Säsongsbetyg 2018: Försvarare

Beckentauer @ Blåränderna

för 10 månader sedan

I den förra krönikan presenterades säsongsbetygen för målvakterna. Hoppar man upp ett hack i banan hittar vi försvararna. Nu är det deras tur att synas!

Niklas Gunnarsson - 5

Har fått agera backup större delen av säsongen och har ungefär gjort det man förväntat sig i stort. Kan gå in på nästan vilken position som helst utan att göra bort sig, men tillför heller ingen större offensiv kreativitet. Har mestadels fått agera högerback och då har det ofta känts som att han i grund och botten är en mittback. Sköter ofta det defensiva väl med noggrant markeringsspel och pondus, men offensivt finns det mer att hämta. Egentligen är det inte Niklas fel att han bara får en 5:a, för sett till hans styrkor ska han inte spela högerback. Kontraktet löper ut vid årsskiftet, frågan är om han stannar kvar eller söker sig vidare?

Bästa match: Norrköping borta

Sämsta match: Kalmar hemma

Marcus Danielson - 7

Har påpekats ett antal gånger, men detta är förmodligen det bästa nyförvärvet för året. Har mer eller mindre konsekvent varit riktigt bra säsongen igenom (förutom den kollektiva kollapsen mot Häcken borta). Har varit otroligt svårpasserad i man mot man-spelet, vunnit det mesta i huvudspelet och dessutom visat sig ha en fin passningsfot. Har bidragit starkt till att vi lyckats släppa in betydligt färre mål i de stora matcherna. Är i en ålder där en flytt utomlands kanske inte ligger speciellt nära till hands, utan förhoppningsvis får vi behålla Marcus åtminstone kontraktstiden ut. Känns i dagsläget som nummer ett i mittförsvaret.

Bästa match: Hammarby borta

Sämsta match: Häcken borta

Jonas Olsson - 6

Hade en lite märklig säsong där han inledde helt okej, gjorde en rätt svag sommar och avslutade med en stark höst. Som helhet gör Jonas en bra säsong. Var ett monster i flera stora matcher, bland annat bortaderbyt mot Bajen. Har ofta agerat som den naturliga ledare han är vilket förmodligen varit en av anledningarna till att vi ungefär varit lika bra defensivt i år som förra året. Hade ett par matcher under sommaren där det inte riktigt stämde, men kom tillbaka starkt med sin pondus och vinnarskalle. Jonas djurgårdssejour får bedömas vara en lyckad tid där han kommit in med kämpaglöd, vinnarmentalitet och en stark röst i omklädningsrummet. Kommer lämna ett tomrum efter sig som vi måste försöka ersätta.

Bästa match: Hammarby borta

Sämsta match: Kalmar hemma

Jacob Une Larsson - 6

Blir en lite konstig bedömningsnivå på Une eftersom han fått hoppa runt på så många olika positioner under säsongen. Som mittback har han varit ungefär lika bra som under 2017 och det märks tydligt att detta är hans naturliga position. Har inte riktigt tekniken och den offensiva skickligheten för att axla ytterbacksrollen. Som ytterback har han gjort det bra utifrån vad man kan förvänta sig, men tyvärr faller han något pinnhål i betygsskalan beroende på att han ofta spelats på en missgynnande position, vilket inte direkt är Unes fel. Konkurrensen om mittbacksplatserna har varit stenhård och undertecknad kan tycka att det känts lite märkligt att förpassa vår mest lovande mittback till en onaturlig position. Bara hoppas vi får behålla Une över 2019 och att han då får spela som mittback så mycket som möjligt.

Bästa match: Häcken hemma

Sämsta match: Häcken borta

Erik Johansson - 6

Det var knappt så man trodde sin ögon när ryktet dök upp om att Erik Johansson var nära att skriva på för oss. En så pass meriterad spelare, dessutom i en rimlig ålder, kändes mer eller mindre som en utopi för vilken allsvensk klubb som helst. När han väl anslöt märktes det tydligt att han var på en lite högre nivå än alla andra. Dock kom Erik in i en period då laget höll på att dippa formmässigt, vilket även påverkade hans insatser inledningsvis. Fick starta som mittback och gjorde det stundtals bra, men ett par tveksamma insatser samt en envis ljumskskada senare så blev han uppflyttad på det centrala mittfältet. Inledde med att göra en helt magisk insats i derbyt mot Bajen där han kändes som klippt och skuren för rollen. Blev sedermera human även på den positionen även om han ändå gjorde det bra. Sammanfattningsvis gjorde Erik ett rätt spretigt första halvår där topparna varit utom denna värld men där dalarna kanske varit lite för låga för att ge ett högre betyg än en 6:a.

Bästa match: Tveklöst Hammarby borta

Sämsta match: Kalmar hemma

Jonathan Augustinsson - 6

Inför säsongen kändes det oroligt att vi inte hade någon backup till Jonis, men när man stänger igen boken för 2018 måste man ändå säga att han gjorde det över förväntan. Tycker fortfarande vi hade kunnat ha en till naturlig vänsterback för att laget inte skulle bli lidande när Jonis var frånvarande, men när han väl spelade gjorde han det huvudsakligen med besked. Har visat att han kan slå fina inlägg, ta jobbet som krävs och även är stabil defensivt. Dessutom har Jonis längden för att kunna vinna dueller i luften. Kort och gott gjorde han en bra säsong.

Bästa match: Kalmar borta

Sämsta match: Häcken borta

Felix Beijmo - 6

Känns lite märkligt att ha med en spelare som bara spelade halva säsongen, tydligen så märkligt att han glömdes i bort i det första utkastet. MEN, självklart ska vår nya gamla Rasck få sig ett utlåtande också. Felix följde upp ett fantastiskt 2017 med att göra ett bra 2018 också. Kändes kanske något störd under våren av all flyttrykten, men visade upp en väldig mognad och kunde ändå spela ut stora delar av sitt register. Flög fram på kanten på samma sätt som föregående år, men kändes kanske inte lika noggrann i de avgörande lägena. Fick avsluta sin tid i DIF med att vinna cupen innan flyttlasset gick till Bremen.

Bästa match: Malmö hemma (Sv Cupen)

Sämsta match: BP borta

Johan Andersson - Spelade för lite för att betygssättas

Matteo Catenacci - Spelade ingenting

Alexander Abrahamsson - Spelade ingenting