Djurgårdens IF,

ajk

Lång intervju med Daniel Sjölund: "Något jag aldrig hade kunnat drömma om"

Svenskafans

för 1 år sedan

Han kom till Peking inför 2015 som en lite osexig värvning från Åtvidaberg. Var han inte för gammal och på väg nedåt i sin karriär? Daniel Sjölund gav svaret på frågan direkt. Från dag 1 i IFK Norrköping har han varit enormt viktig för klubben och han har gjort så mycket bra för föreningen. Ålänningens första säsong slutade med guld där han var en stor bidragande faktor. Därefter har han fortsatt vara en nyckelspelare. Den här säsongen, som är Dajas sista i Peking och Allsvenskan, har det inte blivit så mycket speltid, men det stoppade honom inte från att vara viktig. I sin sista hemmamatch mot Örebro avgjorde Sjölund med sitt 3-2-mål på övertid och det blev en så fin avtackning man kunde drömma om.
 
"Mäktigt avslut"
På frågan om Dajas känslor och tankar efter örebromatchen summerar han i stort sett hela intervjun. Nej skämt åt sido, men det var mycket som fick plats i det svaret.

 - Skönt avslut, skönt med seger och att vi har chansen nu i sista matchen mot Häcken. Det känns som vi har allt att vinna nu. Vi kan egentligen bara fokusera på att slå Häcken i första hand så får vi hoppas på att AIK tappar, men oavsett hur det går känns det som att vi har gjort en väldigt bra säsong och att vi ska vara nöjda. Sedan blev det ett väldigt mäktigt avslut för mig och Andreas (Johansson) i sista hemmamatchen och det var mycket känslor och kärlek till IFK och alla som varit där och stöttat under mina år i klubben. Vi kommer definitivt sakna den här staden och den här klubben mycket, säger Daja.
 
 - Jag är superglad att jag fick komma in en liten stund och säga hejdå till vår fantastiska hemmapublik. Att få avgöra på ett sådant sätt på övertid och att AIK tappade poäng en stund senare var ju riktigt häftigt. Kul att det kan leva in i sista omgången.
 
Det kändes som det inte kunnat bli ett bättre avslut för dig och Ante…
 - Det är något jag aldrig hade kunnat drömma om. Att komma in på övertid och sätta 3-2. Det kändes lite overkligt när bollen gick in och jag blev omfamnad av mina lagkamrater. En sådan match och så mycket känslor. Det var fint.
 
Du fick en sexa i betyg på en skala mellan 1 och 5 av oss på svenskafans efter ditt avgörande mål…
 - Haha, härligt! Det får man tacka för.
 
Vad tyckte du om själva avtackningen efter matchen där du och Ante höll tal och sjöng med publiken?
 - Det kändes otroligt. Helt fantastiskt att för det första få vinna sista hemmamatchen och sedan sjunga med supportrarna och tacka för de här åren. Det är något jag hoppas att alla spelare får vara med om någon gång i karriären, för det är en mäktig känsla. Efteråt också att gå runt och tacka och krama om supportrarna. Jag har fått en del blommor och gåvor. Vi är otroligt tacksamma för den support och den kärlek som finns i stan.
 
Hur ser du på säsongen ni gjort?
 - Jag tycker vi gjort en väldigt bra säsong. Vi har varit stabila och oftast jämna i prestationerna. Spelat bra både defensivt och offensivt. Vi skapar många farliga målchanser för att kunna avgöra matcherna ännu snabbare än vi gjort. Sedan finns det en otrolig styrka som gjort att vi vänt många matcher. Vi ger aldrig upp liksom och har fått några sena avgöranden som i slutändan kan betyda väldigt mycket. I det stora hela tycker jag vi ska vara väldigt nöjda med vad vi gjort i år, säger Sjölund, som trots lite speltid inte gnällt över huvud taget.
 
