Nästan alla pusselbitar på plats

Ett rop från Västerort

för 6 månader sedan

I förrgår landade Bosse en riktig prestigevärvning i Buya Turay, en snabb och notorisk målskytt som ensam kan sysselsätta ett helt försvar. Precis en sådan spelare som kan göra skillnad i jämna matcher och göra att man tar 3p istället för 1p. Och precis den etablerade anfallaren som vi så länge har suktat efter. Vi behöver inte längre hoppas på att en Tino/Badji slår igenom utan kan gå in i säsongen förvissade om att vi har en riktig guldklimp längst fram i anfallet!

I övrigt har Bosse redan lagt grunden för 2019. Vi har ersatt Isaksson med en riktigt spännande norrman, PK Bråtveit, med fina meriter och bra erfarenhet trots sin unga ålder. Att han dessutom verkar vara väldigt duktig med fötterna lär gillas av våra nya tränare som just har efterfrågat detta för att spela deras typ av (possession)spel.

På högerbacken har vi plockat in en annan norrman, Aslak Witry, som även Rosenberg var ute efter. Tydligen ett riktigt yrväder som springer upp och ner längs kanten. CV:t och meriterna ser riktigt bra ut, och även om det inte är Beijmo-klass lär det vara en stor uppgradering jämfört med att spela med en mittback på högerbacken som vi gjorde i höstas.

I anfallet har vi värvat urdjurgårdaren Adam Bergmark Wiberg som är en löpstark och snabb anfallare med näsa för mål. Han är bara 21 år men har redan etablerat sig på elinivå och gjorde 8 mål i Superettan under förra året. En riktigt bra truppspelare och det känns som att han kommer kunna göra ett bra jobb om han får chansen.

Elliott Käck är tillbaka också vilket spetsar konkurrensen på vänsterbacken där Jonis lär vara självskriven fram till sommaren (när han förmodligen säljs). Elliott är urdjurgårdare, känner till föreningen och de flesta spelarna, är aldrig skadad, gör alltid sitt jobb, och har en härlig offensivlusta. En bra truppspelare och vi får se i sommar om han blir förstavalet när Jonis försvinner eller om vi plockar in nån ny.

Totalt sett så har Bergstrand/Lagerlöf nu en nästan färdig trupp att arbeta med, riktigt skönt med tanke på att träningen precis satt igång och det är nästan tre månader tills Allsvenskan drar igång.

Den kanske största, och viktigaste, pusselbiten som är kvar att lägga är vem som ska vara vår offensiva playmaker, spindeln i nätet, som gör att vi kan köra det possessionspel som våra nya tränare verkar föredra. Minns hur Sirius passade runt utan att vi fick tag på bollen i premiären 2017. Förhoppningsvis är det ett sådant effektivt passningsspel vi framöver kommer att få se på Tele2:s snabba konstgräs, och på träningarna vittnas det om att det läggs stor vikt vid ett snabbt passningsspel och beslutsfattande.

Bosse har bekräftat att vi träffat Astrit Ajdarevic. Han vore en perfekt playmaker så det är bara att hoppas att den värvningen går i lås. Ett annat alternativ är Batanegro som det också ryktas om. Kanske en lite mer sittande playmaker jämfört med Astrit som är mer offensiv, men han vore också ett väldigt bra tillskott. Oavsett så är det nog av yttersta vikt att vi träffar rätt i den här värvningen då den är så pass central för hur tränarna vill att vi ska spela. Walker/Karlström kan nog göra det ok bredvid Ulven, men om vi ska utmana i toppen på allvar så måste vi få en mer spets på platsen bredvid/framför Ulvestad.

En snabb titt på truppen:

Målvakter:
PK Bråtveit
Vaiho
Jacob Widell Zetterström

Högerbackar:
Aslak Witry
Johan Andersson

Mittbackar:
Erik Johansson (snart Berg)
Jacob Une Larsson
Marcus Danielsson

Vänsterbackar:
Jonathan Augustinsson
Elliott Käck

Yttermittfältare:
Nicklas Bärktoth
Edward Chilifuya*
Jonathan Ring
Haris Radetinac
Dzenis Kozica

Innermittfältare:
Fredrik Ulvestad
Kevin Walker
Jesper Karlström
Besard Sabovic
Hampus Finndell

Anfallare:
Aliou Badji (lär dock försvinna inom kort)
Buya Turay
Adam Bergmark Wiberg
Oscar Pettersson

Det är väl lite oklart om våra tränare vill spela 4-3-3 eller 4-2-3-1. Skillnaden mellan dessa båda taktiker är väl främst att man har en tydligare 10:a i ett 4-2-3-1, så om vi ska spela denna taktik behöver vi verkligen få in en Astrit eller liknande. I dagens trupp är det främst Kozica som har egenskaper att spela som 10:a, men efter hans svaga fjolår kan man knappast bygga laget kring honom.

