Intervju med vår nya tränare Thomas Lagerlöf

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 9 månader sedan

Jag fick tillgång till Thomas tid en gång till. Ville ställa lite frågor från supporterperspektiv och även ta pulsen på hans tankar inför vår säsong 2019. Vi börjar med lite bakgrundsfakta!

  • Namn: Thomas Olof Lagerlöf
  • Civilstånd: Sambo
  • Barn: 1 flicka på 11 år och två pojkar som är 9 respektive 16 år.
  • Bor: Nacka
  • Spelat i klubbar: Moderklubb är IFK Österåker och därefter Aik, BP och FC Lyn
  • Meriter som spelare: Svensk mästare med Aik 92 och 98. Spelade i BP när de för första gången gick upp i Allsvenskan.
  • Tränat klubbar: Assisterande i Aik 2008. Huvudtränare Väsby United 2009 till 2011 och Sirius 2012-2018.

 

Välkommen till Sveriges bästa klubb!

Tack så mycket!

Hur är läget med dig?

Det är bra, samtidigt som jag börjar bli lite sliten nu. Ska bli skönt med semester nu. Försöka släppa allt ett tag. Eller, jobbar ju då med, men blir på ett helt annat sätt än när man är hemma.

Ska du åka bort då? Med familjen?

Ja, vi åker ner till Spanien.

Är du och Kim helt klara med allt i Sirius?

Ja det kan man nog säga. Lite småsaker kvar. Kommer säkert höras då och då på mobilen, men i stora drag så är vi det.

Visste du när jag intervjuade dig sist (inför sista Allsvenska matchen DIF - Sirius) att du skulle bli tränare för oss?

Nej. Eller… Vi hade fått en första förfrågan. Vi har internt pratat om att träna DIF (om alla bitar föll på plats) och att det vore en utmaning som kittlade extra mycket. Henke och Bosse har gjort ett kanonjobb. Skulle vara härligt att få jobba ihop med dom!

Så det blev ett spontant "ja" när ni blev tillfrågade?

Ja, till att få veta mer. Att börja förhandla. Vi ville ju självklart veta vad dom ville och vad som förväntades av oss. Men det gick snabbt.

Vår gemensamma vän sa att han skulle skicka ett kort till din farsa på dig i DIF kläder med ett enda ord "ÄNTLIGEN". Har det hänt?

Haha, ja, han sa det. Men jag har inte fått några kommentarer om det hänt iallafall.

Ok. Med det du vet idag, vad behöver vi för förstärkningar till truppen?

Det självklara är ju att vi behöver en målvakt då Isak slutat. Vi är även tunna på ytterbacken. Vi har ju bara Johan Andersson och "Jonis" där. Sen är vi ju tunna på forwardssidan, där det även låter som vi kommer bli än tunnare där med tanke på dom rykten som florerar.

En av våra mest pålästa skribenter på Blåränderna (JissoZacke) vill ställa en fråga om det finns någon taktisk pricip ni aldrig avviker ifrån? Exempelvis ensam 9a, inverterade yttrar, offensiva ytterbackar osv?

Vi vill vara starka centralt. Vi har hitintills aldrig spelat 4-4-2 men det är inget statement, utan vi har lagt vårt spel utifrån truppen. Kunskapen och förmågan på truppen avgör. Med det sagt vill vi ha vänsterfötter på plan. Vi vill ha spelare som är passningstrygga. Dom som spelar på kanten får gärna bryta in. Överlappningar är alltid effektivt. Lämna sin plats för att skapa övertalighet och på det stället skapa våra lägen. Vi vill ha spelare som kan styra tempot i matchen med sina passningar.

När Johan A gick till oss kändes det inte som ni blev besvikna. Han har ju knappt spelat för oss i år. Hur ser du på Johan? Kommer han få chansen?

Alla kommer få chansen under försäsongen att visa att dom vill vara med. Johan var helt suverän i superettan och ägde sin kant. Han är suverän på att överlappa och ta bollen i steget. Gör ju då många poäng också. För offensivt är han en toppback/ytter. Men det defensiva för oss i Sirius räckte inte riktigt till när vi gick upp i Allsvenskan.

Men om man har ett jävligt bra mittlås, kan man inte ha en ytterback som är sämre defensivt?

Jo, självklart. Överallt i världen så spelar ytterbackar som är starka offensivt. Kolla på Marcelo i Real Madrid. Kan ju knappt försvara, men grym som offensivt vapen.

En sak jag undrar över. Är det nödvändigt när spelarna/tränarna intervjuas efter en match där det inte gått bra och då svarar något i stil med "gick inte så bra idag men vi taggar till nästa"? Den typen av svar när man torskar mot råtta känns oengagerat.