 - Inför året är det klart att jag hade räknat med mer speltid än vad jag har fått, men jag har också känt att jag inte vinner något på att gå runt och gnälla och vara sur för att jag inte får spela. Istället har jag försökt göra mitt bästa för att jag själv och laget ska vinna fotbollsmatcher. Jag har försökt hålla goda tongångar i omklädningsrummet och på bänken och försöka ta tillvara på de minuter jag får. Samtidigt få ett fint avslut, både i IFK Norrköping, men också över mina 16 år i Allsvenskan. Så även om jag inte spelar vill jag inte avsluta med att känna mig besviken och less hela tiden, utan glad och stolt över att ha varit med i denna fantastiska grupp, säger han.
 
Har du känt att du ändå kunnat bidra och vara delaktig?
 - Det är klart att jag försöker göra så gott jag kan. Det blir inte lika lätt som när man startar varje match att till exempel ha åsikter om spelet, vad vi kan ändra på och så vidare. Där kan jag ha en viss input så klart, men jag tycker att det är mycket lättare när man är inne i det. När man startar eller spelar mycket och har en känsla på planen. Jag försöker göra allt jag kan för att laget ska bli bättre, oavsett om det är på planen, i omklädningsrummet eller utanför.
 
När det gäller Ante och Daja, har det förutom prestationerna på planen, även pratats om hur viktiga de är vid sidan av den, som förebilder och ledare. Daniel Sjölund berättar mer om kulturen klubben byggt upp de senaste åren.

 - Det är en miljö man bygger upp under en längre tid och jag har också kommit in i ett läge där jag tycker IFK Norrköping är väldigt proffsiga, vi har många som vill framåt, som vill utvecklas, som vill träna mycket och så vidare. Jag tycker att om man byggt upp en sådan miljö är det viktigt att behålla den och ta vara på det. Under mina år tycker jag att de nya som kommit in efter mig också har kommit in i det här och känt av miljön. Hur proffsig man är och hur man ska beté sig både på och utanför planen. Det finns riktlinjer man följer. Detta tror jag är en stor faktor till våra topplaceringar och även framöver kommer det vara viktigt. Att behålla miljön kommer leda till ännu fler spelarförsäljningar och ännu fler topplaceringar.
 
Ser du att det finns spelare i truppen som kan axla ledarrollerna du och Andreas Johansson lämnar efter er?
 - I fotbollen är man ganska van vid att spelare kommer och går. Jag tror definitivt att det finns spelare som kommer att ges utrymme att ta för sig ännu mer och axla våra roller då så att säga. Den friheten finns ju också idag egentligen. Att det är öppet och lättsamt i omklädningsrummet, men när vi väl går ut på träningen är det stentufft och hårt arbete hela tiden. Den kombinationen tror jag är en stor del till att det gått så bra.
 
Hur skulle du summera din tid i IFK Norrköping?
 - Jag har haft fyra fantastiska år. Jag har lärt känna underbara människor, fått vara med om att vinna SM-guld, spela cupfinal, europaspel. Jag har fått ett otroligt stöd från publiken. Så jag har bara gott att säga om min tid i Norrköping och IFK.
 
Vilket är ditt bästa minne från tiden här?
 - Det är väl två minnen egentligen. Fört och främst SM-guldet nere i Malmö med hela den matchen och den fina säsongen i ryggen och sådär. Och sedan få komma hem till firandet på Tyska torget och se ut över alla människor som hade tagit sig dit. Och så avslutningen nu med sista hemmamatchen. Att bli avtackad och få avgöra på övertid. De två är mina bästa minnen jag ta med mig. Det är svårt att välja en.
 
Daniel Sjölund har även varit en stor allsvensk profil, med framgångar även i Åtvidaberg, men framför allt Djurgården.

 - Jag har två SM-guld med Djurgården, två cupsegrar, lite europaspel och annat. Jag spelade även i Åtvidaberg två säsonger, med två åttondeplatser, vilket jag också är stolt över. Att i ett litet ställe som Åtvidaberg ändå lyckas hävda sig i Allsvenskan mot de flesta lagen. Alla lag jag spelat för har sin charm och sina minnen man tar med sig, säger Daja.
 
