Inför IF Elfsborg - Örebro SK: Peppar peppar, ta i trä

Svenskafans

för 2 månader sedan

Det har gått nästan två veckor sedan vi åkte ur cupen och besvikelsen har lagt sig och gått över i en längtan efter allsvenskan. 

Men det är en lång väg dit och tills dess så ska vi fortsätta slipa formen i två träningsmatcher och först ut är Elfsborg som likt oss åkte ur i gruppspelet.

Detta efter att ha förlorat gruppfinalen borta mot Djurgården på stopptid när Dzenis Kozica, en av Jimmy Thelins före detta spelare från tiden i J-Södra, sänkte dem på stopptid. I de två föregående gruppspelsmatcherna kryssade dem hemma mot Frej i en match som slutade 1-1 och spöade Hässleholms IF med 5-1.

Emellan uttåget ur cupen och vår träningsmatch så hann de även med ett genrep mot Trelleborgs FF, en match som de vann med 2-1 efter att ha avgjort på stopptid, målskyttar i den matchen blev Per Frick och Stefan Ishizaki. 

Två pålitliga spelare som kommer bli ack så viktiga för Elfsborg den kommande säsongen, då Jimmy Thelins projekt ska ta nästa steg efter ett hårt första år som slutade i en trettondeplats, blott fyra poäng ovanför kvalplatsen.

Så det var inte en rolig säsong för Elfsborg förra året, inte nog med att resultaten gick emot men spelet var inte likt det vi sett från Elfsborg tidigare år. 

Borta var den frejdiga anfallsfotbollen och istället fick vi se Elfsborg försöka sig på en pragmatisk stil av fotboll som inte riktigt passade det material de hade till förfogande.

Kanske blir det ändring på det i år när det nya Elfsborg har ett år av Thelins fotboll bakom sig samt ett gäng nyförvärv som kanske är bättre lämpade för det spel som vi får se på Borås arena nu för tiden.

En av dem som är mycket bekant med Thelins fotboll är Pawel Cibicki som gick till Elfsborg på lån tidigare i vintras, det återstår att se om den tanige malmöiten kan frälsa även Elfsborg som han en gång frälste J-Södra. 

Elfsborg spelar 4-5-1/4-3-3, ingen trebackslinje här inte, trots att Elfsborg tränas av Jimmy Thelin som är ansiktet utåt för den "nya" tränargenerationen. En detalj av Elfsborgs spel som vi svartvita bör ha koll på, och lära oss utav, är deras presspel som utgår ifrån den s.k. "tre sekundersregeln" där en spelare ska sättas under press inom tre sekunder efter att han fått bollen. 

Ett sätt att pressa som gett bra resultat för många lag men som inte riktigt funkat än för Ellos men det ska bli intressant att se hur långt de har kommit i sin utveckling i jämförelse med oss. 

För att spela bra fotboll krävs bra spelare, här är tre av Elfsborgs:

#10 Simon Lundevall
Bolltrollaren med stundtals fenomenal teknik, lite otroligt att han inte spelar utomlands. 

#20 Simon Strand
Intressant wingback som sägs ha varit jagad av Örebro, ska bli intressant att se vad han kan göra i ett bättre lag än Dalkurd. 

#17 Per Frick
Likt Marcus Rosenberg så är han en anfallare som en inte vill möta men som en vill ha i det egna laget. 


Det känns som det var evigheter sen en satt på läktaren på Behrn arena och kollade lika mycket på matchen mot Göteborg som på resultattavlan men nu är vi här igen och det känns riktigt skönt.

Kanske är det också intåget av Agon Mehmeti, utlånandet av Isaac Boye och Kevin Wrights kommande ankomst till klubben (peppar peppar, ta i trä) som bidrar till detta. 

Först och främst så måste jag säga att Agon Mehmeti kändes som en trött värvning, då hade jag också en ambition om att vi skulle värva Stefan Silva vilket bidrog till besvikelsen jag kände när vi presenterade Mehmeti. 

Men den känslan har försvunnit som en följd av en rad faktorer, nämligen att kontraktet är skrivet på ett år så detta är nog ingen stor risk sett ur ett ekonomiskt perspektiv, att han är troligen värvad som en andra eller tredjeanfallare och att en värvning av Stefan Silva förmodligen hade omöjliggjort en värvning av Kevin Wright. 

För tro mig, en värvning av Silva hade inte varit gratis och vi hade nog inte varit nöjda med ett lån. 

Och nu förutsätter jag att värvningen av Kevin Wright blir av.

Peppar peppar, ta i trä. 

När det kommer till Isaac Boye så är jag glad över att han blir utlånad, visserligen till Umeå FC i division ett men jag är säker på att han kommer få mycket speltid där, något som han förmodligen inte hade fått i ett Halmstad BK som siktar på att ta sig tillbaka till allsvenskan nästa år. 

Skulle vi få in Wright så skulle detta transferfönster gå från två mazariner till tre, kanske fyra mazariner om de förlänger med Rodin och då kan en säga att Sköldmark har polerat sitt rykte inför sitt utträde ur klubben. 

Sköldmark har fått ta mycket skit genom åren, vi kommer alla ihåg Michael Seaton som plockades in i sista minuten säsongen 2015, eller gör vi det? 

Kanske inte och det är dessa tveksamma värvningar plus agerandet kring de egna spelarna i affärer som inte blivit av som har bidragit till att han blivit något av en hackkyckling. 

Men det är väl sånt man får ta som sportchef, värvar vi spelare som visar sig vara dåliga så är det hans fel, värvar vi spelare som visar sig vara bra så är det tränarens förtjänst. 

Ett otacksamt jobb som Sköldmark ändå plöjt igenom under flera år, i med och motgång och även om denna skribent är glad över att Axel får ta över som manager så missunnar jag inte Sköldmark i framtiden.

Tack för ditt hårda arbete och lycka till i framtiden, Sköldmark!

Men var du tvungen att skriva ett så långt kontrakt med Alfred Ajdarevic? 

På tal om den raka motsatsen till spelare som är utlånade så kommer ÖSK komma till matchen mot Elfsborg med fyra spelare utanför truppen, dessa fyra är Nordin Gerzic, Martin Lorentzson, Martin Broberg och Filip Rogic som alla kommer vara borta en tid framöver. 

Närmast en comeback är Martin Broberg som jag hoppas är i form till bortapremiären men som får fortsätta träna sig i form, Rogic är däremot i form men hålls utanför spel p.g.a. en hjärnskakning han ådrog sig för ett par veckor sen.

Lorentzson är även han borta p.g.a. en hjärnskakning och när han återvänder till spel återstår att se. 

Lägg till att Nordin Gerzic är borta p.g.a. magsjuka så är det en rad viktiga spelare utanför truppen inför matchen och då får vi nog se Johan Mårtensson bilda mittfält med Dennis Collander om inte Simon Amin är redo för spel i a-laget. 

Utöver dessa bortfall så är det nog rätt givet vilka som startar imorgon och jag hoppas få se är ett stabilt försvar imorgon, extra viktigt är det att Arvid Brorsson gör en bra match efter en skakig match mot Blåvitt.

Detta tror jag blir startelvan mot Elfsborg:

Jake Larsson - Viktor Prodell - Johan Bertilsson
Albin Granlund - Dennis Collander - Johan Mårtensson - Daniel Björnquist
Daniel Björkman - Michael Almebäck - Arvid Brorsson
Oscar Jansson

Matchen sänds på cmore fotboll med sändningsstart 14.55

Forza Svartvitt!
Läs hela artiklen på Svenskafans