Sju tankar efter Djurgården - IFK Göteborg "

Svenskafans

för 3 månader sedan

Låt oss få det negativa från kvällens match överstökat redan på direkten:

1. Domsluten

Dagens domarteam hade en fabulöst svag match och uppvisade i vissa ögonblick en direkt vekhet inför vad som faktiskt var glasklara situationer. I en 50-50-match, om ens det, lyckades de ge Djurgården 75 % av alla frisparkar, helt förneka existensen av två straffsituationer och hitta en utvisning på Giorgi Kharaishvili där de flesta andra såg en något sen kollision på mittplan. Den ojämna nivån och böjligheten inför hemmalagets publiktryck var direkt oprofessionell och oallsvensk.

2. Blåvitts icke-försvar på inspel från sidan

En gång är ingen gång, sägs det, men idag utgjorde andra matchen och minst tredje och fjärde insläppta målen där inspel från sidan blev avgörande. Inte nödvändigtvis för att anfallarna råkade vara starkare än våra försvarare, utan för att försvararna inte ens är där utan har missat både boll och spelare. Just den sortens situationer måste vi kunna försvara bättre.

3. Goin' Loco with Nzuzi Toko

Nzuzi Toko var idag precis allt det där vi efterfrågade när vi inte visste om vi hade de pengarna att lägga på en rejäl, hård, erfaren defensiv mittfältare med orubbligt mod och perfekta avvägningar i tacklingarna. I 40 minuter käkade han upp allt i en 25 meters radie runt mittpunkten. Vi hoppas nu att skadan är kortvarig, för det vi såg gav både blodsmak och mersmak!

4. Benjamin Nygren fortsätter leverera

En av Allsvenskans både största och förmodligen mest sympatiska unga talanger fortsatte sitt stim av både poäng och ruskigt bra matcher på topp för IFK Göteborg. Idag var målet ett typiskt måltjuvsmål, men Nygren skapade enormt mycket både åt sig själv och andra. Den ödmjuka men rättframma attityden har han lånat från en annan av våra just nu allra mest älskade anfallare, och den får han gärna fortsätta odla. Benjamin Nygren kommer gå långt. Se honom spela i verkligheten medan du kan.

5. Tänk att alla har sin sämsta dag mot Blåvitt...

Även om poängskörden så här långt varit mindre än vad vi velat, och med dagens resultat i ryggen definitivt mindre än vi förtjänat, så är det en sak som varit genomgående i de lag vi mött: de har alla tyckt att de haft en ganska dålig dag med förhållandevis få chanser att göra mål. Man börjar enna nästan tänka att det kanske är Blåvitt som gör sina lag ineffektiva. Inför säsongen pratade Poya mycket om att man ville vara proaktiva och styra lagen man möter till andra ytor och situationer än de som gynnar dem. Tanken hägrar är att det kanske är precis det vi börjat få se i Blåvitt den här säsongen.

6. Utvecklingen

När vi i vår intervju med Poya inför allsvenskans start ställde frågan hur det ser ut om allt stämmer var det en sak han betonade mer än annat: ett lag med konstant utveckling genom hela säsongen, som aldrig stannar upp och slutar utvecklas. Efter första matchens bottennapp mot AFC Eskilstuna var det många som oroade sig för hur vänsterkanten såg ut. Även om det finns mycket mer att hämta så var det vi såg en vänsterkant som ryckt upp sig markant. I minut 25 täcker Wernersson upp luckan som uppstår i försvaret extremt väl och oerhört värdefullt. Blåvitt av idag fastnar inte i sina misstag och svagheter, vilket känns som en viktig skillnad mot många tidigare (och ofta högre avlönade) upplagor.

7. En mästerlig prestation

Det är möjligt att detta var ett typexempel på den sortens matcher som ett mästarlag vinner - bakåtpressade i 87 minuter, och sedan slår man in segermålet. Åtskilliga djurgårdare lär vilja få det till det imorgon (de har inte mycket annat att ta med sig från den här matchen), men den här matchen var också typexempel på en annan sorts matcher: hur ett mästarlag förlorar. Med total dominans i 90 minuter, med en man utvisad och en domare som inte kunde hittat ut ur en telefonkiosk. Det här var en överkörning, med undantag för två stolpträffar och ett visselpipsutrustat stolpskott. Om Blåvitt förlorar för att man spelar så här vill jag se Blåvitt förlora fler gånger.
Läs hela artiklen på Svenskafans