Frölundabloggen: Tankar om grundserien och slutspelet

Svenskafans

för 2 månader sedan

Det är exakt sex månader sen som serien drog igång när Frölunda tog sig an Djurgården i Scandinavium. Man inledde serien med en seger. Och igår avslutade man med en seger. Nu väntar det roligaste som finns; Slutspel!

Men det har inte varit en dans på rosor den här säsongen. Hösten inleddes bra, men innehöll några rejäla bottennapp. CHL-slutspelet gjorde att laget kändes väldigt svajigt under vintern och början på 2019 var direkt jobbig att följa som Frölundasupporter. Många förluster på hemmaplan och många matcher som innehöll direkta ras. Frölunda släppte in tre mål på en dryg minut hemma mot Timrå. Samma sak inträffade i Jönköping mot Hv71.

CHL kändes som boven i dramat, men blev sen anledningen till att det vände. Ett sargat Frölunda tog emot München i CHL-finalen och gjorde kanske säsongens bästa match när man säkrade guldet. Efter det har spelet sett väldigt mycket bättre ut även i SHL. En stor anledning till det stavas Ryan Lasch.

Amerikanen har varit makalöst bra under våren och stått för 24 poäng på sina 14 senaste matcher. Totalt blev det 50 poäng på 46 matcher och en solklar seger i poängligan! Ni minns vad som hände när han vann den senast va? Just det - SM-guld!

Här nedan tänkte jag gå igenom spelare för spelare med en kommentar om deras säsong.

Först ut - Målvakterna!

Johan Gustafsson - Jobbig säsong igen för JG, tycker jag. Inleder starkt och ligger bakom många segrar under hösten. Får, precis som laget, en svacka under januari. Kommer upp stort i både semifinal och finalen i CHL. Han har en enorm högstanivå och kliver ofta fram när det gäller som mest, så räkna med att han är hungrig på slutspel!

Johan Mattsson - Andra säsongen i Frölunda och en strulig säsong även för JM, även om det mer har varit utanför ishockeyn. Migrän förstörde en del av våren för honom, men sen han kom tillbaka har han tagit förstaspaden. Laget känns tryggt med JM i målet och känslan är väl ändå att han startar när slutspelet drar igång nästa lördag!

Backarna

Chay Genoway - Hittade snabbt sin plats i laget. Producerar poängen framåt som man hade önskat och känns samtidigt stabilare i försvarsspelet än sin föregångare Adam Almquist. Högt upp i CHLs poängliga och har även stått för ett flertal snygga solomål under slutet av SHL.

Gustav Lindström - Den unga Stockholmskillen har en otroligt hög högstanivå. Kanske att det svajar i försvarsspelet ibland, men allt som oftast reder han upp situationerna med sitt finfina spelsinne. Bra passningspelare, men man önskar att man fick se hans skott lite oftare.

Anders Grönlund - Har växt fram till en favorit hos mig och många fler. Den okände Grönlund kom från Allsvenska Pantern inför säsongen och har gjort det jättebra. Värvad som en defensiv back. Andra halvan av säsongen har han dessutom visat prov på fina offensiva kvaliteér. Målskytt flera matcher i rad och ser ut att trivas bra med "tvillingen" Gormley.

Brandon Gormley - Kom in mitt i säsongen och fick en mardrömsstart. Tror han var -4 i första matchen och många dömde ut värvningen direkt. Har sedan dess bevisat tvivlarna fel. Fint samarbete med Grönlund och även Gormley har bidragit med en hel del offensivt!

Mattias Nörstebö - Gjorde en otroligt bra match i omgång två mot Brynäs och jag minns att jag tänkte: Äntligen får han visa vad han går för! Sen blev ÄNNU en säsong förstörd för norrmannen. Skada efter skada och man lider verkligen med stackars Nörstebö som nu lär få se de flesta matcherna från läktaren när konkurrensen hårdnar. Frågan är om han ens finns kvar i laguppställningen till hösten.

Jacob Moverare - Plockades in på lån och jag var väldigt tveksam till den unge backen med ett förflutet i Hv71. Men oj vad fel jag hade! Ser så trygg och mogen ut i sitt agerande. Både med och utan puck. Väldigt sällan flashigt, men också väldigt sällan några misstag från Moverare. Positiv överraskning!

