Eriksson om Kilpeläinen ” Det troliga är att han är fullt tillgänglig under nästa vecka”

Svenskafans

för 5 månader sedan

Det har blivit dags för omstart i SHL efter det tio dagar långa landslagsuppehållet för Örebro. SvenskaFans bevakade Örebros träning under måndagsförmiddagen innan lagets avfärd mot Ängelholm.
 
Örebros huvudtränare, Niklas Eriksson blev under fredagskvällen hyllad av Leksands IF inför deras match mot Almtuna. Eriksson spelade totalt 17 säsonger i föreningen och är också den spelaren som har spelat flest antal matcher för föreningen nämligen 721 stycken. Inför mötet med Almtuna hissades hans tröja med nummer 16 på ryggen upp i Tegera Arena till stående ovationer.  

Hur var känslorna i fredags om vi börjar där?
-Det var överväldigande faktiskt, det måste jag säga. Just det här att det sägs vackra ord om en, det tycker jag är ganska svårt att förhålla sig till. Det har varit härliga dagar så det gäller att snabbt komma ner på jorden och fokusera på Örebro nu.
 
Men att få tröjan upphissad i en arena måste ha varit en barndomsdröm om gick i uppfyllelse?
-Det är det ju, det kanske inte ha varit så stort i Sverige traditionellt sett om man jämför med NHL. Men det har ju blivit det år för år nu. Och nu med den teknik som finns med jumbotroner och mediakuber så går det att göra en helt annan grej av det hela. Jag tycker att Leksand lyckades för jäkla bra med min grej. Så jag är jättetacksam för att de gjorde en sådan bra ceremoni där.
 
 "Jag tycker att det är dags att vända den där trenden"
Under söndagen var Örebro återigen igång med träningen inför den viktiga matchen borta mot Rögle på tisdag. Detta i ett läge där Örebro har två poängs försprång mot Mora på fel sida av kvalstrecket med 13 omgångar kvar. Laget lyckades innan uppehållet ta en viktig seger hemma mot Timrå där segersifforna skrevs till 3-2 till närkingarnas favör.

Och nu laddar ni om här efter uppehållet, vad har ni fokuserat på under uppehållet?
-Vi försökte under förra veckan mellan måndag-torsdag, vi såg det som sista möjligheten att preparera laget rent fysiskt. Det var ganska tuffa träningar samtidigt som vi jobbade med vissa moment i spelet. Och det är inga nya grejer, det är försvarsspel, hur vi agerar när vi sätter press och hur vi agerar när vi väljer att hålla ihop laget lite mera. Det var de sakerna som vi jobbade med. Sedan under de här två sista dagarna så har vi mer gått på fart och intensitet. Vi pratar mycket om det här trycket mot kassen. Ungefär så har vi jobbat.
 
Ni avslutade innan uppehållet med en fin seger mot Timrå, hur blickar man tillbaka mot den och vad var du mest nöjd med?
-Jag tycker faktiskt att i de två sista matcherna där mot Färjestad och mot Timrå att vi inte riktigt var där so vi har spelat innan. Vi behövde den här återhämtningsperioden och träna bra och komma tillbaka lite till våra grunder som jag tyckte att vi tappade i de två matcherna. Sedan så vann vi mot Timrå vilket vi var jättenöjda över där vi fick tre poäng vilket var det viktigaste med den matchen. Men samtidigt så fanns det lite mer att önska i spelet i den matchen.
 

Lindab Arena har som bekant inte varit någon favoritarena för Örebro även om det var där som man tog steget upp till SHL under våren 2013. Men sedan dess har det gått tungt för Närkingarna vid den skånska slätten. För att hitta en Örebroseger i Lindab Arena får man backa bandet tillbaka till år 2014 då Örebro vann i kvalserien. Efter det har det blivit totalt 7 raka förluster för Närkingarna.
 
Och nu ställs ni borta mot Rögle i Lindab Arena, där har ni inte vunnit sedan 2014, kan det sitta mentalt hos spelarna?
-Jag tror inte det för vi liksom många andra har en jäkla omsättning på spelare. Förra matchen den här säsongen som vi spelade där nere var en jättejämn match som slutade 2-0 till dem. Så tar man den med sig i minnet så är det ju en jämn match som kunde ha gått lite hursomhelst. Jag tycker att det är dags att vända den där trenden och bryta den och ta en trea där nere.

Lagen har tidigare mötts tre gånger under säsongen där Rögle vann första mötet med 2-0 i Ängelholm den 11:e oktober. Skåningarna vann också det andra mötet i Behrn Arena den 15:e november med hela 1-4 innan Örebro tog revansch när laget möttes under annandagen då Örebro vann med 5-3 hemma i Behrn Arena.
 