Kommer Mange tillbaka skulle han kanske kunna spela 10:a, fast han är kanske mer en genombrottsspelare/avslutare än en playmaker så frågan är hur väl det skulle fungera. En möjlig lösning ändå dock med tanke på att vi redan har 5 yttermittfältare i truppen.

I övrigt så behöver vi nog ännu en anfallare om Badji försvinner, det blir lite för tunt annars med bara ett etablerat namn i Buya, som ju dessutom kan försvinna i sommar om hans nuvarande klubb får för sig att sälja honom. Så även om vi har ok täckning i dagsläget, speciellt om vi bara spelar med en anfallare, så vore det nog ändå bra med en till etalerad anfallare så vi kan skynda långsamt med Adam och Oscar.

I dagsläget skulle jag gissa att detta är vår startelva (räknar bort Badji):

PK

Witry, Une, Erik, Jonis

Ulven, Walker, Karlström

Bärkroth, Buya, Ring

Absolut ingen dålig startelva, tvärtom. Backlinjen känns riktigt stabil och bra, och det känns riktigt skönt att vi förhoppningsvis slipper rotera så mycket som vi gjorde 2018. Une/Danielsson blir ett tajt race men jag tror Une får chansen, han är den med potential för vidareförsäljning så vore dumt att bänka honom och han är dessutom väldigt bra med bollen (vilket visserligen Danielsson också är) vilket jag tror våra tränare uppskattar.

Mittfältet är definitivt där vi behöver få en ytterligare en spetsvärvning som vi ska hota på allvar i toppen. Det är inte dåligt idag, Ulven håller hög Allsvensk klass i sina bästa stunder och Walker är väldigt stabil. Man kan även hoppas att Sabovic tar nästa steg i sin utveckling, jag tror mycket på honom. Men man kan ändå knappast säga att mittfältet ovan är ett som man kan utmana om guldet med. Lägg till en Batanegro/Astrit dock och allt skulle förändras.

Anfallet ser rätt bra ut. Buya är grym spets och jag tror Bärkroth kommer göra en väldigt fin säsong. Ring var stundtals riktigt bra under våren 2018 och jag tror även han kommer göra en fin säsong under våra nya tränare (tror han kommer uppskatta lite tydligare riktlinjer). Sen har vi vår guldklimp Chili som bankar på dörren, samt gedigna spelare som Haris och Kozica som backups. Mange skulle självklart addera ytterligare en dimension till anfallsspelet men om han inte kommer så tror jag Bärkroth + Ring/Chili kommer göra det utmärkt på kanten.

Sammantaget så ser jag väldigt positivt på säsongen 2019. En stor anledning till det är våra nya tränare. Jag var inget stort fan av Özcan även om hans resultat ändå får anses som klart godkända. Men jag tror att en ny tränarduo som sätter en tydligare grundspel och spelidé och som är väldigt taktiskt kompetenta kan få oss att prestera bättre och stabilare som lag, samt få spelare som underpresterade under 2018 att prestera klart bättre. Att vi har truppen (nästan) klart så pass tidigt och redan från början har klart med en klassanfallare på topp gör att jag känner mig rätt trygg redan nu inför säsongen. Förhoppningsvis landar Bosse även Astrit/Batanegro och Mange och i så fall skulle jag säga att vi blir en pontentiell guldkandidat. Men oavsett vilket kommer jag gå in i säsongen med höga förhoppningar och förväntningar på det här spännande laget! Nästan alla pusselbitar är lagda, nu saknar vi bara det där sista viktiga pusselbiten som kan göra en enorm skillnad i slutändan. Jag har dock fullt förtroende för att Bosse fixar även denna!

Framtiden är blårandig!

Annonser Report this ad Report this ad

Share this:

Gilla

Gilla Laddar...
Läs hela artiklen på Ett rop från Västerort