Isak Wallin skulle se och lära - nu är han förstemålvakt i Mora

Hockey Sverige

för 6 månader sedan

Isak Wallin fick ett rejält genombrott på allsvensk nivå ifjol när han vaktade Modos kasse vid 22 tillfällen och gjorde gott intryck på omgivningen. Moderklubben Mora, som han lämnade som 16-åring 2014, erbjöd målvakten ett kontrakt till denna säsongen och förutsättningarna var att han skulle ta lärdom av den tio år äldre Christian Engstrand.
— Jag skulle vara med och se och lära lite. Så som det var uppe i Modo ifjol. Jag och Engstrand har en jättebra relation och vi pushar varandra och han kommer med småtips och vi snackar igenom situationer. Han har inte varit blyg alls i att vilja utveckla mig om man säger så. Hjälpa mig att ta nästa steg, berättar Isak Wallin för hockeysverige.se.

Wallin fick göra sina första SHL-minuter den 27 september då tränaren Mats Lusth bestämde sig för att byta målvakt inför den sista perioden i 4-1-förlusten mot Djurgården. Wallin räddade samtliga 15 skott han fick mot sig. Men den ”riktiga” SHL-debuten kom mot Färjestad den 11 oktober då han räddade 41 av 44 skott i 4-3-vinsten.
— Första matchen mot Färjestad, han var med där och var ett otroligt stöd, berättar Wallin om målvaktskollegans betydelse.

Isak Wallin berättar att han känner att han tagit ett kliv till i sin utveckling jämfört med förra säsongen och känslan är som ifjol, att han kommer lite smygande.
— Det är aldrig kul när en målvakt skadar sig, men nu i år känns det som jag fått lite erfarenhet från förra säsongen som jag kan ta med mig till den här säsongen. Nu är det ett kliv till och då är det kanske skönt att ha varit med om samma situation tidigare.

Christian Engstrand har missat de senaste åtta matcherna på grund av en hjärnskakning. Mora värvade förvisso in finländaren Janne Juvonen för någon vecka sedan för att avlasta, men det är Wallin som stått sju av de åtta senaste matcherna.

Hur gick dina tankar när du helt plötsligt stod där som förstavalet?
— Det är klart att man känner press att man måste prestera. Men samtidigt så försökte jag inte lägga så mycket värdering i det utan fokusera på det jag kan påverka istället. Det är klart att det var press, men jag försökte gömma undan det så mycket det gick.

Det är ännu oklart när Engstrand kan tänkas vara tillbaka. När han väl är det så kommer han få en rejäl match om förstaspaden.
— Det är det jag försöker sträva mot, att fortsätta spela matcherna när han är tillbaka.

Kände du dig mogen för SHL när du bytte från Modo?
— Det är klart man funderar på hur stort kliv det kommer vara och hur det kommer kännas. Men jag har haft en jättebra dialog med Iversen och Engstrand som jag tycker har hjälpt mig otroligt mycket med att anpassa mig. Jag jobbar mycket med backarna som också hjälpt mig.

Vad är skillnaden för dig som målvakt mellan ligorna?
— Jag tycker att det är lite mer ”skills” i spelarna och det är lite mer grejer du måste tänka på. En spelare kan göra lite mer oväntade saker.

Vad känner du att du behöver utveckla i ditt spel?
— Det är väl att försöka hålla en jämn nivå och inte ”dippa” så jättemycket. Ge laget en chans att vinna varje match. Jag försöker fokusera på det.

Mora har som sagt visat upp en tveksam form på senare tid. Isak Wallin menar att det är tålamod som ska ta dem uppåt i tabellen.
— Vi måste fortsätta tro på det vi gör och inte stressa upp oss över det som varit, utan att vi lägger fokus på det vi kan påverka. Nästa match och så vidare. Sen har vi haft mycket skador också som kan ha påverkat.
— Vi är ett hårt arbetande lag och det ska vi fortsätta vara.

Läs hela artiklen på Hockey Sverige