"En formation som har drivit deras lag"
Rögle ligger just nu på en 11:e-plats i tabellen med 56 inspelade poäng på 39 omgångar. Alltså 11 poäng före Örebro på en 12:e plats. Rögle föll innan uppehållet borta mot Växjö som då vann med 5-3. Laget får enligt deras hemsida tillbaka backen Jonas Ahnelöv samt forwardarna Matt Carey och Trevor Mingoia som tidigare har varit frånvarande på grund av skador. Även nyckelspelaren Leon Bristedt gör comeback efter sin avstängning på tre matcher. Fortsatt är backen Ben Youds samt junioren Jakob Bondesson skadade, Laget kommer också att göra förändringar på backsidan där de offensiva backarna Craig Schira och Kodie Curran kommer att bilda kedjekamrater.  

Hos motståndarna är det forwarden Ted Brithén som har mäktat med flest poäng. Hittills har det blivit totalt 29 poäng på 38 omgångar för den 28-åriga forwarden. Rögle har också den spelskickliga backen Kodie Curran med i laget. Han ligger på en femteplats i backarnas poängliga med 22 poäng på 36 omgångar. Tittar vi till lagets spel i special teams så har man haft en svag utdelning i spelet i powerplay. Där har laget haft en sammanlagd effektivitet på 14,89% vilket är svagast av alla lag i ligan. Även spelet i boxplay har varit bekymmersamt för skåningarna med en penalty killing 74,04% vilket bara Örebro är sämre med i ligan med sina 68,75%.

 Hur ser du på Rögle som motståndare imorgon?
-Tittar man på dem som lag så spelar de med ganska bra fart tycker jag. Framför allt har de haft en formation som har drivit deras lag med Zaar, Brithén och Bristedt. De har ju varit deras ledande kedja så det gäller att försöka plocka bort dem och att de inte får så mycket ytor. Jag tycker att de är spelskickliga där de har några riktigt spelskickliga backar som gärna vill hålla i och frysa spelet. De har en bra offensiv vilket är deras styrka.

-De är hemmastarka och vill gärna komma ut hårt så det gäller för oss att vara redo från start och ta bort farten och ta bort ytorna för dem. Det är mycket där det ligger tycker jag för att de ska få den här känslan att de flyger fram på isen. Utan det ska vara alltid några vita i vägen.


"Planen är att gå med samma lag som mot Timrå"
På Örebros träning idag saknades Jere Sallinen samt Kristian Näkyvä. De har under veckan spelat landslagsturneringen Beijer Hockey Games som spelades i ryska Yaroslav samt på Hovet i Stockholm. Båda kommer dock att finnas med mot Rögle.  
-De spelar imorgon, de har haft en ganska tuff period där de har varit i Ryssland och sedan rest tillbaka till Stockholm och spelat två matcher där. Det var lite naturligt att vila dem idag tycker jag sade Eriksson till SvenskaFans. 

Kommer de att matchas sporadiskt under morgondagen?
-Nej absolut inte.
 
Dock fanns inte Örebros burväktare Eero Kilpeläinen med på träningen med resten av laget. Den finska burväktaren närmar sig dock comeback efter långtidsskadan som tvingade honom till operation straxt före årsskiftet.
Och hur är statusen på Kilpeläinen som inte var med och tränade idag ni hade förhoppningar att han skulle vara tillbaka efter uppehållet?    
-Statusen är ändå bra, den här veckan är väl tveksam. Det kan vara att han kan spela i någon av matcherna mot Djurgården. Det troliga är ändå att han är fullt tillgänglig under nästa vecka. Så ser prognosen ut.

Annars var det en träning med många glada miner där laget spelade 5-5, hade några skottövningar och ett antal taktikgenomgångar under den dryga timman som träningen pågick. Gladast som vanligt var annars Spinkbröderna som återigen showade framför SvenskaFans kamera.
Hur kommer ni att formatera laget imorgon, blir det några ändringar?
-Planen är att gå med samma lag som mot Timrå, så ser det ut.       
 
"Det klart att vi tittar efter en målvakt"
Nu på torsdag den 14:e februari är det sista datumet som svenska klubbar kan värva spelare. Klubben har tidigare flaggat för att man letar efter en målvakt att kunna förstärka truppen med.  

?Nu är det ju transfer deadline day på torsdag här, vill du ha in någon spelare och tittar ni efter någonting?
-Det har vi sagt hela tiden med att vi letar efter en målvakt i nu med att vi är i den situationen om vi är. Och det har vi gjort under en längre tid. Vi har ju haft egentligen en målvakt under en längre period och fortfarande så vi ju inte om Eeros skada håller. Det hoppas och tror vi men vi kommer inte att riskera det och stå med bara en målvakt. Det klart att vi tittar efter en målvakt.
 

Är det några andra positioner som ni tittar på?
-Nej, vi känner oss trygga med det laget som vi har. Sedan kan ju saker hända här i slutet, det vet man ju. Sedan är det möjligt att det kan dyka upp spelare som är intressanta men här och nu så är det en målvakt som vi får fokusera på att hitta.
 
Vad: Örebros viktiga match mot Rögle i klubbens 40:e omgång av SHL
Var: Lindab Arena, Ängelholm
När: tisdag 19:00
Hur: SvenskaFans direktrapporterar matchen med start 18:20

 
 
Läs hela artiklen på Svenskafans