Inför Brynäs: Eriksson hyllar succékedjan” De är ju vårat Heart and Soul”

Svenskafans

för 3 månader sedan

"Vi litar mer på varandra"
Det har blivit dags för Örebro att ladda om efter onsdagens seger hemma mot Linköping där segersifforna skrevs till 4-2 i närkingarnas favör. En seger som betydde Örebros tredje raka seger totalt och femte raka segern hemma i Behrn Arena. Nu återstår det att se om laget kan förlänga den sviten när Brynäs kommer på besök under lördagskvällen.  
 
Hur ser du på segern mot Linköping?
-Tre poäng är ju bra att ta i den matchen. Jag tycker inte att vi gör någon jättebra prestation där jag inte tycker att den där riktiga skärpan fanns där i vårat spel. Vissa saker som jag tyckte vi gjorde jättebra mot Djurgården där vi var jäkligt noggranna i spelet med puck och fick ner puckarna djupt hela tiden på Djurgården och vi var väldigt tajta. Mycket på grund att vi hade pucken framför oss hela tiden. Vi behövde inte få de här spelvändningarna emot oss. Där var vi inte riktigt mot Linköping med skärpan i spelet som är en punkt som vi vill se bättre mot Brynäs.
 
Känns det ändå som att ni har hittat en typ av grundtrygghet i spelet och kunna vinna en sådan match mot Linköping, ni hade ju tidigare tendenser att förlora dessa matcher när prestationen inte riktigt var där?
-Det har vi väl på ett sätt, samtidigt tycker jag ändå att vi har förlorat en eller två matcher efter ordinarie tid på de sista tio matcherna. På något sätt så har vi ändå varit ganska trygga under en längre period tycker jag. Det som vi har haft lite problem med är ju att få de här jämna matcherna att dippa över till trepoängare istället för en etta eller en tvåa. Det är ju mycket självförtroende liksom när man får vinna de här matcherna som mot Djurgården. Det är ju en trygghet som du säger. Självförtroendet är ju bättre nu och vi litar mer på varandra på det som vi pratar om, det gör vi.

 "En kedja som man litar på varje dag"
Örebros fjärdekedja med Cristopher Mastomäki, Jordan Boucher och Glenn Gustavsson var mycket företagsamma i matchen mot Linköping där man stod för hälften av målen framåt där Mastomäki och Boucher hittade nätmaskorna. En kedja som nu hyllas av örebrotränaren.
-Det är ju jätteroligt när de gör mål i matcherna. De är de så otroligt väl värda med det jobbet som de har lagt ned. De har ju varit den kedjan som har varit jämnast här under den perioden sedan jag, Henrik och Jörgen har varit tränare för det här laget. De har haft en hög lägstanivå sedan har de inte gjort jättemycket mål i matcherna men de har alltid gjort ett bra jobb. Det ser man ju i plus/minusstatistiken där de ligger på +6-7 där vilket är väldigt bra i ett läge där vi som lag ligger på minus.

-De har gjort en jättefin säsong och framför allt under andra halvan där de har varit riktigt bra. De är ju vårat ”heart and soul” så att säga. En kedja som man litar på varje dag.


Och nu har nu ju också fem raka hemmasegrar, är det fansens support som gör det?
-Egentligen så är det en svår fråga på vad exakt det är som gör det men på något sätt så har det liksom byggts upp en både grundtrygghet i vårt spel. Men också på hemmaplan att vi känner oss trygga och starka. Sedan gör ju varje seger gör ju en ännu starkare. Samtidigt så är det ingenting som kommer gratis. Det är ju ett hårt jobb varje dag som krävs i grunden för att komma dit. Det gäller för oss att påminna varandra om vad som gör framgångsrika i hemmaspelet.

Lagets hemmaborg Behrn Arena ser också ut att gå mot fullsatt där näst intill samtliga av de 5500 platserna har gått åt som smör i solsken.  

"Gjorde honom otroligt gott för hans utveckling"
Under gårdagen stod det också klart att centern Rodrigo Abols förlänger sitt kontrakt med Örebro för ytterligare två säsonger. Abols som till stora delar under förra säsongen var utlånad till BIK Karlskoga i Hockeyallsvenskan. Denna säsong har han den 23-åriga lettländaren tagit stora steg i SHL med totalt 19 poäng på 36 matcher. Abols berättade för SvenskaFans under gårdagen om hans tankar kring det nya kontraktet i en intervju. 
 
