Inför DIF - Aik

DIF är Nr 1 Alltid Oavsett @ Blåränderna

för 1 år sedan

Jaha, då var det dags för möte med vår största antagonist. Hatobjektet. Vår tvillingklubb. Några av mina bästa vänner är gnagare (vilket känns om stundom overkligt). Jag som är så trevlig, har aldrig kunnat gratulera dom till deras klubbs framgångar. Ibland är jag en liten människa. Aik ligger i detta nu etta i Allsvenskan. Dom är "klara" guldmedaljörer enligt samtliga experter, ibland även bland "vanliga" supportrar. För min del är det inte över innan den feta damen sjunger. Jag tror verkligen att vi, Mff och Öfk kan slå dom. Om det sker så kommer upploppet bli oerhört intressant. Förra matchen förlorade vi. Dock hade Jonas "konstiga förklaringar" (lex verktyg/vapen) Eriksson dömt den alldeles solklara straffen på Haris så tror jag vi hade nått oavgjort.

Nu är det iallafall dags igen. Personligen tror på vinst trots vårt bedrövliga spel sedan vi körde över vraken. Har läst lite om forumiter som börjat känna mer antagonism mot vraken, för mig är det som en piss i Missisippi om man jämför med det jag känner för orcherna ute i Solna. Nu över till den sedvanliga faktarutan!

 

Klubbnamn: AIK (Allmänna Idrotts Klubben)

Grundade: 15/2 1891 (Fotboll 1896)

Hemmaarena: Friends Arena Solna (publikkapacitet: 50 000)

Titlar: 11 SM Guld (senast 2009). 8 cupvinster (senast 2009) samt 1 titel i supercupen 2010.

Sportchef: Björn Wesström

Tränare: Rikard Norling

Tabellplacering i Allsvenskan: 1a med resultatraden (M/V/O/F/MS/P) 25-17-7-1-46-14-58

Kända för: Vunnit publikligan flest ggr i Sverige (39 ggr)

Historiska matcher mot DIF: För MIG är en av dom matcher jag kommer ihåg var cupfinalen 2002. Enorm holmgång. Jag hade sämsta platsen på Råsunda. På övertid så fick jag äntligen betalt för min pissplats. En långboll på Johan Elmander. Han och Aiks mittback sprang sida vid sida, jag såg på ögonen desperationen när han insåg att Johan skulle hinna före. Ett perfekt inlägg till Louay Chanko och resten är underbar eufori för mig (sorg för min gnagarpolare).

Skyttekung i AIK: Henok Goitom 12 mål Plats i maratontabellen: 3a

Allsvenska säsonger: 89

Kuriosa: Hade Stockholms Stadion som hemmaplan 1912-1937

 

Jag har haft lite problem på slutet att få kontakt med sportchef eller tränare för att ta pulsen inför matchen. Nu så fick jag dock tag i Björn Wesström som överraskade mig genom att svara på alla frågor jag ställde, dessutom utförligt. Jag är tacksam mot Björn för den tiden o bemötandet han gav mig!

Läget i laget? Har ni några skador och/eller avstängningar?

När detta skrivs (onsdag) så har vi inga skador. Heradi Rashidi är avstängd i nästkommande match.

Är ni nöjda med säsongen så långt? Hade ni uppsatta mål? Tror ni att ni når dom?

Två missade mål i form av final i Svenska Cupen och gruppspel i Europa League. Hoppet lever i Allsvenskan att komma topp-tre. En spelare har A-landslags debuterat vilket uppfyller spelarutvecklingsmålet.

Hur ser ni på matchen mot DIF?

Vi förbereder oss för en helt jämn match där lagen kommer att jobba lika hårt och därför avgör skickligheten resultatet för dagen.

Personligen så har jag har alltid varit imponerad av Per Karlsson. Inte spektakulär, men sätter (i mina ögon) inte en fot fel. Vad är det hos honom som gör det?

Per är en av få spelare jag haft som verkligen sätter en stolthet i att spela försvarsspel, det gör att han är har en spets som få andra har, men alla lag värdesätter.

Oscar Linner. När ni bestämde er för att satsa på honom, hur ser ett sånt beslut ut? Går du och tränaren ihop? Får han fler chanser än en etablerad spelare skulle fått, när ni bestämde er?

Beslutet att satsa på Oscar har flera dimensioner, först görs bedömningen om vi tror att hans kapacitet är tillräcklig i förhållande till dom sportsliga mål vi sätter, den bedömningen gör jag och Chefstränaren. Sen balanseras lagdelen och truppen på ett sätt som gör att han får det utrymme och den back-up som behövs för att nå sin potential, vilket är mitt jobb. Med dom två besluten verkställda ingår fler chanser för Oscar som en del av metoden för att lyckas få honom att uppnå sin potential.

När du planerar en säsong,kan det ändras om konkurrenter gör något ni inte räknat med?

Nej, planeringen bygger på våra förutsättningar och möjligheter.

Hur många säsonger i förväg ligger din planering?

Vi bygger en övergripande treårsplan, sen bryter vi ner den i halvårsplaner utifrån möjlighet till justering via transferfönsterna.

I media så har jag kunnat läsa att Aiks satsning i år är ett form av all in. Stämmer det? Får ni dra ner på satsningarna till nästa år OM det inte blir guld?

Vi har aldrig kommunicerat på det sättet, det är andras tolkningar. Vi spenderar inte pengar vi inte har och eftersom vi gjorde ett kraftigt överskott 2017 så var möjligheterna större att investera 2018. Mäter man ett enskilt år kan det givetvis både vara ett stort överskott eller underskott, men över en treårsperiod är målet att generera ett överskott.

När jag intervjuade Andreas Alm och frågade om hur det var att vara tränare i idyllen häcken mot det stormiga Aik så sa han att han älskade energin i Aik, men i idyllen så fick man hitta på egna sätt att "piska" sig till framgång. Finns det tillfällen då det skulle vara skönt att inte nagelfaras i allt man gör av, ofta, fans som inte ser verkligheten eller helheten?

Jag är på en plats i arbetslivet som jag jobbat hårt för att nå därför funderar jag väldigt lite hur det skulle vara att arbeta under andra förutsättningar. Som ansvarig behöver en av mina starka egenskaper vara att prioritera rätt frågor oavsett vad dom som står utan helheten brinner för för frågor. Jag har hellre passion än likgiltighet runt mig.

Var ser du Aik om 5 år? Nationellt och internationellt?

Aik har varit topp-tre i allsvenskan dom senaste sju åren, jag vill att det skall omsättas i ett frekventare gruppspel i europaspelet och att det i sig gör att klubben går att vidareutveckla. Truppsammansättningen med hälften av spelarna från Stockholm kommer vara densamma för att befästa identiteten ytterligare.

 

Jag tycker fråga 5 gav ett intressant svar med tanke på våra diskussioner om ge talanger chansen.

Jag har, för dom som tycker om att läsa vad allsvenska tränare tycker om olika saker, en överraskning nästa vecka. Men digert material KAN göra att det drar ut på tiden. Vill också skriva att jag kontaktade BoA igen, men fick inget svar (ännu). Han har alltid hållit sina löften till mig, så jag tror fortfarande att intervjun kommer bli av! Men, förmodligen är det lite annat att lägga fokus på inom vår kära förening just nu.

Krossa gnaget!