 - Jag är stolt och glad över att ha spelat så många år på så hög nivå och varit på bra ställen. Jag har lärt känna superbra människor och haft en otroligt fin tid. Jag njuter fortfarande av fotbollen och vill även framöver jobba med fotbollen, så jag känner mig lyckligt lottad.
 
Om du jämför dina tre guld i Allsvenskan, är det något som är extra stort eller var en extra rolig upplevelse?
 - De är alla speciella på olika sätt och jag skulle inte vilja rangordna dem. Men jag skulle nog säga att gulden 2005 och 2015 ändå betyder mer för då var jag ordinarie och spelade mer. Det känns som jag var mer delaktig då. Sedan var guldet 2003 väldigt mäktigt också såklart. Att komma tillbaka till Sverige och spela stockholmsderby och vinna guld första året man spelade i Allsvenskan. Det var ju också speciellt på sitt sätt.
 
Framtiden
Nu ska IFK:s mittfältare flytta hem till Åland och Mariehamn, där han har familjen och sina rötter.

 - Alltså vi har planerat nu, ändå sedan jag skrev på det senaste tvåårskontraktet med Norrköping att detta är sista anhalten innan vi flyttar hem. Det är egentligen inget konstigt eftersom man förberett sig länge på det. Självklart kommer det att vara ledsamt att lämna Sverige, Allsvenskan och IFK Norrköping, men det känns också väldigt rätt att göra den här flytten. Rätt tid liksom. Vi har tre barn och vill gärna komma lite närmare våra föräldrar och familjen. Samtidigt som det är tråkigt att lämna känns det spännande och kul att göra den här flytten och dessutom att få avsluta karriären i mitt lag, IFK Mariehamn, där egentligen allting började.
 
Ännu är inget påskrivet med IFK Mariehamn, men Daja och klubben verkar vara överens.

 - Jag har inte skrivit på något kontrakt än. Vi kommer flytta till Åland oavsett vad och jag har sagt att jag vill avsluta karriären där, så det är inget konstigt så, utan det är mer att vi inte har gjort något klart. Dels för att de hade en tuff period och ville säkra kontraktet först och jag ville inte störa deras fokus i säsongsavslutningen. Dels har vi en match kvar och lite avslutningar och så nu, så vi känner att det kan vänta.
 
 
Klubben vann ju guld för ett par år sedan. Hur har det gått för dem den här säsongen?
 - De höll sig kvar med nöd och näppe denna säsong. De undvek kval nedåt till slut och har haft ett tufft år. Det är nog en konsekvens av att de vann för två år sedan och har tappat sina bästa spelar och även några rutinerade ledare. Men det ska bli kul att avsluta karriären i Mariehamn och i högsta serien i Finland. Det ser jag mycket fram emot, säger Daniel Sjölund som även berättar att han efter karriären vill vara inblandad i fotbollen på Åland på något sätt.
 
 - Tanken nu är att under nästa år hoppa på tränarkurser och börja lite med det. Sedan vet jag inte längre fram var ambitionerna är i tränaryrket. Jag vill ändå gå kurserna och utbilda mig så jag har det. Jag tror ändå att på något sätt kommer vara inblandad i fotbollen på Åland, oavsett vilken nivå det är, även efter karriären.
 
Angående att kanske byta roll till tränare, är Daniel Sjölund även öppen för att byta position på planen om det skulle behövas. Han testade att spela som en av tre backar i Norrköping under försäsongen.

 - Det är lite speciellt när vi spelar med tre mittbackar. Då blir man inte lika utsatt och man kan kliva fram och chansa lite, vilket passar mig bättre som är mittfältare. Men jag är öppen för att gå ner ett snäpp till att spela mittback nästa år. Det är inte mitt beslut så klart, men jag skulle kunna tänka mig det.
 
Daja om Pekings spelarutveckling
IFK Norrköping har under de senaste säsongerna lyckats utveckla många spelare som sedan gått vidare ut till Europa. Daniel Sjölund, som varit i föreningen ett tag, delger sin syn på varför han tror detta fungerat så bra för klubben.