David Printz - Ska vi snacka positiva överraskningar så måste vi prata om den här mannen. Satt och svor över honom när han drog en ful crosschecking i ansiktet på Ponthus Westerholm när Frölunda mötte Timrå i höstas. Satt också och skakade på huvudet när Frölunda gjorde klart att man lånade in honom i en bytesaffär mot Filip Westerlund i början av året. Snacka om att täppa käften på mig! Printz har kommit in och gjort exakt det jobb han ska göra. Förstöra motståndarnas spel och dessutom är han som en lagpappa i omklädningsrummet. Hatten av till Sjöström för den här bytesaffären!

Jonathan Sigalet - Fick ett 'A' på bröstet inför säsongen och har växt med uppgiften. Tredje säsongen i Frölundatröjan och detta är hans bästa säsong hittills. Både vad gäller spelet och poängen. Spelar hänsynslöst uppoffrande och täcker puckar med livet som insats. Lite skadebekymmer på slutet för Kanadensaren som blir en viktig pjäs i slutspelet.

Viktor Ekbom - Har höga förväntningar på Ekbom i slutspelet. Tycker att han spelat sin bästa hockey när det har betytt som mest. Var sådär härligt elak i CHL-finalen som man vill att han ska vara. Tror han har sin bästa ishockey framför sig.

Hög konkurrens på backsidan. Frölunda spelar med sju backar per match, så det är alltså två spelare som får vila per match. Förutsatt att alla är skadefria. Tror Nörstebö får svårast att ta en plats.

Forwards

Pathrik Westerholm - Den tidigare skadedrabbade Westerholmbrodern har nu fått en hel säsong i Frölunda. 27 poäng på 51 matcher blev hans facit i grundserien. Besitter ett fint spelsinne och ett riktigt bra skott. Kan bli en viktig spelare i slutspelet. Ryktas, precis som brorsan, till Malmö nästa säsong. Hoppas och tror inte att det ska påverka deras insats i slutspelet.

Ponthus Westerholm - Har kanske inte brorsans gyllene handleder, men är väldigt stark när det kommer till att hålla i pucken. När han låter benen gå så drar motståndarna ofta på sig utvisningar. En önskan att han gör det oftare, för Frölundas powerplay har varit hett den senaste tiden! Var magiskt bra i CHL-finalen!

Samuel Fagemo - Tanken var att han skulle spela mest med J20 den här säsongen. Men när han fick chansen i A-laget tog han den direkt! 14 mål och med det näst bäst i laget under grundserien. Ser ut att trivas som fisken i vattnet med Lasch och Hjalmarsson. Fagemo är säsongens största utropstecken i Frölunda, enligt mig!

Max Friberg - Oj vilken revansch den här säsongen blev! Allt hårt jobb börjar löna sig nu, för den gode Max. Hans förnamn är passande, för det är alltid MAX som gäller när Friberg är inne på isen! Otroligt nyttig i boxplay med sin uppoffrande spelstil.

Joel Mustonen - Det samma kan sägas om Fribergs kedjekamrat Mustonen. Full fart framåt! Funkar bra ihop med Friberg och de båda ungtupparna tvingar åldermannen Lundqvist att hålla farten uppe! Dessa tre fungerar lika bra som förstakedja som fjärdekedja. Det känns som att Frölunda har hittat något väldigt bra här!

Joel Lundqvist - Vad ska man säga om den här mannen som inte redan är sagt? Trots att priskåpet hemma måste vara fullt så är han fortfarande hungrig på mer. Ger allt i alla matcher och föregår med utmärkt exempel. Avslutade grundserien med dubbla fullträffar mot Brynäs och går in i slutspelet med siktet inställt på ett fjärde SM-guld.

Sebastian Stålberg - Fick slutet av grundserien förstörd av en benskada. Innan dess spelade han sin bästa ishockey som han presterat i Frölunda. Hårt jobb i boxplay och har även fått chansen några gånger i powerplay. Alla minns hur nyttig han var tillsammans med Rosseli och Lasu under guldsäsongen 2015/2016. Slutspelet är Stålbergs tid!

Linus Nässén - Inte spelat jättemånga matcher, men ser väldigt lugn och trygg ut när han får chansen. Har dessutom fått känna på hur det är att göra mål i SHL. Bra erfarenheter inför framtiden!

Jesper Emanuelsson - Spelat ännu mindre än Nässén, men har även han en ljus framtid. Lär dock inte få spela i slutspelet om inte Frölunda blir väldigt skadedrabbat.

