Inför Björklöven - AIK

Svenskafans

för 8 månader sedan

Sett till förhandstips, förväntningar och expertutlåtanden går AIK som förväntat. Efter nio spelade matcher toppar laget serien på tjugo poäng, dock med två matcher mer spelat än de andra lagen. Björklöven har det däremot gått sämre för. Efter en tuff inledning på säsongen med fyra förluster av sju möjliga placerar man sig på en elfteplats i tabellen. Någonting som med största sannolikhet kommer att ändras under seriens gång, men det är iallafall utgångsläget inför morgondagens batalj. 

De tre första matcherna på hemmais har AIK vunnit med någorlunda säkra siffror. 5-2 mot Karlskoga, 4-2 mot MoDo och 4-1 mot Vita Hästen. Utöver det har alla andra matcher slutat med uddamålsseger eller uddamålsförlust. Hemma på Hovet så sent som i onsdags kunde man med nöd och näppe hålla undan och vinna över Pantern med 3-2 efter att ha haft en stabil 3-0 ledning. Det är mycket matchresultat och siffror just nu, men i slutändan så är det precis det det handlar om. Vilket lag som drar det längsta strået till stacken. I inledningen av säsongen skrev jag om ett lag som jag trodde skulle kunna ta AIK hela vägen till SHL. Med tanke på att vi leder serien är det dumt att vara alltför skeptisk, men i det långa loppet gör jämna matcher mig orolig. Det finns alltid två sidor av myntet. AIKs poängsvit är intakt, vi har tagit poäng i alla matcher under säsongen, men segern mot Pantern är den första trepoängaren på fyra matcher. Och vi har varit svaga på bortais. 

Björklöven har ett starkt lag på pappret. Vilket de i och för sig har haft i flera år. Självaste Tomas Mitell nämnde själv morgondagens motståndare som ett spännande lag inför säsongen. Och i försvarsspelet gör laget ett toppenjobb. Med bara 16 insläppta mål den här säsongen är laget bland de allra främsta, men när det kommer till att göra mål är det desto motigare. För att vinna matcher så måste man göra mål och Joakim Fagervall, huvudtränare i Björklöven hakade upp sig på just anfallsspelet efter deras senaste match mot Almtuna. Till klubbens hemsida säger han att det är det totala spelet framför motståndarnas mål som är problemet.
- Vi måste vara beredda att göra precis allt som krävs för att göra en kasse. 

Efter det uttalandet kan man komma att anta att det är ett desperat lag vi kommer att möta imorgon. Spelare och tränare är dessutom inte nöjda med matchernas inledande fas och det är någonting som AIK kan utnyttja. För sett till vårt spel har vi haft fruktansvärt starka matchinledningar, som vi i många fall dock inte har kunnat bibehålla. Under de första 25 poängligaplatserna i serien hittar man sex AIK-spelare, men inte en enda Björklövenspelare. I målligan däremot hittar man Emil Lundberg i de nedre regionerna. Men, Umeålaget har riktigt starka spelare på pappret som definitivt är mer än sugna på att ta revansch efter senaste matchen. Marcus Messy Jonsson som var assisterande kapten under sin andra säsong i AIK 15/16 har spelat i Björklöven sedan barnsben, och trots att detta är tredje säsongen han inleder tillbaka i Björklöven vore det surt om en spelare som tidigare burit AIK-emblemet får sätta käpparna i hjulet för vinst. AIK är ett lag som alla vill slå, men speciellt spelarna som tidigare har ett förflutet hos oss. Så heads-up på Messy.
Läs hela artiklen på Svenskafans