 - Först och främst att man har en bra ungdomsverksamhet. Sedan organisationen med Sylvia som utvecklingslag, så man får spela A-lagsfotboll i tidig ålder. Det tror jag mycket på. Och så att yngre spelare kommer upp i A-laget och tränar och får en chans att visa upp sig och ta för sig. Och att man även vågar släppa fram yngre spelare i A-laget och ge dem speltid. Jag tror det är viktigt att ungdomarna känner att i IFK Norrköping kommer jag få chansen om jag beter mig på rätt sätt och tränar hårt.
 
Hur bra är utvecklingsmiljön i Norrköping om du jämför med andra klubbar du varit i?
 - Jag ska inte sitta och jämföra olika klubbar på det sättet, men det är klart att miljön vi haft här under flera år är unikt.
 
På tal om ungdomsutveckling och sådant. Såg du att Arnor Sigurdsson gjorde mål för CSKA Moskva mot Roma igår?
 - Jajamän! Jag kollade på matchen. Det är häftigt och kul för honom så klart. Det är roligt att följa också. Där har vi en talang som kom upp i isländska serien och spelade ett antal matcher. Sedan kommer han till IFK Norrköping. Jag vet inte hur många allsvenska matcher han gjorde, men när han väl fick chansen tog han den och gjorde det väldigt bra. Nu har han tagit nästa steg och har fått chansen i CSKA där han får spela i Champions League. Det visar att det kan gå fort i den här branschen. Det är viktigt att se att spelare i Norrköping som tagit sig upp, tagit chansen och sedan lyckats utomlands och verkligen tagit klivet för att kunna locka fler talanger hit.
  
"Guldmatchen" mot Häcken
På söndag är det dags för sista matchen av årets allsvenska säsong. IFK Norrköping ställs borta mot BK Häcken och har chans på guldet om de vinner samtidigt som AIK förlorar borta mot Kalmar FF. Just tankar på guld verkar inte vara största fokuset för Daja inför söndagens match.

 - Jag tänker inte mycket mer än att vi åker ned till Göteborg för att vinna vår match. Vi kan inte påverka över huvud taget vad som händer i Kalmar. Helt enkelt att vinna matchen bara, säger han.
 
 - Hur det än slutar tycker jag vi gjort en väldigt bra säsong. Nu är det sista resan till Göteborg och jag är otroligt stolt oavsett hur det slutar. Skulle det bli så att vi vinner guld är det bara en bonus och inget vi förväntar oss.
 
Vad säger du om supporterstödet som kommer vara på plats i Göteborg på söndag. Det ser ut att bli tusentals medföljande IFK-fans.
 - Det kommer kännas som en hemmamatch. Jag har varit med om några sådana matcher i karriären och det är något man aldrig kommer att glömma. När man kommer till någon annans arena och de egna supportrarna tagit sig dit för att heja och lyckas överrösta hemmapubliken. Det är häftigt.
 
Ett exempel på en sådan är väl guldmatchen i Malmö 2015?
 - Ja, precis. Det är inte så ofta det är sådana matcher som gäller så mycket att otroligt många tar sig an och åker dit. Nu kommer en likadan som den i Malmö och det blir kul, men det är viktigt att komma ihåg att vi gjort en bra säsong oavsett hur det går.
 
Slutligen fick Daniel Sjölund chansen att säga några ord tillägnat IFK:s supportrar.

 - Jag vill tacka för all kärlek vi haft för varandra under de här fyra åren. Jag vet att med den supporten även framöver kommer det definitivt bli ännu mer framgång på Östgötaporten. Jag flyttar hem till Åland nu, men kommer definitivt komma tillbaka och ställa mig på Curva Nordahl, avlutade han.
 
Vi på Guldköping tackar Daniel Sjölund för allt han gjort i klubben och önskar honom lycka till med att flytta hem till Åland. Men först vill vi att han vinner ett till allsvenskt guld!