ring fast att Haris jobbat mer för laget och varit jämnare säsongen igenom. Inte speciellt djupa dalar men inte heller speciellt höga toppar. Skillnaden på en bra respektive en dålig Haris har alltid varit hur väl han hanterar inspelen i boxen samt avsluten och där har det i år varit lite för dålig kvalité för att ge ett högre betyg än en 5:a.

Bästa match: Hammarby borta

Sämsta match: Kalmar hemma

Dzenis Kozica - 3

Var på förhand ett av våra mest spännande nyförvärv, men har hittils varit en flopp. Har stora delar av säsongen, med all rätt, varit petad. När han fått chansen att slå sig in i startelvan har han ofta inte ens varit nära att ta den. Har stått för ett par rätt bra insatser, men överlag har han varit alldeles för lite involverad i spelet och inte alls visat samma egenskaper som han gjorde i J-Södra. Svårt att svara på om det varit Özcans spelsätt som inte passat honom eller om han bara inte har någon kemi med laget, men klart är att han måste höja sig ett antal snäpp för att ha något med en startelva att göra 2019.

Bästa match: Göteborg borta

Sämsta match: BP hemma

Nicklas Bärkroth - 4

Lite som en blixt från klar himmel presenterades Nicklas i somras. Enligt Bosse var tanken att han skulle ansluta först denna vinter, men tydligen möjliggjordes en affär tidigare än väntat. Inledningsvis såg det ganska trögt och styltigt ut, men började sakteliga jobba sig in i laget och avslutade säsongen som helt ordinarie. Har visat prov på sin patenterade snabbhet och jobbat väldigt hårt i presspelet, men det har tyvärr inte renderat i någon större poängskörd. Har känts lite bortkommen som anfallare där han inte riktigt fått de djupledsytor han behöver för att komma till sin rätt. I vissa matcher har han dock blixtrat till och gjort bra insatser, men som helhet känns hans första tid rätt intetsägande. Varken dålig eller superbra.

Bästa match: Norrköping borta

Sämsta match: Kalmar hemma

Omar Eddahri - 3

Har inte spelat speciellt mycket, men i ärlighetens namn vet jag inte hur stor skillnad det hade gjort om han spelat mer. Känns som man kan få lite vad som helst beroende på vilket humör han är på. Kom in på ett korttidskontrakt och har mestadels varit skadad, men när han väl spelat har han inte direkt gjort något häpnadsväckande intryck. Lite för mycket kladd med bollen och för dålig poängskörd för att han ska gneta sig upp till ett godkänt helhetsbetyg. Vi vet alla vilken nivå Omar kan hålla, men denna höst har han inte nått upp till den nivå man kan förvänta sig. Om Kim Bergstrand och Thomas Lagerlöf tar över efter Özcan var detta nog dessutom det sista vi fick se av Omar, på ett tag åtminstone.

Bästa match: Örebro borta

Sämsta match: AIK hemma

Edward Chilufya - 4

Blir lite konstig bedömning på Chili eftersom han spelat så otroligt lite, men har trots allt fått göra ett gäng inhopp och förtjänar då ett utlåtande. Han har helt klart visat att han är en unik talang med otroligt fin snabbhet och bra teknik, men har fått spela på tok för lite för att kunna utvecklas på ett optimalt sätt. Hoppas han får visa upp sig mer under 2019, för om det vill sig väl kommer denna kille kunna bli riktigt bra inom några år.

Bästa match: Sirius hemma

Sämsta match: -

Besard Sabovic - Spelade för lite för att betygssättas

Hampus Finndell - Spelade ingenting