Framgångarna fortsätter – Jakob Lilja övertidshjälte: "Siktar på NHL"

Hockey Sverige

för 7 månader sedan

STOCKHOLM (HOCKEYSVERIGE.SE)
En skön moralseger. Djurgården har tappat en hel del poäng senaste tiden. Sedan Jacob Josefson gick sönder i matchen mot Frölunda den 15 november hade stockholmarna förlorat tre av fyra matcher inför torsdagens drabbning med Skellefteå på Hovet.

I den andra perioden såg det ut att bli ännu ett nederlag för de hårt skadeansatta djurgårdarna, men just som Skellefteå gått fram till 2–0 via mål av Joakim Lindström och Andreas Wingerli kom vändningen. Olle Alsing reducerade och Jonathan Davidsson kvitterade i ett nafs innan den andra perioden var färdigspelad.

Efter en mållös tredjeperiod kom avgörandet i förlängningen. Jakob Lilja frispelades av Daniel Brodin och satte distinkt dit 3–2 bakom Gustaf Lindvall.
– Jag kommer in direkt från båset och pucken kommer perfekt på mitt blad och Brodin kommer från utvisningsbåset. Det var bara att lägga den till honom och sedan visste jag ganska snabbt att jag skulle få den. Jag bestämde mig ganska snabbt att jag skulle sätta den högt för jag hade ett läge i första perioden där jag kände att jag kom för mycket mitt emellan, säger segerskytten till hockeysverige.se.
– Grymt skönt! Vi har haft många bra förstaperioder men sedan tappat i andra. Vi börjar bra i andra, men sedan släpper vi in två snabba och då tänkte man att det var hög tid att ta tag i grejerna. Det var skönt att vi fick svar på det. Det var viktigt för hela laget. Vi behövde verkligen den här vinsten.

Grymt skönt även för Lilja personligen att få kliva fram och spela huvudrollen. I Jacob Josefsons skadefrånvaro har fler ögon riktats mot honom. Men press vill han inte kalla det.
– Pressen och pressen… Jag känner väl att jag måste ta lite mer ansvar och ge mig in i andra situationer än jag gjort tidigare. Till exempel att jag får hålla i pucken mer. När han har haft den har man vetat att han är stark på den och då har man letat ytorna, så jag har fått ändra mitt spel lite. Samtidigt känner jag att jag vill ha det ansvaret, menar han.

Lilja och Brodin var Josefsons parhästar innan han försvann. Sedan dess har duon spelat med alla olika centrar Djurgården har skakat fram.
– Det blir lite annorlunda, absolut. Det har funkat så bra med Josefson och ”Brodda” och det är svårt att hitta den kemin med någon annan center direkt. Det är så det är, säger Lilja.


Adam Falk. Foto: Bildbyrån/Simon Hastegård

I kväll var det junioren Adam Falk, född 2000, som klev in mellan landslagsduon. Sonen till djurgårdslegendaren Nichlas Falk gjorde sin första SHL-poäng och fick beröm från alla håll och kanter.
– Han var riktigt bra. Stark på pucken, hittade passningar och städade bra i egen zon. Han gjorde en riktigt bra match, berömmer Jakob Lilja.

Han fick medhåll av tränaren Robert Ohlsson.
– Han är bra, riktigt smart, säger Ohlsson om Falk junior.
– Sedan är han ung och tunn, som man ofta är i den åldern. Han har gjort en senare pubertet än många andra som har bråttom i junioråldern. Han kommer att bli väldigt bra och i dag spelar han jättebra centerspel.

För Jakob Lilja väntar en bortamatch mot Luleå på lördag innan det bär av till Ryssland och Channel One Cup med Tre Kronor. I måndags meddelade Rikard Grönborg att 25-åringen får en ny chans i den blågula dressen efter debuten i Finland och Karjala Tournament förra månaden.
– Jag tyckte jag gjorde det bra senast och det var grymt kul att jag fick en ny chans. Jag vill åka dit och spela bra igen, säger han.

Ur ett större perspektiv, vad innebär framgångarna den här säsongen för dig personligen? Vad hoppas du på?
– Det är klart att man siktar på NHL och spel utomlands. Det måste vara allas mål. Samtidigt vill jag sjukt gärna vinna ett SM-guld. Vi får se hur det blir. Jag har sagt att jag inte vill snacka om NHL med min agent, utan att jag vill spela bra här. Sedan får vi se nästa år var jag spelar, jag kanske är kvar här. Jag har inte en aning. Men det är klart att det öppnar upp när man får spela i landslaget och göra lite poäng.

Läs hela artiklen på Hockey Sverige