Djurgården får ny tränare 2019

Expressen

för 7 månader sedan

Özcan Melkemichel jagas av iranska Tractor Sazi FC – och allt talar för att Djurgården har en ny huvudtränare 2019.
Sportchefen Bosse Andersson får återigen ge sig ut på tränarjakt.

Det som tidigare såg ut att vara i princip en Done Deal har utvecklat sig åt ett helt annat håll.
Özcan Melkemichel jagas av iranska Tractor Sazi och en dialog mellan parterna har pågått ett tag.
Ännu är inget klart eller påskrivet men ett möte i Istanbul, där det iranska lagets president har sin bas, är inplanerat inom kort.
Det var meningen att parterna skulle träffas redan förra torsdagen och nu på fredag.  Resan för Özcan var planerad till torsdag kväll. Men det kan också bli så att parterna ses efter att allsvenskan är slut.
Eller inte alls.
Allt är möjligt i Silly season-världen och inte förrän något är påskrivet är något klart.

Tractor Sazi FC har i alla fall sonderat terrängen i Sverige under en längre tid och bland annat värvat Yuiya Sugita från Dalkurd. Dessutom spelar förre Fulham-spelaren Askhan Dejagah i klubben och även före Celtic-anfallaren Anthony Stokes. Så skulle Özcan Melkemichel skriva på för klubben lär det vara ett bra ekonomiskt avtal och en del rätt hyfsade lirare att träna.

Oavsett hur det blir med Tractor Sazi FC för Özcan, talar allt för att han lämnar posten som huvudtränare för Djurgården efter säsongen. Om inte något oväntat sker eller att det blir en tvärvändning, får sportchefen Bosse Andersson återigen ge sig ut på tränarjakt. Han börjar bli van. Framför allt efter att Pelle Olsson sparkats och Mark Dempsey lämnat självmant.

Ingen kan ta i från Özcan att han förde klubben till en cuptitel och att han varit med och utvecklat spelare som bland annat Felix Beijmo. Under Özcans tid i klubben har Djurgården också sålt spelare för omkring 100 miljoner kronor och det är så klart en fjäder i hatten.

Samtidigt har det gnällts en del från spelarhåll, framför allt från de äldre och mer rutinerade. På det taktiska, på förberedelserna inför match  och på avsaknaden av en plan B.
Och årets tabellposition är inget att skryta med direkt.
Trots allt tror jag Djurgården hade mått bra av att köra vidare med Özcan. Åtminstone ett år till.

Nu gäller det för Bosse Andersson att hitta en tränare som har lätt att anpassa sig till allsvenskan och inte kommer in och ändrar på alltför mycket. Djurgården har trots allt en rätt bra grund att stå på.

Mitt förslag som ny huvudtränare?
Drömnamnet hade varit Olof Mellberg. En tränare som hade haft spelarnas respekt och som är erkänt kunnig. Och även hyfsat ung och hungrig.  Men det känns i nuläget inte som ett realistiskt alternativt.

Det andra blårandiga drömnamnet hade varit Mark Dempsey.  Han hade också en enorm respekt hos spelarna och gjorde resultat direkt.
Men där gör hans sociala situation det lite krångligt.

Per-Mathias Högmo känns som ett annat bra alternativ. Men i så fall gäller det för Bosse Andersson att övertyga den sympatiske norrmannen om att lämna projektet i Fredrikstad för att återvända till Djurgården.
Vad än det blir så räkna med en intensiv Silly season-vinter hos Djurgården.

Läs hela artiklen på Expressen