Oliwer Fjällström - Inledde säsongen med ett hattrick mot Växjö i en träningsmatch. Sen har vi inte fått se lika mycket av den unge talangen. Försvann lite när Fagemo kom in och gjorde succé. Vi vet dock vilken talang den här killen har.

Rhett Rakhshani - Amerikanen kom in under hösten och hade en trög start på sin säsong. Kraven var högt ställda av både tränare och fans. I sina bästa stunder tillhör han toppen i SHL. Han har ett otroligt spelsinne och ett bra skott. Ska bli intressant att se vad han kan göra mot Malmö, som han ju spelade med ifjol.

Simon Hjalmarsson - Går det att göra annat än att älska den här mannen? Hårt defensivt arbete och i år har han också fått igång sitt offensiva spel igen. Med målet i sista matchen mot Brynäs vann han Frölundas interna skytteliga med 15 fullträffar. Lägg därtill 18 assist, så ser vi att Hjalmarsson slutade på 33 poäng i grundserien. VIKTIG i slutspelet!

Mats Rosseli Olsen - Visade sitt rätta jag i CHL-finalen när han retade upp tyskar till höger och vänster. Kommer få slita hårt mot ilskna Sylvegårdare och kanske en gubbgrinig Per Ledin i kvartsfinalserien. Gäller att norrmannen ligger på rätt sida gränsen i sitt humör nu när det vankas viktiga matcher. Står för ett viktigt defensivt jobb och har dessutom petat in ett par baljor på slutet.

Patrik Carlsson - Inledde säsongen med att göra mål så fort han sköt. Skador har förstört säsongen en del för "Purre", men han avslutade grundserien med tre mål på tre matcher. Kan han bära med sig det flytet in i slutspelet så blir han en bärande spelare för Frölunda.

Ryan Lasch - Sist, men inte minst, poängkungen. Vi alla minns hur han dominerade ligan för tre år sedan. Då med en ung finländare vid namn Artturi Lehkonen vid sin sida. Nu med en annan supertalang; Samuel Fagemo. Och dessutom en glödhet Simon Hjalmarsson i samma kedja. Den här kedjan är Frölundas viktigaste när slutspelet inleds!

Jag tycker man som Frölundait kan vara ganska nöjd med grundserien. En tredjeplats trots att spelet många gånger inte fungerat. Frölunda hittar ändå vägar att i slutändan vara med i toppen år efter år. Detta var Frölunda tredje raka tredjeplats i grundserien. Roger Rönnbergs facit är 2, 2, 2, 3, 3, 3 under sina sex år som tränare i Frölunda. Frölunda är det stabilaste topplaget i SHL under de sex senaste säsongerna. Det ska man inte glömma. Även om det är lätt att bli bortskämd och lätt att vilja ha mer!

Lördagen den 23:e mars drar kvartsfinalserien mot Malmö igång. Frölunda har hemmaplansfördel, precis som förra säsongen när lagen möttes. Då vann Malmö med 4-2 i matcher. Nu gäller det för Frölunda att inte gå i samma fälla den här gången. Malmö, med sina hårdjobbande forwards kommer göra allt för att förstöra Frölundas spel. Två gånger Sylvegård kommer göra allt för att reta upp sina motståndare. Dessutom finns en spelskicklig Händemark, en het dansk vid namn Storm och en farlig måltjuv i Lars Bryggman. Malmö har dessutom seriens kanske bästa målvakt i Oscar Alsenfelt.

Det finns två scenarion som jag ser framför mig i den här kvartsfinalserien. Antingen så går Frölunda i Malmös fälla och då är det troliga att vi ser samma utgång som förra säsongen. Eller så behåller man lugnet och låter Malmö hålla på med sina grejer. I ett sådant scenario ser jag inget annat än att Frölunda slår ut Malmö ganska enkelt.

Om Malmö lyckas tror jag de vinner med 4-2 i matcher, precis som förra året. Om Frölunda lyckas tror jag man avgör detta i Frölundaborg i match fem och vinner med 4-1 i matcher.

Tack till alla som har orkat läsa hela vägen hit. Om en dryg vecka börjar slutspelet. Om drygt två kan säsongen vara slut. Slutspel är det bästa och vidrigaste som finns!
Läs hela artiklen på Svenskafans