Här kändes det som Thomas inte riktigt förstod vart jag ville komma. Han sa "vi kommer alltid då och då förlora fotbollsmatcher. Då måste man tagga till nästa!"

..jag menar direkt efter match. Måste man då i egenskap som förebild eller påvisa något för t.ex sponsorer och dylikt vara så jävla mediatränad?

Nej, det behöver man inte. Man får bli förbannad. Eller glad. För ibland torskar man fast man gjort en bra match. Ibland vinner man när man inte varit så bra. Gäller att vara ärlig mot sig själv o supportrarna. Alla vet ändå sanningen

En sak som varit uppe på våra forum, som jag också undrar lite över, är varför tränar man aldrig på eftermiddagar/kvällar då alla matcher infaller under den tiden?

Vi kommer ha en del träningar på eftermiddagar, som vi redan hört inte var så populärt. Men generellt är det så att på morgonen så är man utvilad och minst sliten. Förmågan att ge allt är som högst. För vi vill ha spelare som "kommer till jobbet" varje dag. Tränar man hårt och i ett högt tempo så är återhämtningen viktig. Därför är morgon/förmiddagsträning bäst och mest vanlig tror jag.

Utifrån vad du vet om spelarna och deras egenskaper; tror du att någon av våra centrala mittfältare kan spela på ett annat sätt än vad vi gjort i närtid?

Alltså Ulvestad, Kevin och Karlström är alla bra fotbollsspelare. Men vi tycker att dom är väldigt lika.

Men kan ni tänka er att använda dom på ett annat sätt?

Ja, självklart. Vi tror det finns mycket utveckling att hitta hos alla 3, men vi behöver andra typer. Om Besard eller Hampus är dom lär vi ju få se under försäsongen.

Supportrar (de som lever efter mottot "DIF oavsett" eller "div 2 - Djurgår'n ändå") är ju väldigt pålästa idag. Kunniga. Vill veta mer. Få svar på frågor. Hur ser du på det?

Ni har ju en oas här på Kaknäs. Folk är alltid välkomna att fråga, prata, undra (självklart utanför träningsplanen, min anmärkning). Vi har kört det i Uppsala också. Vi VILL ha engagerade supportrar. Det är ju dom som avgör om matchen blir en fest eller begravning. Supportrarna….. Det var en stor anledning till att vi ville hit. Passionen.

När en match är avgjord. Hur ser ni då på att slänga in en yngling så han i matchsituation kan visa vad han går för?

Vi gillar att spela ungdomar, men inte för ålderns skull. Dom måste vara tillräckligt bra. Dom måste visa på träning vad dom vill. Men om vi behöver göra ett byte och har en 25+ som vi vet vad vi får ut av och en 20+ som är obeprövad, då tar vi nog 20+. För i matcher ser man ju vad dom verkligen går för. Ingen kommer in på plan på ålder och talang. Dom kommer in om dom visar med sin träning att det är dit dom vill komma.

Hur många chanser ska en etablerad spelare få? Får en etablerad vara en "sopa" utan o bli petad om talangen inte visat allt på träning?

Jadu, så otroligt många parametrar som spelar in. Vi som tränare vill vinna. Spelarna vill vinna. Alla vill spela. Så en dag i veckan är dom lagkamrater, övriga dagar konkurrerar dom om en startplats. Spelare har samma kriterier som alla andra människor dom vill ha rättvisa. Att bara slänga in nån då, det förstör förmodligen gruppdynamiken. Alla ska förtjäna sin plats, så länge man lyckas med det, får man gruppen med sig. Även dom besvikna.

Vad känner du att ni vill genomföra i DIF?

Vi vill göra Tele2 till vår borg. Motståndarna ska inte gilla att komma dit. Supportrarna ska tillsammans med spelarna blåsa dom av banan första 25. Inget gå ner till mittplan och vänta. Vi ska pressa. Publiken blir engagerad och lyfter oss så vi orkar mer. Publiken orkar mer i ett hjul som aldrig stannar. Vi ska få motståndarna att vara illa till mods, på vår borg.

 

Här avslutar vi intervjun. Så ett STORT tack till Thomas för hans tid.

Personligen så tror jag att det här blir bra. Jag tycker dom säger rätt saker utan att smöra. Dom brinner för uppdraget. Dom vill vinna med DIF. Dom tycker Henke och Bosse är bra. Dom gillar varann sen länge. Jag tror vi går mot vår nästa storhetstid som under Snuffe/Zoran!