Del 1: Dalkurd FF & Degerfors IF

Svenskafans

för 3 månader sedan

Text: Nils Cedman • Layout: Filip Persson


Dalkurd chockade Hammarby när Robin Tranberg satte 1–0 efter fem minuters spel i vinterns cupmöte. Till sist blev det ändå förlust och uttåg.

Det har hänt mycket i det Dalkurd som trillade ner från Allsvenskan inför denna säsongen. En hel drös med spelare har lämnat, och därpå har en ny tränare också tillsatts i Paul Olausson, som närmast kommer från norska Kongsvinger. De tyngsta spelartappen hittas i Eero Markkanen som lämnar för spel i Indonesien, ytterbacken Simon Strand som lämnar för Elfsborg och mittbacken Henrik Löfkvist som flyttar till Småland och Kalmar.

Bland alla värvningar finns det många som ansluter från klubbar i Allsvenskan: Andreas Andersson, målvakt från Östersund, Frank Ahrin, forward, också han från Östersund, Christopher McVey, högerback från Elfsborg, och Joseph Ceesay, offensiv mittfältare från Djurgården. Intressant att notera är att snittåldern på dessa nyförvärv ligger på 22,5. Det går alltså att urskilja att Dalkurd vill värva ungt och börja om på nytt.

Förutom de många värvningarna från Allsvenskan finns också en intressant värvning i Simon Alexandersson, 26-årige anfallaren som i fjol gjorde åtta mål på 16 matcher för Brage innan flyttlasset gick till Norge och Kristiansund. Där uteblev succén, och nu är han tillbaka i Sverige med Dalkurd som klubbadress. Bland dem som finns kvar från förra året hittar vi bland annat Ferhad Ayaz, 24-åringen som nyligen i en intervju med Fotbollskanalen berättade att det finns utländskt och allsvenskt intresse för honom.

I cupen plockade man sex av nio poäng i en grupp med Hammarby, Eskilsminne och Varberg. En insats som lovade gott – Dalkurd pressade länge Hammarby på Tele2 Arena och hade ledningen med 1-0 innan Hammarby vände. Men som sagt: Dalkurd är ett ungt och nytt lag 2019, och ett lag som är svåra att bedöma i detta nu. Men Dalkurd har gång på gång visat att de snabbt kan växla om och år efter år prestera resultat. Hur det blir 2019 återstår att se, men jag blir inte förvånad om det är ett lag för övre halvan av tabellen.

Värvningar som sticker ut:
Andreas Andersson (Östersund) Simon Alexandersson (Kristiansund)

Tunga spelartapp:
Eero Markkanen (PSM Makkasar), Simon Strand (IF Elfsborg), Henrik Löfkvist (Kalmar FF)
Erik Björndahl kom på delad andraplats i Superettans skytteliga 2018 och har hittat nätet även under försäsongen.

Se upp här, säger jag. Kom på en sjunde plats i fjol, en placering som hade kunnat bli bättre då man under långa delar av säsongen låg uppe vid topp fem. Imponerade på mig i matcherna mot ÖIS under förra säsongen, trots att ÖIS gick segrande ur båda matcherna. Har fått behålla stommen i laget med bland annat Erik Björndahl, Viktor Götesson och Oliver Ekroth. Nyligen blev det klart att förra årets succéback Kevin Wright lämnar för Örebro i Allsvenskan, ett mycket tungt tapp.

Den största värvningen Degerfors stått för under värvningsfönstret är Jacob Ortmark från Brommapojkarna. Den 21-årige centrala mittfältaren finansierades delvis av fansens pengar, och i och med Ortmarks allsvenska rutin är förhoppningarna stora på honom. Förra året spenderade Ortmark i Gefle, där det blev två mål och en assist på 13 matcher. Degerfors har också fått behålla två lån från förra säsongen, Christos Gravius som lånades ut på nytt från AIK, och Erik Lindell som nu efter ett antal säsonger i Degerfors nu officiellt tillhör klubben.

I Svenska cupens gruppspel hamnade värmlänningarna i samma grupp som Malmö, Öster och Falkenberg. Det gick inget vidare, noll poäng blev det efter tre förluster. men trots missen i cupen så ska Degerfors inte räknas bort. Visade potential redan förra året som sagt, och den potentialen har stor chans att utvecklas till denna säsong. Inget lag för topp tre, men kan myckert väl hamna topp fem.

Värvningar som sticker ut:
Jacob Ortmark (Brommapojkarna) Erik Lindell (Norrköping)

Tunga spelartapp:
Kevin Wright (Örebro SK)Nästa del i vår motståndarkoll kommer i morgon, den 23 mars. Då med fokus på GAIS och Halmstad.
Läs hela artiklen på Svenskafans