Slutspelsbloggen: Lundskog tippar kvartsfinalerna” Jag säger bara håll i hatten, det är dags för kvarten”

Svenskafans

för 3 månader sedan

Våren är äntligen här hockeyvänner, ännu är det något kylslaget i marsluften. Men ute på hockeyrinkarna kommer det att bli glödhett. Efter världens längsta maratonlopp eller SHL:s grundserie om ni så vill så har vi nu nått fram till det riktiga smörgåsbordet. 8 lag som nu kommer att kunna gå över lik för att nå framåt. Och jag måste säga att det var länge sedan jag var så förväntansfull. Och säg den hockeyälskaren som inte är det? Jag säger bara Brendan Shinnimin, orkanen Roger Rönnberg mot tromben Peter Andersson, The Sylvegårds och Bulan Boys. Tifon i Kinnarps Arena, klockan slår klockan slår Djurgår´n gjorde mål, Torparock i Karlstad och Van-Halen synth i Malmö. Tränarkäbbel, käpparkrig och grus i spelargångarna. Situationsrum, utspel av Dick Axelsson och giffgranskningar. Känslor brinnande likt en majbrasa. Jag säger bara håll i hatten, det är dags för kvarten.
 
Färjestad-HV71:
De grönvita från Karlstad visade under grundserien att de är de mest kompletta laget i hela serien. En urstark målvaktsduo signerad Werner och Svensson. Seriens kanske bästa back i Jese Virtanen och en offensiv som sprudlat. Mot ett HV71 som har åkt berg och dalbana i hela tabellen, sparkat tränare och både lyft och landat i Jönköping. Ska jag vara ärlig så tror jag att det är en uppgift som Färjestad kommer att städa av relativt enkelt. Man har en högre spetskompetens på alla plan egentligen. Samtidigt så tror jag inte att just Färjestads spelsätt gynnar HV71. Jönköpingslaget har haft ett ganska svagt backspel under säsongen och att då gå in och möta ett Färjestad som älskar snabba spelvändningar som ofta bara flyger fram på isen. Klart och gott tror jag att blir en match med öppna spjäll och det kommer Färjestad att vinna på. Det enda som egentligen talar för HV71 är om rutinerade ”Lillis” kan vinna coachkampen mot relativt orutinerade Johan Pennerborn samt just underdogskänslan att laget inte har något att förlora egentligen. Jag säger nog 4-1 i matcher i karlstadgänget i takterna till Sven-Ingvars Torparock.
Lundskog tippar: 4-1 i matcher till Färjestad.
 
Luleå-Växjö:
Här är det lite som att se ett möte mellan Atletico Madrid och Juventus i fotbollens värld. Två defensivt ramstarka lag, en målvaktsduell mellan Joel Lassinatti och Viktor Fasth. Jag kan sätta allt på att det blir målsnålt, tufft och tajt. Och lägg därtill Brendan Shinnimin mot Luelåpubliken som slutade med en 1-0 seger till publiken senast. Här gäller det att kanadensaren kan hålla sig på rätt sida av den hårfina gränsen i sitt temperament. Det kan bli både briljant eller en belastning. Lägg därtill Luleås egen terrier i Thomas ”Bulan” Berglund som säkerligen kommer att tända till över någon eller något. Där är det också viktigt med att hitta balansen mellan laddning och taktisk kyla. Han möter ändå kanske Sveriges mest skickliga matchcoach i Sam Hallam som ofta har fingertoppskänslan i att sätta in rätt spelare vid rätt tidpunkt.

Jag sticker nog ändå ut hakan lite och säger att Växjö tar detta. Och det gör dem på grund av deras spets i offensiven. Jag såg det själv på plats i åttondelsfinalen vilken spetskvalitet som förstakedjan med Kiiskinen, Horák och Versteeg innehar. Där tycker jag att finns en mer sprudlande offensiv än hos Luleå. Nycklarna för Norrbottningarna bygger på att man får tillbaka Isac Lundeström och kan få igång Jack Connolly och Emil Larsson med målskyttet. Jag tror ändå att Växjö drar det längsta strået med sin rutin.
Lundskog tippar: 4-3 i matcher till Växjö  
 
Frölunda-Malmö:
Kanske det mötet som jag ser fram emot mest på förhand. Ett möte som verkligen andas känslor, känslor och ännu mera känslor. Det såg vi redan ifjol när orkanen Peter Andersson drog igenom katakomberna. Det var sågningar av domare, motspelare och sina egna spelare. Detta mot en Roger Rönnberg som också är en tromb av hockeykänslor. Det kommer att bli rubriker från dessa matcher, var så säkra. Rent spelmässigt så kändes det som att Frölunda gick rakt in i fällan och blev uppkäkade av Malmös starka spelare. Nu är bättre utröstade med kraft med större defensiva pjäser som en David Printz, Viktor Ekbom och Anders Grönlund. Ändå innehar jag vissa tveksamheter kring detta Frölunda som blandat och gett under säsongen. Finns den där grundstabiliteten? Och klarar man att få hål på den väldiga Oscar Alsenfeldt? Jag tror att risken finnas att man går i samma fälla som tidigare, man blir uppkokade av Malmös hetta och fysiska spel.
Lundskog tippar:  4-3 i matcher till Malmö
 
Djurgården- Skellefteå:

Här är det två lag som är väldigt svårtippade. Två lag som man inte riktigt var man har dem. Ett Djurgården som briljerade fram till jul innan baksmällan kom i form av mängder av skador. Ett Skellefteå som har haft det svårt med målskyttet sett över hela säsongen och där målvaktspelet har varit ett frågetecken. Det är egentligen två lag som är ganska lika i just kvalitet. Varsina vassa förstakedjor och med spelare som har en hög potential. Men nu gäller det att en Jonsson-Fjällby och Dick Axelsson går in och levererar. Precis som med Skellefteå i spelare så som Olimb och Holloway. De båda lagen bjöd på en stor underhållning när de möttes i semifinalen ifjol. Nu tror jag faktiskt att Djurgården tar revansch, Skellefteås storhetstid känns över och Djurgården har visat prov på vilken hög kvalitet man kan spela med. Nu är det upp till bevis.

Lundskog tippar: 4-2 i matcher till Djurgården    
 
Läs hela artiklen på Svenskafans