Nu skrev ju också Abols på ett nytt tvåårskontrakt, vad betyder det för klubben att en så lovande spelare väljer att förlänga?
-Det betyder jättemycket. Rodrigo har ju haft en fin utveckling i Örebro tycker jag. Han kom ju hit ifjol då han inte riktigt gick in i laget och där han spelade sporadiskt. Då valde vi att låna ut honom till BIK i Hockeyallsvenskan och där fick han ju mycket speltid. Där hade han ju ungefär samma roll som han har här i Örebro nu. Det är ju roligt att se att han har gått den vägen som är en liten längre väg men just det här att han fick spela mycket där under andra halvan av säsongen plus ett VM med Lettland. Det tror jag gjorde honom otroligt gott för hans utveckling.
 
-Sedan har han ju bara fortsatt och han är ju inte färdig än utan han är ju en ung spelare som har utvecklingspotential. Det som jag tycker att han har utvecklat mest i är i spelet utan puck under den andra halvan av den här säsongen. Med puck och förmågan just framför mål så är han ju väldigt skicklig. Han gör ju många mål på styrningar tillexempel, han är ju bra i området framför motståndarnas mål.

"Han är väl ett litet frågetecken"
Örebro genomförde under fredagsförmiddagen där det finns lite frågetecken till forwarden Viktor Lodins medverkan i matchen mot Brynäs då han dras med skadekänningar.  
-Han fanns med på träningen idag men inte med igår. Han är väl ett litet frågetecken där vi inte vet riktigt. Han har ju ingen allvarlig skada som så. Samtidigt så är vi i en bra situation med våran trupp att vi har 14-forwards att tillgå. Känner vi att det är någon spelare som inte kan gå riktigt 100 % och har en liten känning, då väljer vi ju att matcha någon annan som kan gå 100 %. Det beslutet tar vi imorgon med Viktor.

Blir det Tyson Spink som i så fall skulle gå in där?
-Det ligger väl nära till hands.
 
Och det blir Enroth i kassen?
-Ah.

"Där måste vi göra det bättre än mot Linköping"
Brynäs är belägna på en 10:e-plats i tabellen med 63 inspelade poäng på 43 omgångar. Laget kommer senast från en 2-4 förlust hemma mot HV71 under torsdagskvällen. Laget har drabbats av tunga skador på bland annat skyttekungen Joel Kellman. På frånvarolistan finns dessutom forwarden Samuel Asklöf, backen Lukas Kihlström. Även lagkaptenen Jacob Blomqvist kommer att missa matchen mot Örebro då han ådrog sig en tre matchers lång avstängning efter att han delat ut en huvudtackling i matchen mot Timrå förra lördagen. I matchen mot HV71 fick också backen Niclas Andersén kasta in handduken innan matchen då han drabbades av feber. Han är osäker till spel mot Örebro.
 
Poängbäst annars för gästerna förutom Joel Kellman är forwarden Jesper Boqvist med sina 28 poäng på 43 matcher. Tittar man till special teams så har laget en effektivitet i powerplay på 21,67% vilket är sjätte bäst i ligan. Man har också varit stabila i boxplayspelet med en penalty killing på 80,65% vilket är sjunde bäst. Lagen har tidigare möts vid tre tillfällen under säsongen. Brynäs vann de två första mötena med en inledande seger i Gavlerinken med 3-2 och sedan en 0-1 seger i Behrn Arena. Örebro fick dock revansch när lagen möttes senast den 28:e december i Gavlerinken där närkingarna drog det längsta strået och vann med 3-4 efter övertid. Detta efter att Örebro hade tappat en tidig 0-3 ledning.    

Hur ser du på Brynäs som motståndare som har gått lite upp och ned?
-Brynäs var ju här i höstas och gjorde en stabil laginsats och vann med 0-1 mot oss. En match där de spelade väldigt defensivt och väntade på misstag och vi hade väl egentligen ett bra tålamod i den matchen. Men vi släppte till ett misstag med att tappa en puck i mitten av sista perioden och den gjorde de mål på.

-Det var ju matchbilden i den matchen. Vi får se vad de kommer hit med imorgon men jag förväntar mig ett väldigt fokuserat och samlat Brynäs som kommer hit. Det gäller för oss att försöka med det som jag pratade om tidigare med att vara noggranna med vad vi gör med pucken och vara skärpa i situationerna. Där måste vi göra det bättre än mot Linköping.     

 
Vad: Örebros match mot Brynäs
Var: Behrn Arena, Örebro
När: Nedsläpp lördag 18:00
 
  
        
 
Läs hela artiklen på Svenskafans